Температури над 7°C са за летни гуми

Температури над 7°C са за летни гуми
Според препоръките на специалистите в световен мащаб, щом средната температура се качи над 7°C е препоръчително да се шофира с летни гуми, защото зимните стават неефективни.

Пролет е, времето става все по-топло и може би е настанал моментът за смяна на зимните гуми с летни. Според препоръките на специалистите в световен мащаб, щом средната температура се качи над 7°C е препоръчително да се шофира с летни гуми, защото зимните стават неефективни.

Опасностите, пред които са изправени шофьорите използващи при високи температури зимни гуми на автомобила си са: удължен спирачен път, недостатъчно добро сцепление, увеличен разход на гориво. Важно е да се обърне внимание и на показателите за аквапланинг на гумите, които използвате. Ако тези параметри не са отбелязани като надеждни при първа възможност е наложително зимните гуми да бъдат подменени с летни.

С какво летните гуми превъзхождат зимните?

От основно значение как ще се представя на пътя гумата е ключово от какви материали е направена. Летните гуми са създадени от каучук и смеси позволяващи на гумите да „прилепват" към пътя при високи температури. Зимните гуми пък са създадени от каучук комбиниран със съединения, притежаващи свойствата при ниски температури каучукът да е мек и пластичен, но при температури над 7°C същите тези съединения правят гумата твърда и с лошо сцепление.

От съществено значение за ефективността на гумите е и шарката на протекторите им. Грайферите на зимните гуми са така разположени, че да бъдат максимално ефективни при сняг и лед, докато при летните гуми задачата им е по възможно най-добрият и най-бърз начин да изхвърлят в страни максимално количество от водата, с която имат контакт по мократа пътна настилка.

Произвежданите модерни зимни гуми са с шарка наподобяваща тази на летните гуми, но притежаваща ламели за „копане" в снега. По-рано през годината бе официално представена първата лятна гума сертифицирана и за използване през зимата - Michelin CrossClimate. Все още продажбата на Michelin CrossClimate не е стартирала и няма информация за цената, на която ще бъде продавана.

Продаваните всесезонни гуми комбинират по протектора си ламели с зимна шарка и такива с лятна. От години се водят спорове ефективни ли са наистина всесезонните гуми и ако да то кои на водещите модели – провеждат се и авторитетни тестове търсещи шампионите от всяка категория гуми.

Технологията е напреднала толкова, че се използват химически съединения моделиращи по добър начин каучука за действие в топло и в студено време. Не са за пренебрегване и фактите, че рязката смяна в атмосферните условия, която ще се засилва и за в бъдеще е може би по-подходяща за шофиране с всесезонни отколкото с зимни или летни гуми. Показателно са и тестовете сочещи, че модели всесезонни гуми от водещи скъпи производители са по ефективни от летни или зимни гуми от нисък и среден клас.

Източник: GumiteBG.com - най-големият български онлайн магазин за продажба на нови гуми, правещ бърза, възможна и достъпна покупката на гуми от цял свят в България. Единствено условие е желаният модел гуми да са в производство! Огромна наличност на склад, бърза доставка и гаранция за най-добра цена на желаните гуми!

Проучване за смяната на зимни с летни гуми

В кой месец сменяш зимните гуми с летни гуми

Категории

Спорт

Подобни статии

Може ли да се доверим на гумите Polaris 3 от Barum

Може ли да се доверим на гумите Polaris 3 от Barum

Ако сте в търсене на нови и качествени зимни гуми, които да осигурят най-добро сцепление в снега, леда и кишата, моделът Polaris 3 на чешкия...

5 ВАЖНИ ВЪПРОСА ЗА ЗИМНИТЕ ГУМИ

5 ВАЖНИ ВЪПРОСА ЗА ЗИМНИТЕ ГУМИ

Само няколко сурови зими, непочистени пътища и обилни снеговалежи и повечето шофьори вече започнаха да вземат на сериозно шофирането на авто...

Важно при избора на летни гуми

Важно при избора на летни гуми

Кога да сменим зимните с летни гумиЗа съжаление няма точна дата, която да определя това, кога да сложим летните гуми на своя автомобил. Това...

Летни гуми – предимства от използването им

Летни гуми – предимства от използването им

Най-големите ползи от използването на летни гуми в сравнение с масово предпочитаните всесезонни гуми е в по-добрите показатели при тестове. ...

Важно при избора на летни гуми

Важно при избора на летни гуми

Кога да сменим зимните с летни гумиЗа съжаление няма точна дата, която да определя това, кога да сложим летните гуми на своя автомобил. Това...

Georgi Brezin

Georgi Brezin

97 публикации

Публикувано
Публикувано

30.03.2015

Обновено
Обновено

27.03.2015

Прочетено
Прочетено

1777

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия