Централни индустриални вакуумни системи – ръководство

Централни индустриални вакуумни системи – ръководство

 

Централните индустриални вакуумни системи стават все по-популярни в последните години. Благодарение на тяхната ненадмината ефективност, те са на път да се превърнат в неизменна част за всички индустриални фирми, точно както централните системи за отопление и климатизация. В това ръководство, съставено с помощта на информация от https://delfinvacuums.bg/, вие ще разберете по-добре същността на тези системи.
Точно както и при централните системи за климатизация, централните индустриални вакуумни системи имат множество компоненти, включващи тръбопроводи, изпускателни отвори, филтри и други, които са структурирани около смукателната единица. Така се дава възможност за почистване на всяко пространство във вашето предприятие, без много усилия. Централните вакуумни системи са различни от прахосмукачките, които се предлагат на пазара, тъй като основните компоненти са стационарни и е нужен само маркуч със свързващ елемент, за почистването на определена площ. Като цяло, инвестицията за изграждане на такава почистваща система е по-висока от закупуването на индустриални прахосмукачки, но това е вложение за бъдещето, защото тук компонентите са сменяеми и като цяло системата може да се определи като вечна.

Основни точки при избор на централни вакуумни системи

Съществуват безброй причини за предпочитането на централните пред стандартните почистващи системи. Някой от тях са:

 • Мобилност

Един от основните проблеми при почистването на големи промишлени площи е, че те не винаги са на едно ниво и се налага да се пренасят прахосмукачките по стълби, което не винаги е толкова лесно. Този проблем се решава с централни индустриални вакуумни системи, чрез които единственото, което трябва да се прави е да се преместват маркучите им в желаната посока.

 • Чистота и ефективност

Капацитетът на централните системи за почистване е много голям, като мощността им може да бъде дори над 90 киловата. С такава сила на засмукване, прахът и останалите алергени се почистват не само в определени зони, а от цялото помещение. Това ги прави много по-ефективни в осигуряването на здравословна среда за работа.

 • Минимална поддръжка

Централните вакуумни системи не се нуждаят от постоянно наблюдение или ремонти. Основният събиращ модул, където се съхранява мръсотията може да бъде проектиран спрямо желанията на клиента с по-голям обем, което означава че почистването може да се прави на много редки периоди, дори и над 3 месеца.

 • Липса на шум

Прахосмукачките винаги са били свързвани със силен шум. Не така стоят нещата с централните индустриални вакуумни системи, тъй като при тях главният захранващ блок се намира в отделно помещение от мястото на почистването.

Части на централните вакуумни системи

 • Централен модул

Това е сърцето на цялата система и се състои от захранващ двигател и филтри, към които се прикрепят тръбите, достигаши до всички помещения. Както споменахме по-рано, филтрите събиращи праха и отломките могат да са с различен обем, което означава, че тяхната смяна се прави много рядко. Основният модул може да бъде инсталиран в подземието на сградата, за да не пречи издаваният от двигателя шум на нормалния процес на работата в предприятието.

 • Тръби и входящи отвори (клапани)

ПВЦ тръбите са вените на цялата система, тъй като те достигат до всички части на сградата и са свързани със входящите отвори, разположени на стратегическите места. Тези клапани могат да се направят с разнообразен дизайн и в цвета, който ще подхожда на цялостния интериор. Един единствен входящ отвор може да покрие над 90 квадратни метра площ. Препоръчително е, при планирането на централните индустривални вакуумни системи да се преценят правилно точно колко отвора ще са необходими, за да се покрие напълно всяка една част от отделните помещения.

 • Маркучи и аксесоари

Това са единствените части от централните вакуумни системи, с които човек работи. Маркучите се свързват към всмукателните клапани, като при най-новите варианти, маркучите се изтеглят подобно на кабела на обикновените домашни прахосмукачки, а след работа автоматично се прибират. Накрайниците също са с голямо разнообразие, а към допълнителните аксесоари могат да се вземат ъглови маркучи и много други, с които да се достигне и до най-недостъпните части на помещенията.

Как се инсталират централните индустриални вакуумни системи?

В идеалният случай, тези вакуумни системи се изграждат по време на изграждането или ремонта на сградата. Това е така, за да могат по-лесно тръбите по-лесно да бъдат скрити в стените и да не се виждат. Въпреки това, не е толкова трудно да се изгради централна вакуумна система и на вече съществуваща промишлена сграда. Ето някой от стъпките, които се следват при инсталацията:

 • Планиране на броя всмукателни отвори

Това е мястото, където се получават най-честите грешки, ако не се работи професионално. Много често се изчислява общата площ на халетата, без да се взема в предвид, че в тях може да има разположени машини, готова продукция, заготовки или други материали. Именно затова се гледа дължината на маркучите и се преценява дали те са достатъчно дълги, за да могат да заобиколят препятствията. Ако това не е така, това означава че е необходимо изграждане на допълнителни всмукателни отвори. Някой централни индустриални вакуумни системи идват със стандартен брой отвори, като например 3 за 180 квадратни метра площ и така не се налага вие да правите изчисленията.

 • Избор на местонахождения на входящите клапани

Клапаните не трябва да са поставени на трудно достъпни места. Освен това, не добре да се получава прекалено голямо извиване на маркучите, за да не се пречупват.

 • Монтаж на търбите

Преди да се започне инсталирането на тръбите е добре да се погледне плана на сградата. Това ще направи задачата много по-лесна и ще се избегнат нежелани прекъсвания на кабели и тръби на другите централни системи. Маркирайте зоните, където тръбите на централните индустриални вакуумни системи ще преминават под пода или покрай машините и използвайте на тези места метални тръби, вместо ПВЦ. Тук препоръките са да се доверите на професионалистите, тъй като правилното изграждане на инсталацията е гаранция за дългогодишна безпроблемна работа.
Инсталирането на тръбите трябва да се започне от силовия агрегат, той е началната точка и от него се достига до всички крайни точки. Не забравяйте и захранващите кабели.

 • Инсталиране на централния модул

Уверете се, че той е на място, където лесно може да бъде обслужван, а също така и филтрите да могат да бъдат почиствани без проблеми.

Подобни статии

Как работят вакуумните слънчеви колектори.

Как работят вакуумните слънчеви колектори.

Слънчевите колектори с вакуумни тръби винаги са едни от най-ефективните системи за битова топла вода. Тръбната технология с вакуум предлага ...

Вакуумни слънчеви колектори - основни предимства на моделите

Вакуумни слънчеви колектори - основни предимства на моделите

 Едно от най-ефективните решения на всяко домакинство, което има нужда от понижаване на сметките за електроенергия са именно новите технолог...

Дизелови горива – научете какво представляват, кой и защо ги използва

Дизелови горива – научете какво представляват, кой и защо ги използва

Газьол – какво, кой и защо го използва Какво представлява газьола? Чудите ли се каква е разликата между него и червеното дизелово гориво?...

 Как да изберете правилната риболовна макара

Как да изберете правилната риболовна макара

  Затова когато се готвите да си купите макара първото условие за правилния ѝ избор е да бъдете добре ориентирани за това, на каква въдиц...

Високоефективен колектор SCHENER RS10 е вече и на българския пазар. Ако може да го определим с няколкодуми те ще бъдат - надежност, ефективност, мощ, здравина.

Високоефективен колектор SCHENER RS10 е вече и на българския пазар. Ако може да го определим с няколкодуми те ще бъдат - надежност, ефективност, мощ, здравина.

Излезе на пазара най-иновационният слънчев вакуумен колектор, съчетал в себе си мощ, здравина и естетика. Това е вакуумно-тръбния слънчев ко...

DelfinVacuums

DelfinVacuums

1 публикации

Публикувано
Публикувано

14.02.2014

Обновено
Обновено

17.02.2014

Прочетено
Прочетено

2066

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия