Как да се грижим за дебелото черво и да намалим риска от рак

Как да се грижим за дебелото черво и да намалим риска от рак
Диагнозата "Рак на дебелото черво" е на трето място в статистиката на инцидентите с рак в Света.

Основните рискови групи, предразположени към развитие на рак на дебелото черво са хора с:

  • напреднала възраст;
  • наследствена обремененост (случаи в семейството с рак на дебелото черво, фамилна аденоматозна полипоза, и други заболявания на дебелото черво, генетична предразположеност);
  • предразположеност към гастроентерологични разстройства и развитие на възпалителни заболявания на червата (полипи, улцерозен колит или болест на Корн, диабет тип 2 (не-инсулино зависим).

Основните рискови фактори за това заболяване, се предопределят от НАЧИНА НА ЖИВОТ, включващ следните нездравословни дейности или бездействие:

  • неправилен хранителен режим с всекидневна консумация на червени и преработени меса;
  • заседналият живот и липсата на движение;
  • наднорменото тегло и затлъстяването;
  • прекомерната употреба на твърд алкохол и цигари;
  • нощната работа.

Причината, която най-често инициира развитието на рак на дебелото черво е хроничното възпаление в червата, често предизвикващо генната мутация на здравите клетки в ракови.

Стратегията на ИнхибирелА™за Превенция и борба с рака, включва следните мерки за поддържане на здравето на дебелото черво:

ХРАНЕНЕ:
Намаляване на прекомерния прием на храни, повишаващи възпалителните процеси в червата (или предотвратяване на т.нар. "гниене"): всекидневната консумация на месо (свинско), бял хляб, рафинирана бяла захар, тестени изделия (банички и др.) и др. Добре е тези храни напълно да се изключат или да се консумират 1 до 3 дни в седмицата. Всекидневна консумация на сурови зеленчуци, поне към едното хранене. Всеки следобед—консумация на пресни плодове: ябълка, ягоди, череши, круши, малини, боровинки...

ХИГИЕНА НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО:
Всекидневното изпразване на дебелото черво, особено преди първото хранене сутрин, е предпоставка за дълготрайно здраве и младост!
Запекът и разстройството са пагубни за здравето на дебелото черво, затова е необходимо да се регулират своевременно. Застоя в дебелото черво е честа предпоставка за развитие на застой в белия дроб—болки в гърдите, затруднено дишане, заболяване.
Ежемесечното 24-часово прочистване на дебелото черво регулира енергийния баланс в организма, изхвърля застоя на токсини и зарежда с нови жизнени енергии.
Достатъчно е от обяд на последния четвъртък в месеца до обяд на другия ден да не се приема никаква храна (в краен случай една ябълка следобед). През цялото време се пие прясна вода и няколко чашки кафе.

ГРИЖА ЗА ЧЕРНИЯ ДРОБ И ДАЛАКА:
Дисфункцията или по-скоро застоя на енергия в Черния дроб или Далака, понякога се явяват основна причина за появата на запек или разстройство. Здравето на тези органи е тясно зависимо от емоционалния баланс и дневният режим на хранене, работа и почивка.
Редовният сън до късно затруднява функцията на далака да изхвърли ненужните течности сутрин. Вечерята след 20.00 часа и редовното късно лягане вечер след 24.00 часа увреждат черния дроб и жлъчката—едни от основните регулатори на храносмилателния тракт.
Прекалената умисленост и загриженост увреждат енергията на далака, а гневът, раздразнителността и недоволството увреждат черния дроб. Честата проява на тези емоции, без конкретна причина, от своя страна, може да бъде сигнал за застой на енергия в тези органи.

ДВИЖЕНИЕ:
Всекидневното движение, поддържа кръвообращението, тонизира всички органи и предотвратява запека. Независимо с каква продължителност, или под каква форма: спорт, ходене, тичане, колоездене, чистене и други домакински занимания, ежедневното движение водещо до леко изпотяване, е изключително благотворно за целия организъм.

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И БЛОКИРАНЕ НА ВЪЗПАЛИТЕЛНИТЕ ПРОЦЕСИ В ЧЕРВАТА:

Основен инициатор на канцерогенезата в дебелото черво е про-възпалителния ензим COX2 - вторият тип циклоксигеназа синтезирана от арахидоновата киселина. предимно в червата и бъбреците. Инхибиторите на този ензим (често нестероидни противовъзпалителни и коксиби) могат да блокират възпалението в червата, но някои от тях могат и да предизвикат странични ефекти, като развитие на гастритен колит, или да повишат риска от сърдечно-съдови заболявания и сърдечен удар. Напоследък фармакологията разработва нови растителни екстракти с противовъзпалително и противотуморно действие, прилагани ефективно, без странични нежелани реакции за здравето. 

Подобни статии

Кафе - химичен състав и физиологично действие.

Кафе - химичен състав и физиологично действие.

Химичен състав Химичният състав на кафето е сложен. С помощта на различни химични и инструментални методи той бе в голяма степен разгадан...

Здравни ползи при консумация на орехови ядки

Здравни ползи при консумация на орехови ядки

Нека разгледаме 20 важни предимства на орехите при редовната им употреба:Познати са ни два вида орехи - бели и обикновени кафяви, като и два...

Кои са общите симптоми и усложнения при поява на хемороиди?

Кои са общите симптоми и усложнения при поява на хемороиди?

  Хемороидите представляват разширени кръвоносни съдове в стената на ректума и около ануса. Това е често срещан проблем при бременни жени...

Защо злокачествен тумор на гърдата е заболяване, което може да причини смърт?

Защо злокачествен тумор на гърдата е заболяване, което може да причини смърт?

Ракът на гърдата е растеж на злокачествени ракови клетки, които започват да се развиват в гръдната тъкан. Според статистически данни от...

Лечение на рак с правилно хранене

Лечение на рак с правилно хранене

Ако преди време сме смятали, че не можем да се предпазим от рака, днес учени са доказали, че начина на хранене може да спре развитието на ра...

Inhibirela

Inhibirela

4 публикации

Публикувано
Публикувано

14.03.2014

Обновено
Обновено

14.03.2014

Прочетено
Прочетено

3861

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия