Какво да очаквате когато посетите Турска Баня (Хамам)?

Какво да очаквате когато посетите Турска Баня (Хамам)?
Преди да решите дали ви харесва Турската баня или не, трябва да я пробвате поне веднъж.

Какво да очаквате когато посетите Турска Баня (Хамам)?

Преди да решите дали ви харесва Турската баня или не, трябва да я пробвате поне веднъж. Първото ви посещение в хамам може да бъде плашещо преживяване. Описвайки ви последното си посещение в хамам, ще останете с добри впечатления от Турската баня и ще знаете какво да очаквате.

Избиране на Хамам и тип Турска баня

Първо трябва да прецените дали желаете да посетите традиционен хамам или такъв в Спа център. Аз избрах да посетя Спа център. Второ, при влизане в спа центъра трябва да изберете и какъв вариант на Турската баня желаете. Опциите са:

  • На самообслужване – къпете се сами и си носите собствен сапун, шампоан и кърпи. Това е най-евтиният вариант, но не бих го препоръчала.
  • Традиционен вариант – изберете този вариант ако желаете да изпитате истинската Турска баня. Служител на Спа центъра ще ви изкъпе и масажира, и няма нужда вие да носите някакво оборудване.
  • Други варианти – Включва няколко допълнителни услуги като: аромотерапевтичен масаж, рефлексотерапия, масаж на главата, маска и др.

Независимо от типа, който изберете, ви е позволено да ползвате удобствата на хамама толкова дълго, колкото желаете.

Етапите на традиционната турска баня

Служител на Спа центъра ме придружи до персонална съблекалния и ми даде сандали и пещимал – цветна кърпа, която се увива около кръста за по-притеснителните.

Служителят не ме последва в хамама, тъй като преди да започне традиционната турска баня трябва да релаксираш и да се отпуснеш за малко, и най-важното да се изпотиш. Чудесно време, за да проучиш архитектурата на Хамама. В повечето случаи внушителната стая е изцяло покрита с мрамор или плочки, отличаваща се с впечатляващ göbektaşı - централната, издигната платформа над източник на топлина.

След 15 минути седене и лежене върху платформата, служителят влезе в хамама. Първата част на традиционната турска баня се състоя върху нея. Служителят поля тялото ми с топла вода и ме заля със сапунена пяна. В същото време, мокра и хлъзгава, ми направиха масаж.

След измиването и масажа дойде ред на врората част на традиционната турска баня - търкането. Служителят взе едно кесе и започна да търка тялото ми.

След като бях смутена от количеството мърсотия, която имах по себе си (въпреки, че се къпя поне веднъж на ден) получих друг сапунен масаж последван от изплакване.

След като процедурата приключи, служителят на Спа центъра напуска хамама, но клиента ако реши може да остане и да релаксира малко. Аз се върнах в съблекалнията, въпреки че някои хора решават първо да се отпуснат, да си поръчат питие или дори да подремнат. За последното е необходимо да кажете на служителя в спа центъра кога да ви събуди. Тъй като традиционната турска баня продължава час аз се облякох, благодарих на служителя на излизане и си тръгнах релаксирана и чиста.

Аз избрах да опитам традиционна турска баня в Спа и Релакс център Блясък. Повече информация, можете да намерите на интернет страницата им: https://sparelaxzone.com/index.php?option=com_content&view=article&id=79&Itemid=140

Категории

Разни

Подобни статии

Турска баня (хамам) в Истанбул – топ 5 места за посещение

Турска баня (хамам) в Истанбул – топ 5 места за посещение

Турска баня (хамам) в Истанбул – топ 5 места за посещениеИма много исторически Турски бани (хамам) в Истанбул и е много трудна задача да се ...

Изкупуване на автомобили - София

Изкупуване на автомобили - София

Околната среда вече е доста силно замърсена, това не е тайна, но тя продължава да става все по-мръсна, а виновници за това са именно хората....

Традиционна Турска баня

Традиционна Турска баня

Традиционна Турска баняТрадиционната Турска баня, или Хамам както е позната в Турция, се ползва от хиляди години. Турската баня е била толко...

 9-те най-важни неща които да имате предвид при избора на хотел

9-те най-важни неща които да имате предвид при избора на хотел

Вие планирате ваканция в планината? Чули сте от приятели, колко красиво и спокойно е в Бузлуджа и веднага се захващате да намерите хотел та...

Списък от 10 неща, които трябва да купите за новороденото

Списък от 10 неща, които трябва да купите за новороденото

  Често в стремежа си да не липсва нищо на детето им, родителите купуват куп ненужни неща.За да ви улесним мили родители сме ви подготв...

kraspeto

kraspeto

12 публикации

Публикувано
Публикувано

29.10.2013

Обновено
Обновено

29.10.2013

Прочетено
Прочетено

7198

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия