Кои суфикси за домейни предстоят?

Кои суфикси за домейни предстоят?
Много специалисти, които се занимават с домейн имена и следят промените на пазара, казват, че ни очаква голяма „имотна“ треска.

Много специалисти, които се занимават с домейн имена и следят промените на пазара, казват, че ни очаква голяма „имотна" треска. Тя ще бъде причинена от възможността за регистрация на новите домейн имена, които имат завършеци като .photography, .camera, .clothing, .ventures, .holdings и много други.
В течение на няколко години новите домейн имена от първо ниво ще бъдат възприети както от потребителите, така и от бизнеса. Това ще отвори пътя на сайтове с адреси като mountain.bike и denverpost.news да съществуват и да бъдат посещавани.
Този приток на общи домейни от първо ниво или gTLDs е част от програмата на институцията, която се занимава с менажирането на адресите - Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). Организацията с нестопанска цел, която наблюдава домейн имената, стартира това разширение, за да "увеличи конкуренцията и да разнообрази избора на интернет адреси".

Състоянието на пазара
Хостинг доставчиците, някои стартиращи компании, както и други похарчиха по около 200 000 долара, за да получат правата върху разширенията на наименованията от нов тип.
Други компании пък са решили да се възползват от промяната по различен начин. Две от тях са световно известни - Wal-Mart и Ford Motor. Те са платили за правата да използват домейн имена, които са разработени специално за тях, съответно - .samsclub и .ford.
Промяната в индустрията предвижда чрез имената да бъдат специализирани някои индустрии. Такива са суфиксите, които са предназначени само за адвокати, като .attorney, както и тези, които биха могли да бъдат използвани от професионалистите, които се занимават със ски - .ski. Освен това в момента могат да се профилират и различни социални и благотворителни каузи. Домейн имена, които завършват на .hiv, биха могли да помогнат в борбата с болестта.

„За" новите домейн имена
Всяка промяна в интернет пространството има свои противници и поддръжници. В случая с наименованията това се повтаря. Специалистите, които поддържат разширението, са на мнение, че то може да бъде от голяма полза за стартиращи компании, както и на собствениците на малкия и среден бизнес. Разширението ще им даде голяма възможност да регистрират кратки и лесни за запомняне домейн имена. Освен това те ще бъдат ясно профилирани за нишата на бизнес, в която работят.
Адвокатът по авторско право и търговски марки, който работи за фирма Kilpatrick Townsend, Ian Saffer, пък смята, че това е ход, който подкрепя единствено компаниите, които работят в сферата.
„Промяната се дължи основно на фирмите, които се занимават с регистрация на наименования. Те правят пари от търговията с интернет адресите", казва Saffer. "Ако сте брокер на недвижими имоти и парцелите ви свършат, но едновременно с това можете да щракнете с пръсти и да направите нови недвижими имоти, няма да се замисляте за дълго. Точно това се е случило и в киберсвета", обяснява още адвокатът.
Той отбелязва, че за бизнесите, които вече имат сайтове и домейн имена, това просто ще означава допълнителна работа за защита на търговската марка. Те ще се интересуват от новите домейн имена и вероятно ще ги закупят, за да се предпазят от кибератаки. Това е една допълнителна тежест за бизнеса както финансово, така и като човешки капитал.

Подпис

За автора: Добрин Георгиев пише статии в разнообразие от области и теми (какъвто е този материал за предстоящите имена на домейни излизащи на пазара). Винаги се стреми да предоставя полезна и адекватна информация на своите читатели.

Подобни статии

Излизат и новите домейни .domains

Излизат и новите домейни .domains

Новите домейн имена продължават да завладяват пазара. Очаква се на 5 март нови разширения да станат достъпни за регистрация. Революцията в с...

Спорта на прага на живота 16-18 години

Спорта на прага на живота 16-18 години

Режим на труд и почивка за младата девойка Когато човек е на 16 - 18 години, струва му се, че целият свят е разтворен пред него, всички път...

Как да изберем правилното спално бельо за нас?

Как да изберем правилното спално бельо за нас?

Сънят е важен, съотвено и спалното бельо.Сънят е много важна част от нашият живот. Тогава тялото се отпуска и се презарежда за изпитанията, ...

Флеботромбоза и Тромбофлебит

Флеботромбоза и Тромбофлебит

Образуването на кръвни съсирени във вените обикновено е свързано със запушване на просвета на съда. Когато в тези случаи няма прибавено възп...

Как да изберем име на домейн за да бъде сайта успешен?

Как да изберем име на домейн за да бъде сайта успешен?

Всеки сайт след като е готов напълно, обикновено се качва и заема определено дисково пространство на един компютър, постоянно свързан с Инте...

Dobrin Georgiev

Dobrin Georgiev

53 публикации

Публикувано
Публикувано

24.03.2014

Обновено
Обновено

17.03.2014

Прочетено
Прочетено

954

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия