Какво трябва да знаете за домейн имената?

Какво трябва да знаете за домейн имената?
Кой трябва да контролира регистрацията на домейн името?

Представете си следния сценарий: Човекът, който се занимава с IT частта от работата във фирмата ви, има грижата и за всички DNS подробности вместо вас. Това е страхотно, нали? Да, много..., докато един ден той се премести в Барбадос и забрави да ви каже. Естествено името на домейна ви е на път да изтече в следващите две седмици и вие нямате представа какво трябва да се направи.

Кой трябва да контролира регистрацията на домейн името?
Много компании и организации отдават контрола над домейн името си на фирми-изпълнители, защото не разбират какъв е принципът на действие и какво се очаква от тях. Понякога компаниите се обръщат към подобни агенции и когато се нуждаят от регистрацията на ново домейн име за някое бизнес начинание. Делегирането на дейности е част от доброто менажиране на бизнес в наши дни. Все пак, когато става дума за домейн имена, това може би не е най-добрата идея.
Защо? Вашият домейн е най-критичният компонент от онлайн присъствието на всяка фирма. С контрола над наименованието вие бихте могли да определяте кой може да има достъп до вашия сайт, имейл, блога ви, както и всички други онлайн компоненти, които притежавате. Освен това никак не е трудно да се контролира. Повечето регистратори имат доста лесен за употреба контролен панел, който ще ви позволи да направите промени на вашето име на домейн. В допълнение на това можете да решите и кой във вашата компания би могъл да има права на администратор.
След като посочите правилните сървърни имена, вашата агенция ще направи всичко необходимо, за да се погрижи за вашия акаунт. Въпреки това нещо толкова чувствително и значително като вашия домейн трябва да бъде под ваш контрол, а не на агенция.

Пазете се от измами
Често срещана практика са и измамите, които са свързани с тези наименования. Възможно е на електронната ви поща да се появи писмо, което да ви напомни, че регистрацията на домейна ви изтича за територията на Северна Америка.
Това е практика, която стана известна в последните години. Сенчестата организация използва имейл адрес от САЩ, от който изпраща данните за обновлението. Тук трябва да се обърне сериозно внимание на факта, че имейлите изглеждат наистина много реалистично. Организацията използва и такъв език, с който ще се опита да ви намекне, че те са „пазителите на домейн имената в САЩ". Те ще се опитат да ви уверят, че вече сте техен клиент.
Жертви на този опит за измама често стават собственици на сайтове, които нямат голям опит. Те веднага изпращат номерата на кредитната си карта, а понякога по невнимание прехвърлят и собствеността на наименованието си на някой друг. Това, в крайна сметка, често означава, че плащат много висока цена за името на домейна си.
Всеки, който получи подобен имейл, трябва да подходи наистина много внимателно към него. Трябва да знаете, че домейн името ви е валидно за целия свят и няма нужда да плащате за определени региони. Освен това много лесно можете да проверите кога изтича вашата регистрация. В случай, че имейлът не е от официалния адрес на вашия регистратор, можете просто да го докладвате като спам.

Подпис

За автора: Добрин Георгиев пише статии в разнообразие от области и теми (какъвто е този материал за основните понятия за домейн имената). Винаги се стреми да предоставя полезна и адекватна информация на своите читатели.

Подобни статии

Скрити линкове в сайтовете

Скрити линкове в сайтовете

Скритите линкове в сайтоветеНапоследък професията SEO оптимизатор стана много популярна. Навсякъде в глобалната мрежа ще намерите примамливи...

Как да изберем име на домейн за да бъде сайта успешен?

Как да изберем име на домейн за да бъде сайта успешен?

Всеки сайт след като е готов напълно, обикновено се качва и заема определено дисково пространство на един компютър, постоянно свързан с Инте...

Как да изберем подходящ домейн?

Как да изберем подходящ домейн?

Избор на подходящ домейнНе е особено лесно да създадете и поддържате печеливш сайт, тъй като от Вас се изисква прилагането на редица дейност...

Какво трябва да знаете за ранния период от бременността?

Какво трябва да знаете за ранния период от бременността?

Един от ранните симптоми на бременността е липсата на менструация. Ако менструалния цикъл закъснява повече от 10 дни е много вероятно при...

Рахит

Рахит

Рахитът е заболяване на растящия детски организъм, при което в костите не се отлагат достатъчно калциево-фосфорни соли. Нещо повече - даже с...

Dobrin Georgiev

Dobrin Georgiev

53 публикации

Публикувано
Публикувано

28.03.2014

Обновено
Обновено

28.03.2014

Прочетено
Прочетено

1300

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия