Турска баня (хамам) в Истанбул – топ 5 места за посещение

Турска баня (хамам) в Истанбул – топ 5 места за посещение
Има много исторически Турски бани (хамам) в Истанбул и е много трудна задача да се излезе със списък топ 5 без да се смесват различните стилове Турска баня (хамам).

Турска баня (хамам) в Истанбул – топ 5 места за посещение

Има много исторически Турски бани (хамам) в Истанбул и е много трудна задача да се излезе със списък топ 5 без да се смесват различните стилове Турска баня (хамам). Тук е моят личен списък, който включва различни видове. Някои от тях са луксозни, а някои са почти разрушени, но имат характер. Преди всичко, те наподобяват на историческите османските бани. Надявам се да ви харесат.

Çemberlitaş Hamam, Çemberlitaş
Това е най старата турска баня (хамам) в Истанбул, датира още от времето на Селим II. Помещението за баня (хамам) е построено от известния османски архитект Синан през 1584. Тази сграда датира от последния период на Синан, в който опитът и уменията му са позволили да комбинира функционалност, елегантност и спокойствие, докато запазва простия дизайн, който избягва прекалено украсени елементи. Архитектурата на Çemberlitaş хамам привлича не само туристи и местни жители, но и много турски и чуждестранни изследователи, университети, фотографи, режисьори, медийни специалисти и студенти също изучават тази великолепна структура. Посещението на Çemberlitaş може да бъде едно от най- добрите ви изживявания в турска баня (хамам) под огромния купол.Опитайте се да планирате посещението си за слънчев ден, така че да можете да лежите на göbektaşı, големият горещ централен камък, докато лъчите слънчева светлина се стичат през дупките на тавана на купола.

Cağaloğlu Hamam, Cağaloğlu
Турската баня (хамам) Cağaloğlu се намира на улица Yerebatan близо до Grand Bazaar. Включен е в известната книга Патриша Шулц "1000 места, които да видите, преди да умрете", като нещо което трябва да опитате в Истанбул. Тази инфраструктура е последната турска баня (хамам) построена през османската епоха. Построена е през 1741 г. от двама различни архитекти от османската ера. Сюлейман ага започнал изграждането й, а Абдула ага го завършва. Красивят хамам с високи сводести тавани, вътрешни мраморни чешми, вътрешна градина и две нива на отделните променящи камери, все още са част от голям архитектурен възторг. Има кафене в хамама и също се правят барбекю партита в градината през лятото и камина парти през зимата. Танцьорка и ориенталски музикални групи, могат да изпълняват програми за групи.

Galatasaray Hamam, Beyoğlu
Според легендата, Османският султан Баязид II, след лов се разхождал в гората, където днес е гимназия Galatasaray и турска баня (хамам) Galatasaray. Баязид видял малка кабина и разбирал, че Гюл Баба (Баща на розите) пребивава в него. Гюл Баба е един от най- известните дервиши от тази ера. Той бил голямо вдъхновение за Сюлейман Великолепни, бащата на Баязид, и се е присъединил в много войни с него. Баязид го питал дали има някакви желания. Гюл Баба поискал постоянен külliye (комплекс от комунални съоръжения обграждащи джамия), да се изгради в землището на горите, също така поискал голяма академия, както и турска баня (хамам) с голям купол, които да бъдат включени в külliye. След това предложил на Баязид две рози, една жълта и една червена. Неговите желания били приети и külliye бил построен през 1481. Галатасарай хамам и университетът Галатасарай Палас възприели червено и жълто като основни цветове. Днес, гробницата на Гюл Баба все още живее в градините на Галатасарай. Галатасарай хамам е един от най- известните, който последователно е обслужвал местни и чуждестранни посетители. Турската баня (хамам) има мраморни плочи в soğukluk, зоната за охлаждане, където можете да получите страхотен масаж. Парната баня е много гореща, тъй като се използва и от местни жители – точно така им харесва. Централният голям и горещ камък, göbektaşi, също е много горещ, така че трябва да сложите кърпи, за да легнете на него.

Beylerbeyi Hamam, Beylerbeyi
Турска баня (хамам) Beylerbeyi се намира близо до кея Beylerbeyi и в непосредствена близост до джамията Beylerbeyi. Тя може лесно да бъде забелязана, тъй като е дървена постройка в османски стил. Комплексът е построен през 1778 г. по заповед на Султан Абдул Хамид I и е бил посветен на неговата майка Рабия Серми Кадин. В старите дни, хамамите са строени в непосредствена близост до джамии и са носили приходите като част от организация с нестопанска цел. Турската баня (хамам) Бейлербей е генерирал приходи за комплекса. Camekan, мястото за преобличане, е с дървен таван. Ilıklık, преходния район от зоната за охлаждане към парната баня, има красива мраморна чешма. Парната баня има малък göbektaşı, централна гореща плоча за релакс и масаж. Има общо тринадесет kurnas, фонтани, и четири halvets, частни квартири. Бейлербей хамам обслужва мъжете и жените на различни графици. Дамите могат да го посетят сутринта до ранния следобед, а мъжете могат да го посетят по-късно.

Kılıç Ali Paşa Hamam, Tophane
Кълъч Али паша е бил роб, израстнал в Константинопол, след това е станал капитан, натрупал е мощ и е станал известен. Той е един от адмиралите през 16-ти век, които са играли значителна роля в победите на Османската армия. На най-известният османски архитект, Синан, е възложено да изгради комплекс и Турска баня (хамам), които по-късно ще бъдат наименувани Кълъч Али паша. Синан изградил очарователна турска баня (хамам), с великолепен купол над зоната за отдих. Куполът е 14 метра в диаметър и 17 метра височина, което го прави един от най-големите куполи, построени от Синан. Възстановяването на турска баня (хамам) Кълъч Али паша е отнело повече от 7 години, в които са били задържани оригиналните характеристики на хамама, включително двете врати, водещи от рецепцията и зона за релаксация в топлите райони, както и много други оригинални детайли. Можете да се насладите на Kulhan Комини/изпусквателни тръби, оловни куполи и стъклени очи на слонове, оригинални kurnas (фонтани) и някои издълбани камъни и мраморни плочи, намерени при разкопките, които са запазени по същия начин, за да се запази оригиналния дизайн и стил на структурата.

Ако желаете да опитате традиционна турска баня (хамам) в европейски стил, можете да посетите Спа и Релакс Център Блясък (https://sparelaxzone.com/uslugi-ceni/turska-banya)

Категории

Разни

Подобни статии

Какво да очаквате когато посетите Турска Баня (Хамам)?

Какво да очаквате когато посетите Турска Баня (Хамам)?

Какво да очаквате когато посетите Турска Баня (Хамам)?Преди да решите дали ви харесва Турската баня или не, трябва да я пробвате поне веднъж...

Какво да очаквате когато посетите Турска Баня (Хамам)?

Какво да очаквате когато посетите Турска Баня (Хамам)?

Какво да очаквате когато посетите Турска Баня (Хамам)?Преди да решите дали ви харесва Турската баня или не, трябва да я пробвате поне веднъж...

Великден в България

Великден в България

С идването на Великденските празници, за щастие на работещите, почивните дни започват от 1ви Май, нека да помислим къде може да прекараме та...

Традиционна Турска баня

Традиционна Турска баня

Традиционна Турска баняТрадиционната Турска баня, или Хамам както е позната в Турция, се ползва от хиляди години. Турската баня е била толко...

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

kraspeto

kraspeto

12 публикации

Публикувано
Публикувано

26.11.2014

Обновено
Обновено

25.11.2014

Прочетено
Прочетено

9043

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия