Кафе - химичен състав и физиологично действие.

Химичен състав

Химичният състав на кафето е сложен. С помощта на различни химични и инструментални методи той бе в голяма степен разгадан. Съществуват съществени изменения в състава на суровото и изпеченото кафе. От значение също е и неговия произход, а при изпеченото кафе и технологията (степента и продължителността) на изпичане. В суровото кафе се съдържат:
 • вода - 8,15 %
 • мазнини - 10,95 %
 • белтъци - 11,29 %
 • минерални соли - 4,14 %
 • неразтворими във вода, алкохол и бензол вещества - 47,6 %
Водният екстракт на кафето (30,4 %) е с киселинен градус ~29,2 %. Съдържанието на водоразтворими вещества е:
 • кофеин - 1,99 %
 • тригонелин - 0,74 %
 • хлорогенова киселина - 5,74 %
 • директно редуцирана (инвертна) захар - 0,34 %
 • захароза - 5,30 %
 • водноразтворими белтъци - 5,25 %
 • неуточнени вещества - 10,99 %
Съдържанието на неразтворими вещества е: хемицелуоза - 22 % и целулоза - 10 - 11 %.

Изпечено кафе.

В процеса на изпичането зърното загубва значителна част от водата, но поради газообразуване, увеличава обема си. Загубата на тегло достига 14 - 23 %. Не съществува единомислие по въпроса, кога кафето е оптимално изпечено. В САЩ го обичат светло, в Италия и Швеция - много тъмно, а французите се придържат към среден цвят. Промените в цвета се дължат преди всичко на карамелизирането на захарите.

Азотни вещества.

Наред с алкалоидите кофеин и тригонелин кафето, съдържа известно количество бетаин, холин и някои аминокиселини (ливцин, глутаминова и аспаргинова киселина). В зелените зърна кофеина се намира в състояние на двойна сол - калиево-кофеинова сол на хлорогеновата киселина. При изпичането тя се разлага и отчасти сублимира. Най-важната съставка заради, която най-вече пием кафе е кофеинът, който е и основния отговорник за ободряващото действие на кафето. В клиничната практика лечебната доза е 0,25 г., а максималната дневна доза е 1,50 г. Една стандартна чаша кафе (еспресо), приготвена с 5-7 г. кафе (и 120 мл. вода) съдържа около 0,06 г. кофеин (ако е Арабика) или около 0,15 г. (ако е Робуста).

Липиди.

Кафееното масло е течно и съдържа глицеридите на палмитиновата, стеариновата, каприоновата и линоловата киселини. В малко количество съдържа фитостеринът - кафестерол. Маслените вещества се съдържат изцяло в сухия остатък и почти не се извличат при екстракцията в кафееното питие.

Въглехидрати.

Представляват около 28 % от общите разтворими съставки на кафето и са представени от глюкоза, фруктоза, захароза и галактоза.

Органични киселини.

В зърната на кафето се съдържат в малки количества пирогроздена, оксалова, ябълчена, лимонена киселини,но приди всичко ацидофеноли, характерни за танина. Основно значение от органичните киселини има хлорогеновата киселина, поради сходното й с кофеина действие. В зелените зърна тя се намира под формата на двойна калиево-кофеинова сол. По време на изпичането кофеинът се освобождава и от нея се губят 37 - 58 %. В изпеченото кафе тя е около 40 %. Минерали и витамини. Съдържанието на минералните вещества в една чашка кафе (6 г. кафе приготвено със 120 мл. вода) е значително. То е както следва:
ЕлементиАрабика (мг)Робуста (мг)
Калций
Магнезий
Натрий
Калий
Желязо
Фосфор
7,5
7,3
12,2
99,0
около 2
8,4
2,8
8,0
40,8
108,0
около 2
10,8
Внимание!!! В кафето се съдържат и минимални количества серни съединения, които в кисела среда (каквато е стомашния сок) се превръщат в меркаптани - токсични тела. Те тостигат до 50 микрограма за чаша 5%-но кафе. От витамините значение има никотиновата киселина, която за чаша "еспресо" достига до 1,67 мг.

Етерични масла.

Образуват се при изпичането на кафето и отчасти обуславят аромата му. Имат противамикробно действие. Хлорогеновата киселина, която има около 40%-но съдържание в изпеченото кафе, също оказва кофеиноподобно физиологично действие. Освен това, тя оказва стимулиращо въздействие върху обмяната на азота и усилва процесите на изграждане на белтъчната молекула (действие подобно хормон).

Физиологично действие

Прочетете колко са полезни черните зърна и сигурно ще изпиете веднага една чашка. Кофеинът е лекарствено средство (алкалоид производен на пурина) от класа на аналетиците. Това са вещества, които неутрализират действието на барбитуратите (наркотични лекарствени средства производни на барбитуровата киселина) и морфина (болкоуспокояващ наркотик). Към този клас лекарства спадат още камфора и стрихнина. Смята се, че основното им действие се изразява в стимулиране на центровете на кръвообръщение и дишането. Кофеинът в частност се явява възбудител на висшите центрове в кората на главния мозък. Когато кофеинът се употреби в терапевтични дози (до 3-4 чашки на ден), той регулира и укрепва сърдечната дейност, повишава артериалното налягане, действа на кората на главния мозък като възбужда Централната Нервна Система и повишава умствената и физическата дейнос т.

Добро настроение

"Кофеинът като важна съставна част влияе на тялото и нервната система, подобрява оросяването на мозъка, води до бързо мислене и повишаване на вниманието." - казва Хайке Лембергър, доктор в Хамбургския университет. Така работата върви леко. Аденозина, известен още като създател на лошото настроение у човека, бива подтискан от кофеина. Така се подобрява настроението и дори леките депресии изчезват. Важно!!! В клиничната практика лечебната доза кофеин е 0,25 г., а максималната дневна доза е 1,50 г. Една стандартна чаша кафе (еспресо), приготвена с 6 г. кафе съдържа около 0,06 г. кофеин (ако е Арабика) или около 0,15 г. (ако е Робуста). Хлорогеновата киселина, която има около 40%-но съдържание в изпеченото кафе, също оказва кофеиноподобно физиологично действие. Освен това, тя оказва стимулиращо въздействие върху обмяната на азота и усилва процесите на изграждане на белтъчната молекула (действие подобно хормон).

По-малко астма

Кофеинът разширява бронхите. При пиене на кафе дишането се подобрява за шест часа. Предполага се, че хлорогеновата киселина в кафето подтиска ензима s-рибоксиген и така имунната система е предпазено от реакциите при астмата, както и при сенната хрема. Това макар и кратко действие се приема много добре. Сега учените изследват дълговременните ефекти на кафето като лекарство при астмата. Кафето предизвиква увеличение на отделянето на стомашен сок. Наред със стимулиращото действие на стомашната секреция оказва и стимулиращ ефект върху чревната активност (засилва перисталтиката). Кафето съдържащо кофеин усилва отделянето на жлъчката. Това стимулиране на жлъчната дейност се предизвиква предимно от вещества, които се получават при изпичането му и по-малко на кофеина и хлорогеновата киселина.

Без камъни в жлъчката

Мъжете, които пият редовно 2-3 чаши кафе дневно получават с 40 % по-рядко камъни в жлъчката. Чаят и декофеинизираното кафе нямат този ефект. Това са изследвали американски учени от Харвард върху 46 000 мъже. Предполага се, че това е така именно поради факта, че кафето стимулира жлъчния мехур към често изпразване. Хранителната стойност на кафето е пренебрежимо малка. Чаша чисто питие съдържа едва около 11 калории.

Виагра

Редовно пиещите кафе са два пъти по-активни в секса от тези, които не пият или рядко пият кафе. Това открива една американска изследователска група от Мичиганския Университет, която е наблюдавала 744 двойки. Верните пиячи на кафе не информират за проблеми в ерекцията, като тези от участниците, които са непостоянни в пиенето на кафе.

Предпазва от кариес

Кафето съдържа танин, който предпазва образуването на бактериален слой, предизвикващ кариес. Гореспоменатата д-р Хайке Лембергър препоръчва изплакване на зъбите с кафе при пиене, преди още в него да е добавена захар.

Спирачка за рака

Според резултати от изследвания, кафето възпрепятства рака в начален стадий. Тумори, поставени в готово кафе намаляват. Четири чаши кафе дневно, например, намаляват риска от рак на дебелото черво с 24 %, установяват американски учени от Университета в Бостън. Субстанциите на кафето ускоряват подновяването на лигавицата на дебелото черво, така че клетките да не могат дълго да се влияят от ракообразуващите вещества. Също съставките на кафето възпрепятстват свободното делене на раковите клетки.

Повече постижения и добро настроение

Пиейки кафе мускулатурата не се изморява така бързо, защото кофеина е противоположен на съществуващия в тялото аденозин. Тази субстанция подтиска производството на енергия в клетките. Ако се изключи аденозина, се увеличава енергийния потенциал, тялото изгаря бързо мазнините в енергия. Това открива Марк Парментие от Университета в Брюксел. Като подтиска стрес хормоните, кофеина подобрява общото състояние и повишава настроението. Важно!!! Кафето така или иначе е станало необходим елемент от съвремения начин на живот. Лошото е, че при много заболявания то е противопоказано (именно заради кофеина). Затова при хора със сърдечно съдови заболявания, хипертонична болест, язва на стомаха, повишена нервна лабилност, безсъние и някои други, се препоръчва декофеинизирано кафе.

Коментари за Кафе - химичен състав и физиологично действие.

 1. 1.

  много суперлативи за кафето прочетох. аз знаех че е вредно. няма ли вреда от него? каква е тя? мен например ме боли глава от него.

 2. 2.

  Кафето е най-добрата напитка.Пийте я по-често и ще се чувствате добре

 3. 3.

  повече от 1 кафе на ден не е полезно.. Незнам как така ще пия кафе по често и ще се чувствам по-добре. 1 кафе на ден - максимум!

 4. 4.

  пропускате да кажете, че кафето изчерпва мн витамини в организма (както впрочем прави и алкохола) :) има си плюсове и минуси. на някои хора им действа мн добре, на други - не.

 5. 5.

  Само суперлативи... Ами знаете ли, че издърпва калция в костите и води до остеопороза?

 6. 6.

  на мене пак ми идва мн добре кафето

 7. 7.

  Хах това реклама на кафето ли е? Ами ако някой хипертоник прочете тая статия и вземе че ви повярва? Мислете малко преди да пишете глупости.

 8. 8.

  И в крайна сметка, кафето повишава кръвното налягане или обратно?

 9. 9.

  Повишава кръвното. Много ясно, че всяка храна и напитка в зависимост от количеството може да е полезна и вредна както и полезна за едно и вредна за друго. От всичко по малко най добре. Аз не мога без кафе сутрин. Но едно ми стига, защото след обяд ако го пия не мога да спя през нощта

 10. 10.

  В умерени количества е полезно-3-4 кафета на ден.Като трябва да мине време от първото до следващото.

  За да е полезно трябва и да е хубаво приготвено иначе има отрицателен ефект.В българия се пият предимно дълги кафета които са с високо съдържание на кофеин и се извличат и вредни вещества от кафето.

 11. 11.

  Както е казано, дозата прави отровата!Така, че не прекалявайте. И ако на един помага, на друг ще пречи.Това е. Всеки организъм е различен, всеки живее по различен начин...Затова няма рецепта, кое е полезно и кое не.Всеки може да пише всичко. Но каква е гаранцията ,че е вярно. Затова се наблюдавайте и слушайте гласа на тялото си.То ще ви подскаже какво да правите и кое е полезно или вредно.Всичко друго е бла-бла.

 12. 12.

  Забравих да ви кажа нещо много важно...Правете редовно секс, това е най-доброто лекарство и оправя всякакви болежки...:)))

 13. 13.

  ех а аз се чудя защо съм все настинал:)

 14. 14.

  !!!!!!!!!!!!!100% reklama, poru4ana ot nqkoi razprostranitel ako prou4ite sami deistvieto na otdelnite sustavki 6te razberete za kakva otrova stava duma!!!!!!! SAMO ZA INFORMACIQ vsi4ki iogi prepodava6ti aiurveda i dojivqli do nad 100 godi6na vazrast napulno otri4at kakvoto i da bilo polezno deistvie za 4ove6kiq organizam na kafeto i nikotina

 15. 15.

  na vseki deistva razli4no . tova e . i neka vseki sam preceni. sas sigurnost moje i bez nego

 16. 16.

  АЗ САМ ХИПЕРТОНИК И ЕДНА ЧАШКА МЕ ИЗПРАЩА В В АДА? 110/200 ЧЕ И ПОВЕЧЕ А ИНАЧЕ МИ Е 120/80.....БЕЗ КОМЕНТАР

 17. 17.

  Дори напълно здрави физически,хора могат да се оплачат от негативно действие на кафето върху организмът им,например при психично болните с разтройства и депресии и други подобни заболявания съставката която влияе негативно на организма им е танина а не кофеина .

 18. 18.

  със сигурност кафето не е добре да се пие вечер в момента си патя точно от това налегнало ме е безсъние

 19. 19.

  Баси глупостите където сте написали в тази статия.... пък и по няколко чаши дневно, ужас!

 20. 20.

  кафето вреди на нервната система затова умната с него

 21. 21.

  През живота си съм пил 5 чаши кафе еспресо.Имаше много неприятен ефект,но нали трябва да се опита,казаха че било страхотно и че без него неможели.Работил съм барман и съм наблюдавал как наркоманите(кафено зависимите) идват от 6 часа сутринта за дозата си.Ако се забави,се изнервят.Без кафе стават агресивни и мудни,а иначе са просто нервни.Пийте кафе по 10-15 чаши на ден,ще станете супермени и ще ви освидетелстват за това.Може да има и полезна доза ,но едва ли е повече от 1 гр. на седмица.

 22. 22.

  Пиех по 1-2 кафета на ден, не можех да спя,карах се без причина с кой ли не.Един ден се консултирах с лекар ,каза ми веднага да спра с кафето,послушах го и съм много благодарен.Имам перфектен сън и много добър с всички хора. Моят съвет е просто пробваите ..

 23. 23.

  Никога не съм пила кафе и ми е много добре. Не изпитвам нужда да го пия.

Подобни статии

Местни вкусови подправки

Местни вкусови подправки

Вкусовите представляват различни части от растения - листа, корени, плодове, кори - или получени по изкуствен начин продукти със специфичен ...

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

Какви методи за борба се прилагат срещу болестите и неприятелите по овощните растения? Борбата с болестите и неприятелите по овощните расте...

Най-вредните храни

Най-вредните храни

Човек е истински роб на вредните навици и предразсъдъци Още при първите опити за корекция на храненето неизменно става сблъсък с предразсъд...

КАК ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ВЕЩЕСТВА ДЕЙСТВАТ ВЪРХУ ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

КАК ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ВЕЩЕСТВА ДЕЙСТВАТ ВЪРХУ ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

Казано най-общо, като лекарствено, или фармакологично, се окачествява онова действие, което различните вещества (от химичен или растителен п...

Химичен състав на билките

Химичен състав на билките

В лекарствените растения се съдържат редица химични вещества, които могат да влияят в различни посоки върху жизнените процеси, протичащи в о...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

27.05.2008

Обновено
Обновено

27.05.2008

Прочетено
Прочетено

19477

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия