Какво трябва да знаем за рака

Какво трябва да знаем за рака

Що е рак

Здравни проблеми 1Тялото се състои от милиони клетки, които непрекъснато растат размножават се през определени интервали от време и умират. Нормално този процес се намира под строг контрол. Понякога обаче поради редица все още недостатъчно изучени причини процесът на размножаване и растеж може да се наруши. Някои клетки започват неуправляемо да се размножават в даден орган и образуват тумор.

Туморите могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. Доброкачественият тумор може да си стои на своето място в тялото с години до края на живота. Ако туморът е злокачествен, туморните клетки понякога се пренасят по други части на тялото. Щом туморът се отстрани,преди злокачествените клетки да се разсеят по други части на тялото настъпва пълно излекуване. Ето защо ранното откриване и навременното лечение са така важни. Злокачествените клетки се разсейват с лимфата, кръвта или прорастват пряко от един орган към друг.

Само в САЩ ракът е причина за смъртта на над четвърт милион души всяка година. Много хора обаче имат странно отношение към това заболяване — като че ли е комбинация между сифилис и едра шарка — те се страхуват да се прегледат или ако действително са заболели, се страхуват да споделят това с когото и да било. Една от причините за този страх е, че по времето, когато днешните вече възрастни лекари се обучаваха в медицинските академии, почти всеки случай на рак се смяташе за  неизлечим.

Причини за рака

Здравни проблеми 2Почти 80 процента от случаите на ракови заболявания се дължат на въздействието на създадени от човека вредни фактори.

Различни химикали, извличани от въглещният катран, могат да причинят рак. Предполага се, че некои добавки към храната, които напоследък бяха забранени, също са причинители на рак у човека. Пресметнато е, че всеки човек във Великобритания годишно поглъща приблизително 1400 грама прибавки, които се употребяват за оцветяване и подправяне на разни храни.

Химичните вещества, причиняващи рак, са главно орга­нични съединения. Някои вещества, съдържащи се в цигарения дим, увеличават опасността от рак на белите дробове.

Захарин

Здравни проблеми 3Беше намерено, че ако плъховете се хранят с високи дози захарин, се разболяват от рак на кръвта. Това създаде такава паника, че захаринът бе забранен в някои страни, влючително в САЩ, Швеция и Великобритания. Рак на кръвта обаче може да се получи само ако захаринът се взема в много големи количества, но не и в количествата, които хората нормално употребяват за подслаждане.

Рентгенови лъчи, радиоактивно облъчване и рак

Прекомерното излагане на рентгенови лъчи може да предизвика

рак   У   някои   чувствителни индивиди. Прекаленото слънчево облъчване на много светлокожи липа съшо може да стане причина за раково заболяване. Развален зъб може да предизвика рак на езика, ако зъбът има остри ръбове и постоянно дразни лигавицата на езика. Радиоактивното облъчване може да доведе до развитие на левкемия—злокачествено заболяване на кръвта. Оттук произ­лиза и главната причина за безпокойството на хората по отноше-ние на ядрените опити. Особено опасно е радиоактивното облъч­ване на бременни жени, тъй като плодът е най-чувствителен на такова въздействие. Радиоактивните излъчвания идват главно от опитите с ядрени оръжия. Някои от попадналите в атмосферата радиоактивни частици бързо губят свсята актив­ност, но други (напр. етронций-90) я запазват много дълго. Радиоактивността на атмосферата сега намалява, тъй като над-вемните опити с ядрено оръжие вече са забранени.

Как се развива ракът

Здравни проблеми 4Ракът най-често се появява v хора след 40-годишна възраст. Ето защо след тази възравт е важно да се извършват периодични профилактични прегледи, още повече че голям брой ракови заболявания в ранните стадии протичат без никакви оплаквания Седемдесет процента от случаите са излечими, ако се от­крият навреме. Ранното откриване позволява раковите клетки да се отстранят преди да са се разпространили из други части на тялото.

Ракът може да се лекува

Човек не трябва да мисли, че ако се разболее, нищо не може да се направи. Това не е вярно. Навременното откриване на рака може да доведе до пълно излекуване. Днес в САЩ над един милион души водят съвършено нормален живот, след като са били болни от рак.

Рак и секс

Има известен брой изследвания, които свързват рака на половите органи със сексуалната активност. Съществуват някои дока­зателства, че ракът на шийката на матката у жени и на про­статата у мъже се среща по-често при онези, които са започнали сексуалната си активност в ранна възраст или често сменят партньорите. Има доказателства, че безразборността на половите връзки може да увеличи случаите на рак на маточната шийка. Обследване, извършено в Англия между жени на рибари и моряци, които до известна степен са клонели към безразборни връзки, установи факта, че те са 20 пъти по-податливи на рак на маточната шийка, отколкото, да кажем, жените на свещеници.

Някои митове около рака

Здравни проблеми 5Няма доказателства, че ракът е наследствено заболяване, и има малък брой факти, поддържащи хипотезата, че поглъщането на гореща храна е важен фактор за развитие на рак на гърлото.

Предупредителни сигнали за рак

Дрезгавост на гласа при постоянна кашлица, която не се влияе от лечение.

Лошо  храносмилане  или  трудности  при гълтане. Честа смяна на запек с диария. Промяна във функциите на пикочния мехур. Бучка или уплътнение в гърдите. Необикновено кървене или отделяне на секрети.

Някои факти около рака

Ракът на  кожата е най-податливата на хирургично и лъчево лечение форма на рак.                                                                               

Ракът на белите дробове е една от най-честите форми на рак особено сред пушачи.

Някои видове рак, например на стомаха, на простатата или на дебелото черво, могат да се открият само със специални изследвания. Ранната диагноза води до успешно излекуване.

Как се лекува ракът

Засега четирите ефективни метода за лечение на рака са: оперативно, облъчване с радий, лечение с кобалт и лечение с медикаменти. Има хиляди случаи на пълно излекуване чрез тези методи.

Къде се появява рак

Най-често при мъжете е ракът на белите дробове, на храносмилателната система, устата, ларинкса, дебелото черво и простат­ната жлеза. При жените най-често се среща ракът на маточната шийка, следват ракът на млечната жлеза, на хранопровода, яйчниците и стомаха.

Научни изследвания за рака

Най-голям брой изследвания се правят в посока да се намери вещество, което да унищожава раковите клетки, без да уврежда нормалните, т. е. субстанция, която може да премахне рака, без да се нанесе вреда  на  организма.

Подобни статии

Какво трябва да знаем за гъбите

Какво трябва да знаем за гъбите

По хранителната си стойност гъбите могат да се сравнят с най-пълноценните зеленчуци. Те съдържат от 88 до 92% вода, от 1,5 до 3,5% белтъчни ...

Какво трябва да знаем за маслините

Какво трябва да знаем за маслините

В месестата част на зрелите маслини се съдържа до 55% растително масло (зехтин). Освен това те съдържат неголеми количества белтъчини, захар...

Какво трябва да знаем за меда във восъчните пити

Какво трябва да знаем за меда във восъчните пити

Питите със запечатан в тях мед са ефикасно средство за лекуване на различни заболявания на дихателната система. Лечебни качества при това пр...

Средства за поддържане на косата

Средства за поддържане на косата

  Какво трябва да знаем за боите за коси? Изкуствено произвежданите бои за коси при продължителна употреба не са безвредни както за к...

Гликогенно зареждане

Гликогенно зареждане

Какво знаем за гликогена Това е сложен въглехидрат с животински произход. Съхранява се в клетките на животните (мускулни и чернодробни) и...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

21.05.2012

Обновено
Обновено

21.05.2012

Прочетено
Прочетено

4497

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия