Температури над 7°C са за летни гуми

Температури над 7°C са за летни гуми
Според препоръките на специалистите в световен мащаб, щом средната температура се качи над 7°C е препоръчително да се шофира с летни гуми, защото зимните стават неефективни.

Пролет е, времето става все по-топло и може би е настанал моментът за смяна на зимните гуми с летни. Според препоръките на специалистите в световен мащаб, щом средната температура се качи над 7°C е препоръчително да се шофира с летни гуми, защото зимните стават неефективни.

Опасностите, пред които са изправени шофьорите използващи при високи температури зимни гуми на автомобила си са: удължен спирачен път, недостатъчно добро сцепление, увеличен разход на гориво. Важно е да се обърне внимание и на показателите за аквапланинг на гумите, които използвате. Ако тези параметри не са отбелязани като надеждни при първа възможност е наложително зимните гуми да бъдат подменени с летни.

С какво летните гуми превъзхождат зимните?

От основно значение как ще се представя на пътя гумата е ключово от какви материали е направена. Летните гуми са създадени от каучук и смеси позволяващи на гумите да „прилепват" към пътя при високи температури. Зимните гуми пък са създадени от каучук комбиниран със съединения, притежаващи свойствата при ниски температури каучукът да е мек и пластичен, но при температури над 7°C същите тези съединения правят гумата твърда и с лошо сцепление.

От съществено значение за ефективността на гумите е и шарката на протекторите им. Грайферите на зимните гуми са така разположени, че да бъдат максимално ефективни при сняг и лед, докато при летните гуми задачата им е по възможно най-добрият и най-бърз начин да изхвърлят в страни максимално количество от водата, с която имат контакт по мократа пътна настилка.

Произвежданите модерни зимни гуми са с шарка наподобяваща тази на летните гуми, но притежаваща ламели за „копане" в снега. По-рано през годината бе официално представена първата лятна гума сертифицирана и за използване през зимата - Michelin CrossClimate. Все още продажбата на Michelin CrossClimate не е стартирала и няма информация за цената, на която ще бъде продавана.

Продаваните всесезонни гуми комбинират по протектора си ламели с зимна шарка и такива с лятна. От години се водят спорове ефективни ли са наистина всесезонните гуми и ако да то кои на водещите модели – провеждат се и авторитетни тестове търсещи шампионите от всяка категория гуми.

Технологията е напреднала толкова, че се използват химически съединения моделиращи по добър начин каучука за действие в топло и в студено време. Не са за пренебрегване и фактите, че рязката смяна в атмосферните условия, която ще се засилва и за в бъдеще е може би по-подходяща за шофиране с всесезонни отколкото с зимни или летни гуми. Показателно са и тестовете сочещи, че модели всесезонни гуми от водещи скъпи производители са по ефективни от летни или зимни гуми от нисък и среден клас.

Източник: GumiteBG.com - най-големият български онлайн магазин за продажба на нови гуми, правещ бърза, възможна и достъпна покупката на гуми от цял свят в България. Единствено условие е желаният модел гуми да са в производство! Огромна наличност на склад, бърза доставка и гаранция за най-добра цена на желаните гуми!

Проучване за смяната на зимни с летни гуми

В кой месец сменяш зимните гуми с летни гуми

Категории

Спорт

Подобни статии

5 ВАЖНИ ВЪПРОСА ЗА ЗИМНИТЕ ГУМИ

5 ВАЖНИ ВЪПРОСА ЗА ЗИМНИТЕ ГУМИ

Само няколко сурови зими, непочистени пътища и обилни снеговалежи и повечето шофьори вече започнаха да вземат на сериозно шофирането на авто...

Важно при избора на летни гуми

Важно при избора на летни гуми

Кога да сменим зимните с летни гумиЗа съжаление няма точна дата, която да определя това, кога да сложим летните гуми на своя автомобил. Това...

Летни гуми – предимства от използването им

Летни гуми – предимства от използването им

Най-големите ползи от използването на летни гуми в сравнение с масово предпочитаните всесезонни гуми е в по-добрите показатели при тестове. ...

Важно при избора на летни гуми

Важно при избора на летни гуми

Кога да сменим зимните с летни гумиЗа съжаление няма точна дата, която да определя това, кога да сложим летните гуми на своя автомобил. Това...

Повреди, болести и неприятели по лозата

Повреди, болести и неприятели по лозата

Повреди от студ | Градушка | Изресяване | Пригор | Хлороза | Мана | Оидиум | Сиво гниене | Антракноза | Бактериен рак | Филоксера | Гроздови...

Georgi Brezin

Georgi Brezin

97 публикации

Публикувано
Публикувано

30.03.2015

Обновено
Обновено

27.03.2015

Прочетено
Прочетено

1594

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия