Какво представляват джантите и защо са важни?

Какво представляват джантите и защо са важни?
Новите джанти могат изцяло да променят начина, по който се движи вашата кола. Правилният им монтаж също е от особено значение, за да сте сигурни, че сте избрали подходящия размер.

Какво е колата без гумите и джантите? Те са определящи за всяка кола и на практика без тях движението е невъзможно. Повечето хора се фокусирта върху естетичния вид, но всъщност джантите имат жизненоважна роля. При наличието на толкова много видове и размери, сигурно се чудите каква е разликата между всички тях, как работят и защо са важни тези различия.

Компоненти на автомобилните колела

 • Външен изглед: Това е външността на колелото, която определя дизайна на превозното средство и е в основата на структурата на гумата. Тази част е наричана често „паяк".

 • Централна част: Празното пространство в центъра на колелото. Често е покрита с таз, на който може да има лого на марката на автомобила, затова може и да не я виждате, при монтирана гума.

 • Плоча/Венец: Обикаля централната част, там са разположени дупките за болтовете, чрез които се свързват спиците на джантите към колелото.

 • Спици: Структурата, която свързва венеца с ръба на джантата. Те са много на вид, в зависимост от броя, формата, дължината и диаметъра си. Спиците играят важна роля, при определяне на тежестта и здравината на автомобилното колело.

 • Джанта: Външният диаметър на колелото. Когато се избира размер на колело, обикновено се измерва диаметъра на джантата.

 • Кръг от болтове: Това е кръгът, който се описва от дупките за болтовете, чрез които се свързва колелото към главината.

 • Отвор на клапана: Мястото, от което се помпи с въздух гумата. Изработено е от гума или метал.

От какво са направени автомобилните джанти

Материала, от който е изработена джантата, определя не само външния вид, но също така и здравината, тежестта и амортизацията й.

 • Стоманени: Обикновени и евтини, стоманените джанти се използват за направата на нискобюджетни автомобили. Често им се поставят тасове, за да изглеждат по-добре. Те тежат повече от по-скъпите джанти, изработени от други материали.

 • Алуминиеви: Джантите от алуминий са подходящи за всички видове коли и от всички производители, като започнем от седан, тежкотоварни камиони и дори луксозните автомобили. Този метал притежава всички необходими качества – здравина, лекота, бавно износване и ниска цена.

 • Карбонови: Увеличава се броя на автомобилите, които се произвеждат с карбонови джанти. Изработени от този екзотичен материал, те са необикновено леки и здрави, което ги превръща в идеален избор за пистови състезателни автомобили. Недостатъкът им обаче е, че са и лесно чупливи/крехки. При удар с бордюр или отломка от шосето например, могат да станат неизползваеми.

Защо джантите са важни?

От техническа гледна точка, джантите създават нуждата от поставяне на гуми на автомобила, за да достигне силата на двигателя до шосето. Тази сила се задвижва към колелата, които я предават към главината и задвижват осите на превозното средство. За да се завъртят колелата и да тръгне колата пък, е необходимо сцепление, което се получава при досега на гумата с асфалта/настилката. Колелото предава мощността от оста и главината към гумите, предоставяйки необходимата връзка за задвиждването на автомобила. Броя на тези връзки се определя от размера на гумите и мощността на двигателя, необходима за задвижването им.

Освен това, смяната на джантите на автомобила ви, може да окаже значително влияние върху разпределението, управлението, спирането, возията и ускорението на колата, както и на максималната й скорост на движение.

Преди да подмените оригиналните джанти на автомобила си, вземете под внимание следните неща:

 • Убедете се, че новите са по мярка
 • Съобразете ширината на колелото и на венеца
 • Проверете дали пасват моделите на болтовете
 • Проверете дали няма специфични видове гуми, които да пасват на новите джанти
 • Уверете се, че не опират, особено при по-голям натиск

Най – добре е да се допитате до специалист с опит, за да ви каже дали сте направили правилен избор. За това ние препоръчваме да разгледате каталога с джанти на Ogi.bg, където освен богат асортимент ще получите и консултация от специалисти.

Важни размери

Изборът на нови джанти не се свежда само до това кои ще ви допаднат най-много на външен вид. Има определени размери, които трябва да вземете под внимание, за да паснат на вашия автомобил.

На първо място е диаметърът им. Големите джанти изглеждат по- стилни, но не винаги големият размер е по-добрият избор. Диаметърът въздейства директно върху разпределението, управлението, спирането, трансмисията и отчитането на скоростта на автомобила. Големите джанти може да не паснат и да усещате съпротивлението на колата, при по-голямо натоварване върху окачването й. Също така, те изискват гуми с по-нисък профил, които возят твърдо и са по-податливи на спукване. При смяна с джанти, по-малки от оригиналните, диаметърът оказва влияние и на спирачките.

Друга важна мярка е ширината. Широките джанти и съответно широките гуми, могат да затруднят маневрирането, спирането или ускорението на автомобила. Също така, има вероятност да се износят по-бързо и да увеличат разхода на гориво.

Видът и диаметърът на болтовете са трета важна мярка при избора на джанти. При повечето коли тези болтове са 4 или 5 на брой, но при някои може да достигнат и до 8 броя. Различния диаметър на болтовете на колелото и болтовете на джантата, ясно показва, че джантата не е подходяща за автомобила.

В крайна сметка можем да заключим, че въпреки огромното разнообразие от джанти, изборът им трябва да бъде съобразен със спецификата на всеки автомобил и нуждите на шофьора.

Категории

Авто

Коментари за Какво представляват джантите и защо са важни?

 1. 1.

  заем! заем! кредит!!!Търсите ли за почтен и акредитирани частен заем компания, която предоставя заеми за живота възможност.Ние предлагаме всички видове кредити в много бързо и лесен начин, лични заеми, кола заеми, ипотечни кредити, Студентски кредити, бизнес кредити, инвестиционни кредити, дълг консолидация и много повече.Са били отхвърлени от банки и други финансови институции?Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Не изглеждат повече като ние сме тук, за да направи всичките си финансови проблеми е нещо от миналото.Ние да кредитира средства на лица и фирми, които се нуждаят от финансова помощ в размер на 2 %.Няма осигурителен номер се изисква и не кредитна проверка изисква, 100 % гарантирана.Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние предлагаме надеждни и поддържащо помощ и ние ще се радваме да ви предложим един заем.След това ни изпратете имейл на: (anitagerardloanfirm@gmail.com) да кандидатстват за заем

Подобни статии

Повреди, болести и неприятели по лозата

Повреди, болести и неприятели по лозата

Повреди от студ | Градушка | Изресяване | Пригор | Хлороза | Мана | Оидиум | Сиво гниене | Антракноза | Бактериен рак | Филоксера | Гроздови...

Какво трябва да се знае във връзка с торенето на овощните растения

Какво трябва да се знае във връзка с торенето на овощните растения

Какви хранителни елементи са необходими за овощните растения? Безусловно необходими за овощните растения са следните хранителни елементи, в...

Зелени резитби, връзване и подпорни системи за лозите

Зелени резитби, връзване и подпорни системи за лозите

Филизене | Прищипване | Кършене | Колтучено | Колцуване | Прореждане | Подпорни системи Необходимо ли е да се филизят лозите Премахванет...

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

Какви методи за борба се прилагат срещу болестите и неприятелите по овощните растения? Борбата с болестите и неприятелите по овощните расте...

Белтъчини

Белтъчини

Белтъчините са веществата, изграждащи мускулната тъкан. Не ги ли поемате в достатъчни количества, не трябва да очаквате мускули. В следващит...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

10.04.2018

Обновено
Обновено

10.04.2018

Прочетено
Прочетено

11322

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия