Как да разберем, че е дошло време за смяна на гумите за автомобила?

Как да разберем, че е дошло време за смяна на гумите за автомобила?
Чудили ли сте се някога дали гумите на автомобила ви са износени и трябва да ги смените? Тяхната ефективност е от решаващо значение за безопасността и добрата работа на вашето превозно средство.

Според данните, около 200 смъртни случая годишно са били причинени от неизправност на гумите.  Повечето от тях са проектирани да осигуряват еднакво добро представяне през целия си живот. Въпреки това, в някакъв момент те започват да губят производителността си, по отношение на сцеплението и спирачната способност. Ето няколко съвета от експертите в търговията в авто гуми от Ogi.bg, които ще ви помогнат да решите дали ви е време за нов комплект гуми и да избегнете излишните разходи.

1. Протектор

Разберете, че основната функция на протектора на гумата е да отклонява водата под гумата, за да се подобри сцеплението на мокри пътища. Гумите стават несигурни, когато се износят, и ако протекторът е под 1.16 мм, гумата вече не е безопасна.

2. Погледнете шарката на протектора

Всички гуми имат т.нар. протектни барове. Това са малки мостове между шарката. Разгледайте ги внимателно и ако видите в началото им цепнатини, или че са се изравнили с протектора, значи е време да смените гумите.

3. Проверете протектора с помощта на стотинка

Вземете монета от петдесет стотинки, поставяйки я с главата на конника, обърната надолу. Ако виждате главата му, значи трябва да смените гумите си.

4. Използвайте индикатор за дълбочина на протектора

Това е специален уред, но ако не притежавате такъв, може да го закупите евтино от търговец на авточасти. Лесен е за използване. Като алтернатива можете да идете в предпочитания от вас магазин за гуми и да ги помолите да направят измерването. Вероятно ще го извършат безплатно, ако сте им редовен клиент.

5. Запознайте се със законовите изисквания

Износените гуми трябва да бъдат сменени от здрав разум, за да се осигури безопасност, но в някои държави има и законови изисквания за това. Гумите се считат за износени, при достигане на определен размер на протектора, който е различен за всяка страна.

6. Обърнете внимание на всякакво неравномерно износване на протектора

Това може да показва несъответствие с джантите, нужда от завъртане на гумите или и двете. Неравномерното износване на протектора е знак, че трябва да закарате колата си в сервиза. Компетентният специалист трябва да провери окачването и да го коригира, ако е необходимо, преди да смените гумите. Неправилният баланс или износените части, може значително да съкратят живота на гумата. Друга добра идея е да завъртите гумите по двойки. Сложете двете предни гуми отзад и обратното.

7. Проверете за всякакви необичайни издутини или "мехурчета" по стените на гумите

Те показват, че твърдата вътрешна рамка на гумата е повредена и напукана, което позволява въздушното налягане да достигне гъвкавите външни слоеве на гумата. Такива щети могат да бъдат причинени от преминаване през голяма дупка или бордюр, или при ниско налягане в гумите. Пътуването с такава издутина на страничната стена е опасно. Структурната цялост на гумата е значително намалена, което увеличава вероятността от внезапна повреда и сериозна катастрофа. Всички гуми с такива повреди, трябва да бъдат заменени незабавно, независимо от състоянието на протектора им.

8. Сменяйте гумите поне на 6 години

Ако не сте сигурни, минималното препоръчително време за подмяна, е шест години, независимо от употребата. А 10 години са максималният срок на експлоатация на гумите. Проверете ръководството на производителя за конкретни препоръки, свързани с вашата кола. И винаги проявявайте предпазливост, ако подозирате, че автомобилът ви е с гуми на възраст над шест години.

9. Не игнорирайте вибрацията на волана

Ако гумите ви се движат неравномерно, може да почувствате вибрация във волана, когато шофирате. Вероятно трябва да бъдат ребалансирани. Ако вибрациите не бъдат отстранени, е по-вероятно да се повреди гумата.

10. Проверете за сухо гниене

Ако виждате малки пукнатини в гумите, това означава, че те се разпадат, отделяйки се от стоманения пояс, което причинява повреди по външната част на автомобила.

Категории

Авто

Подобни статии

Температури над 7°C са за летни гуми

Температури над 7°C са за летни гуми

Пролет е, времето става все по-топло и може би е настанал моментът за смяна на зимните гуми с летни. Според препоръките на специалистите в с...

Важно при избора на летни гуми

Важно при избора на летни гуми

Кога да сменим зимните с летни гумиЗа съжаление няма точна дата, която да определя това, кога да сложим летните гуми на своя автомобил. Това...

Поддръжка на автомобила през зимата

Поддръжка на автомобила през зимата

Акумулаторът е основен консуматив на автомобила. На пазара се предлагат голямо разнообразие от марки , някои по-скъпи, други на по-достъпни ...

Смяна на спукана гума на мястото на повреда

Смяна на спукана гума на мястото на повреда

Смяна на гуми на мястото на повреда в СамоковМоже би колелата на автомобила страдат най-много по време на движение, те (като шасито) понасят...

Какво представляват джантите и защо са важни?

Какво представляват джантите и защо са важни?

Какво е колата без гумите и джантите? Те са определящи за всяка кола и на практика без тях движението е невъзможно. Повечето хора се фокусир...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

21.09.2018

Обновено
Обновено

21.09.2018

Прочетено
Прочетено

1882

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия