Дългосрочните стратегии за развитие на бизнеса не винаги работят, защото има непредсказуеми външни фактори

Дългосрочните стратегии за развитие на бизнеса не винаги работят, защото има непредсказуеми външни фактори
Малкият и средният бизнес не могат да предсказват глобални кризи и политически промени.

Какво представлява стратегията за развитие на бизнеса

Стратегия за бизнес развитие - целите на компанията и план за действие за тяхното постигане: какво искате и как да го постигнете. Малкият бизнес се нуждае от него, за да намери място на пазара и да разбере какво да прави, за да расте и увеличава печалбите. Стратегията трябва да бъде гъвкава, да се адаптира към обстоятелствата, така че непредсказуемите външни промени да не могат да я унищожат напълно.
За разработването на стратегии се използват различни методи, повечето от които са сложни, само икономисти или анализатори могат да го направят. Съставихме опростено ръководство, за да ви помогнем да видите посоките на растеж на бизнеса.
„Много компании работят без стратегии. Това се дължи на факта, че през 90-те пазарите бяха празни, не бяха необходими стратегии. В средата на 2000-те руският бизнес има късмет за втори път: интернет се появи. Огромно, нарастващо търсене, каналът е прозрачен, не е задръстен от конкуренти.
Днес, когато пазарите са наситени, всички промоционални канали са изчерпани, много предприемачи не са в състояние да се адаптират към конкурентния начин на мислене. Въпреки че на пазара вече има отлични примери за стратегическо мислене, например платена абонаментна услуга за обобщения на най-добрите книги за интелигентно четене. "

Стратегия за развитие на текущия пазар
Вземете пример за офлайн магазин за горно облекло плюс размер и уебсайт за курсове за уеб дизайн. Собствениците на тези компании искат да увеличат продажбите и да увеличат печалбите на същия пазар. Тоест, продажба на едни и същи продукти в една и съща ниша, но привличане на повече купувачи. Според Ансоф подобна стратегия за развитие на бизнеса се нарича стратегия за проникване на настоящия пазар или стратегия за разширяване на пазара.
Етап 1: оценка на пазара. Вашият пазар е броят на потенциалните купувачи. Ако има повече от тях, тогава пазарът се счита за нарастващ. Ако количеството остане същото, пазарът стои неподвижен. Но ако броят на купувачите падне, тогава пазарът намалява.
Пример за нарастващ пазар е пазарът на мобилни джаджи: все повече хора от по-старото поколение ги използват, младото поколение израства, което също става купувач. Пример за намаляващ и в крайна сметка мъртъв пазар е пазарът на пейджъри.
Темповете на пазарен растеж се изчисляват по дълги формули, но за оценка е достатъчно да се разбере на какъв етап е пазарът: той расте, не се развива или намалява

Етап 2: Измерване на осведомеността на купувача. В допълнение към разбирането на обема на пазара и неговия растеж, трябва да разберете колко потенциални купувачи вече знаят за продукта: те са го купили, чували са го, виждали са го в рекламата.
Например нашият магазин за връхни дрехи за наднормено тегло едно време даваше интензивна реклама. Всички жители на съседни райони знаят за това. Ако инвестирате отново в реклама, това няма да даде такъв ефект: повечето потенциални купувачи са наясно с магазина, все още няма нови в тази област.
Но онлайн училището за уеб дизайн работи през Интернет. Тя има огромна публика от различни градове и държави. Много потенциални купувачи не знаят нищо за курсовете.
Етап 3: оценка на конкурентите и конкурентните предимства. Колко конкуренти има на пазара, тоест подобни компании, може ли бизнесът да предложи на клиентите по-добри стоки или услуги от техните?
Например, магазин за връхни дрехи за наднормено тегло няма конкуренти: в своята част от града той е единственият. Но сайтът на онлайн курсове за уеб дизайн има много конкуренти. Но има конкурентно предимство: възможността за работа след обучение. Малко онлайн училища могат да предложат такава гаранция.
Вижте дали стратегията за разширяване на пазара е подходяща за вас. Той подхожда на компании, които все още не са изчерпали пазара си: има много потенциални купувачи, които не знаят за продукта; пазарът е голям и нараства; има малко конкуренти или има значителни конкурентни предимства.

Искате да стартирате свой малък бизнес разберете за най-добрите цени за регистрация на фирма: https://www.balancebg.com/ceni-ragistracia-na-firma/

Подобни статии

Експерт смята, че вижда края на ерата на PPC рекламата

Експерт смята, че вижда края на ерата на PPC рекламата

Онлайн маркетинг специалистът Alastair Lukies наскоро сподели, че вярва, че подходът на PPC маркетинга (б.а. „плати за клик") към уеб базира...

Кратки сведения за устройството и развитието на лозовото растение

Кратки сведения за устройството и развитието на лозовото растение

Какво растение е лозата Лозата е многогодишно растение и в зависимост от грижите, които се полагат за нея, може да живее 40-60 и повече год...

Как да започнем бизнес и да си направим регистрация на ЕООД

Как да започнем бизнес и да си направим регистрация на ЕООД

Независимо колко малък е той, работейки за себе си, ти си осигуряваш спокойствие и финансова независимост. Предприемачеството обаче, не е за...

Еволюцията на хостинг услугите

Еволюцията на хостинг услугите

Всеки собственик на малък и среден бизнес може да поеме глътка въздух на облекчение. Доставчиците на хостинг услуги започват своята сигурна ...

Изграждане на връзки с ограничен бюджет

Изграждане на връзки с ограничен бюджет

  Има начини да изграждате връзки, дори със стратегия за SEO оптимизация, която има ограничения на бюджета. Изграждането на линкове, дори...

Илия Митков

Илия Митков

30 публикации

Публикувано
Публикувано

23.09.2020

Обновено
Обновено

29.09.2020

Прочетено
Прочетено

350

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия