Определение и значение на соковете

Определение и значение на соковете
Натуралните домашно приготвени сокове са чудесна здравословна напитка, която е подходяща за всички членове на семейството.

Плодовите и зеленчуковите сокове са натурални течни хранителни продукти, получени от пресни, здрави и зрели плодове н зеленчуци. Соковете съдържат само полезните за организма на човека вещества от плодовете и зеленчуците, защото при тяхното получаване се отделят неизползваемите и неядивните части — ножици, семенни камери, костилки, семена, дръжки и др.

Природата създава и натрупва в месестата част на плодовете сок както в резервоар. Полезните съставки на плодовете и зеленчуците са разтворени в клетъчния им сок. За събирането на голямо количество сок са необходими междуклетъчни пространства и много вакуоли в клетките, които да се пълнят със сок. Това се осъществява в" месестата част на плодовете. Когато човек яде плодове, още при сдъвкването им се отделя голяма част от сока. Останалият сок се извлича в стомаха и червата. Твърдата част от плодовата тъкан е без сок и се изхвърля от организма като непотребна. Техническото получаване на сок Наподобява много на това при консумацията им. Целта при добиването на натурални сокове е да се отдели колкото може по-пълно сокът от плодовете и зеленчуците. Твърдите остатъци, които организмът не използва, съдържат предимно целулоза, протопектин, част от таниновите и багрилните вещества, неусвоими от организма. Другите съставки—захари, киселини, белтъчини, ароматни и багрилни вещества, витамини, соли, микроелементи, полезни за организма, се съдържат в сока. Така че натуралните сокове съдържат почти всички полезни съставки на плодовете_и зеленчуците, от които са получени.

Соковете в плодовете и зеленчуците са течни. Те не се нуждаят от преработка и изменения. За да се използуват за храна; трябва да се получат и запазят до момента на консумацията такива, каквито са създадени от природата. Всякакви промени, предизвикани от добавка или химически примеси, ги отдалечават от тяхната натуралност, а с това се намалява и тяхната биологична полза.

Алкохолът не е естествена съставка на плодовите сокове. За създаването и изхранването на растителния зародиш природата не създава алкохол в никои свой градивен процес. Ако в плодовете се съдържа и алкохол, зародишите на семената ще бъдат изродени или унищожени. Алкохолът се образува при процесите, които деградират, разрушават материята, унищожават плода като първичен организъм. Затова е недопустимо да се смесва понятието плодов или зеленчуков сок с питие, което съдържа алкохол. Границата между безалкохолните и алкохолните напитки не може да се мести. Алкохолните напитки не могат да минават за безалкохолни независимо от това, какъв процент алкохол съдържат, Натуралността на плодовите сокове е тяхно главно качество.

Течни плодове. Определението за натурални плодови и зеленчукови сокове показва, че плодовете, зеленчуците и соковете от тях се отличават не по състав и полза, а по форма и консистенция, Затова в много страни и в научната литература соковете се наричат течни плодове.

В сравнение с плодовете и зеленчуците в повечето случаи соковете се приемат по-лесно, по-пълно и с по-малко разход на енергия се оползотворяват от организма. Те са много полезни за децата, възрастните и болните. Тяхно предимство е и това, че плодовете и зеленчуците са сезонни, а натуралните сокове от тях могат да разнообразят трапезата през цялата година, да утоляват жаждата при труд и почивка, да са желано питие при всеки семеен празник или тържество.                                  

Семейни питиета. Безспорно е, че членовете на семействата се разделят при консумацията на алкохолните напитки. На децата се забранява да пият вино и ракия. В много случаи майките и жените също не ги вият. Затова алкохолните напитки не могат да се нарекат семейни.

Това, което се губи и променя при производството на вино, се запазва в соковете. В тях няма алкохол, а във виното липсват най-полезните съставки на соковете. Към това трябва да се прибави, че известна част от хората са свикнали да се веселят с алкохол, като приемат или не оценяват голямата вреда, която си причиняват. А при употребата на сокове за увреждане на организма не може и да се говори. Остава да се създадат и елементите на веселие. Това неминуемо ще настъпи, когато хубавите сокове ще са в изобилие на домашната трапеза. Вече се вижда денят, когато цялото семейство задружно ще вдига пълна чаша с искрящ мискетов, памидов, маврудов, вишнев, малинов, ягодов, боровинков или друг някакъв сок. Затова натуралните сокове с право се наричат семейно питие.

С изобилието на соковете, с установяването на техните предимства, с утвърждаването на производството им ще се създаде навик на консумация на сокове, ще се оформят традиции за организиране на срещи, банкети, вечери със сокове. Соковете ще се наложат като семейно питие във всички домакинства.

Семейните питиета следва да притежават всички привлекателни качества на алкохолните напитки, но без наличието и въздействието на алкохола. Това означава, че аромат, букет от вкус, цвят, бистрота, киселинност, свежест и други подобни качества, предизвикващи желание и настроение за пиене, трябва да са по-силни при соковете. Възможностите тук са по-големи, защото се борави е натурални продукти от всички плодове, при които ароматните съставки, цветът, вкусът и други са много силни и привлекателни. Предстои да се внедрят в производството много безалкохолни питиета, да се създадат обществено мнение, навици и традиции за консумацията им.

Запазване естествените качества на соковете

Натуралността на плодовите и зеленчуковите сокове не се създава при тяхното производство, а трябва да се запази такава, каквато е в плодовете. Това е главната задача на технологията и техниката при производството на сокове. При алкохолните напитки всичко, каквото е полезно, се разлага и се превръща в алкохол. Алкохолът сам по себе си е стабилно вещество и прави напитките трайни. При безалкохолните напитки и соковете не е така. При тях се вземат мерки съставът им да остане непокътнат, без да се прибавя консервант. Налага се също така всички действия при добиването, обработването и съхраняването им до консумацията да осигурят именно неизменността, натуралността на сока. Другите течности и питиета, които се правят от плодове и зеленчуци или от сокове, които не са натурални, не носят ползата на натуралните сокове. Проблемът е да се произвеждат натурални сокове от плодове и зеленчуци, т.е. плодовете и зеленчуците да станат течни, без да се измени съставът и без да се губи или намалява ползата им за организма и здравето на човека.

Подобни статии

Алкохолна болест

Алкохолна болест

Алкохолната болест заслужава много по-голямо внимание. Острата алкохолна интоксикация се познава от всички и по-голяма част от хората имат п...

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

Какви методи за борба се прилагат срещу болестите и неприятелите по овощните растения? Борбата с болестите и неприятелите по овощните расте...

Плодове и плодови сокове (източник на въглехидрати)

Плодове и плодови сокове (източник на въглехидрати)

Плодовете са най-добрите източници на прости въглехидрати (захари). Те са и една от най-полезните групи храни въобще. Трябва да ги включите ...

Хранителност и лечебно действие на натуралните соковете

Хранителност и лечебно действие на натуралните соковете

За хранителната стойност на плодовите и зеленчуковите сокове най-добре може да се съди от богатството им на много хранителни и биологично по...

Сок от касис, френско грозде и боровинки

Сок от касис, френско грозде и боровинки

Касисът (френското черно грозде), бялото и червеното френско грозде и боровинките са плодове на планините и сипеите. Едва през XVI—XVII в. б...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

22.05.2012

Обновено
Обновено

22.05.2012

Прочетено
Прочетено

1870

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия