Моторни масла

В наши дни автомобилът е най - добрият ни приятел, помощник, другар, без който не можем. За да може да ни бъде от полза обаче и ние, като негови собственици трябва да се грижим за него, редовно да го

В наши дни автомобилът е най - добрият ни приятел, помощник, другар, без който не можем. За да може да ни бъде от полза обаче и ние, като негови собственици трябва да се грижим за него, редовно да го водим на преглед, да сменяме износените му части, да подменяме маслото, когато се налага и т. н. Почти няма човек навършил пълнолетие, който да няма автомобил, така че няма какво да обясняваме в какво се изразява поддръжката на колата.

Има обаче нещо, което доста често се пропуска и то не от незнание, а от липсата на време, от подценяване на неговата важност за добрата работа на автомобила или просто защото забравяме.

Смяната на моторното масло е от изключително голямо значение за доброто състояние на автомобила и не бива да се пропуска в никакъв случай.

 Всички знаем за моторните масла, но не всеки има представа какво е подходящо за неговия автомобил, какви видове масла има и какви са разликите между тях.

Какво точно представлява моторното масло?

Моторното масло играе изключително важна роля, тъй като смазва движещите се части на двигателя. Благодарение моторното масло се намалява вътрешното триене, разхода на гориво на автомобила, защитава се двигателя от корозия и образуването на отлагане и утайки, подпомага стартирането на двигателя и т. н.

Тъкмо поради всички тези и още ред други преимущества навременната смяна на маслото се явява основен фактор за перфектната работа на двигателя на вашия автомобил.

В следващите редове ще се опитаме съвсем накратко да ви запознаем с основните видове моторни масла както и с техните предимства и недостатъци.

Най - общо казано маслата се делят на: минерални, синтетични и полусинтетични.

·        Минералното масло се получава чрез дестилация на нефт без допълнителна обработка, поради което то няма много големи качества. За да се подобрят качествата му най - често е необходимо да му се добавят различни присадки.

·        Синтетичното масло се получава чрез различни химически процеси, които са изцяло контролирани и поради това синтетичното моторно масло е висококачествено, чисто и се препоръчва от производителите.

·        Полусинтетичното масло е смес между двата основни вида масла и е средното решение между качество и цена.

Определящото при моторното масло е неговият вискозитет. Ако той е висок, маслото ще е доста гъсто и може да ви създаде проблеми при стартиране на двигателя през зимния период, а ако е прекалено нисък - маслото ще е доста рядко и ще „изтича”, което може да доведе до по - бързото износване на движещите се части на двигателя. Вискозитета на моторните масла се определя според класификацията на SAE, според която моторните масла се делят единадесет вискозитетни класа, групирани в три основни групи - летни, зимни и всесезонни .

Обикновено избора на масло се определя от производителя на двигателя на автомобила, тъй като той най - добре може да каже кое моторно масло е подходящо за определен двигател. Затова е добре, когато избирате масло да прочетете препоръките на производителите, за да закупите най - подходящото масло за вашия автомобил.

Ако пък нямате необходимото време, можете да се доверите на преценката на доставчиците и дистрибуторите на моторни масла като РОТО ЕООД, които ще ви предложат оптималния за вас вариант.

Етикети

моторни, масла

Категории

Разни

Подобни статии

Петролни горива – видове и употреба на течните горива

Петролни горива – видове и употреба на течните горива

Нефтът е изключително полезно течно гориво и се получава естествено от придобиване на нефт. В най-чистата му форма, придобитият продукт се н...

ПРОЧИСТВАНЕ НА МАСЛЕНА СИСТЕМА НА ДВГ

ПРОЧИСТВАНЕ НА МАСЛЕНА СИСТЕМА НА ДВГ

Проблеми в двигателя, в следствие на влошено смазванеПриятното усещане за правилната работа на един двигател е свързано с равномерното му и ...

Растителни масла

Растителни масла

У нас за хрантелни цели се употребяват предимно слънчогледово, царевично и по-малко други растителни масла. Те съдържат вещества, които имат...

Как се приготвят масла от месо

Как се приготвят масла от месо

Маслата от месо са пикантни продукти. Те се приготвят от продукти със специфичен вкус и мирис (езици, черен дроб, шунка и др.), които се сме...

Масла (източник на мазнини)

Масла (източник на мазнини)

Маслата са концентриран източник на мазнини. Освен мазнини (и евентуално - малко вода) те не съдържат други хранителни вещества. Общо взето,...

seowebdesign

seowebdesign

27 публикации

Публикувано
Публикувано

12.10.2012

Обновено
Обновено

12.10.2012

Прочетено
Прочетено

1132

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия