Как да изберете правилната риболовна макара

 Как да изберете правилната риболовна макара
Изборът на подходящата риболовна макара зависи от вида на риболовния прът, на който ще бъде поставена.

 

Затова когато се готвите да си купите макара първото условие за правилния ѝ избор е да бъдете добре ориентирани за това, на каква въдица я използвате и ще отговаря ли на вида риболов, който ще практикувате.
Цената на макарата може значително да варира и тя се определя в зависимост от характеристиките, функцията, дизайна и гаранцията ѝ. Малка е вероятността да искате да сложите скъпа макара върху евтин риболовен прът, така че си заслужава да разпределите бюджета между двете покупки.

Какво трябва да имате предвид при избор на риболовна макара

Ако вече сте си купили риболовен прът вие сте направили най-важната стъпка към избора на правилната макара. На повечето съвременни риболовни прътове ще намерите сериен номер, заедно с името и модела на макарата, които са препоръчителни за него.
Ако диапазонът е 2-4 кг, производителят на риболовния прът предполага, че той е предназначен за улов на риба до 4 кг.
Риболовната макара също се класифицира по тегло, което ще ви помогне да съчетаете пръта с макарата, като баланса е от особено важно значение.
Той ще направи хвърлянето много по-точно и лесно и ще намали умората в ръката на рибаря, тъй като екипировката е от особено важно значение за дългите периоди от време, които отнема риболовът. Балансът също така играе важна роля за борбата с уловената риба и изваждането ѝ от водата. Той може да подобри чувствителността на върха на пръта, като по този начин рибарят бързо усеща рибата, кълването на стръвта или примамката.

Видове макари за риболов

Спинингови макари

Те най-често се асоциират с ръчен миксер, поради характерното им въртене. От този вид макари има най-голямо разнообразие на пазара включително и във Fish24.bg. Те използват система за управление със скоба, която държи кордата обтегната върху шпулата докато я навивате. Когато скобата се преобърне, кордата се освобождава и се развива свободно от шпулата. Това прави тези макари отлични за хвърляне, тъй като макарата не се върти. Всичко, което трябва да направите е да хванете кордата да я освободите и да я оставите свободно да лети. След това може да върнете скобата назад и да подготвите макарата си, за да извлечете от водата уловената риба.
Спининговите макари имат регулируемо дърпане, а понякога и настройка за „свободна шпула", която е подходяща за риболов по течения, позволявайки на рибата да се движи с примамката, преди да я атакувате с макарата.
Качеството и цената на макарата зависи от материала, от който е изработена, системата за плъзгане, характеристиките на зъбните предавки и броят на сачмените лагери.
Най-модерните спининг макари са обозначени с име и номер на модела. Но каква марка и модел макара ще предпочетете си е ваш личен избор.

В краткото ръководство, което ще намерите по-долу ще откриете, какво обозначават цифрите на повечето съвременни спинингови макари.
Върху тях могат да бъдат изписани цифри в хиляди - 2500, или десетици - 25, а понякога и в стотици - 250, като размера на тези макари е един и същ.

Разясняване на размерите на спининговите макари

 • 1000 – 3000 (10-30) – Този клас са малки макари, които се използват за риболовен прът от 1.83 m - 2.13 m и са предназначени за улов на малки рибки. Обикновено диапазонът на тежестта на монофламентното влакно за тези по-малки макари е 2-10 lb ( 1-5 кг) или от 4-14lb в плетка.
 • 4000-5500 (40 – 55) - Този клас са средни макари и са подходящи за рибарски прът с дължина 1.83 m - 2.13 m или в барамундски стил. Диапазонът на тежестта на моновлакната е 8-14lb ( 4-7 кг) или 8-25lb в плетка.
 • 6000 до 9500 (или 60-95) – Те са най-големите спинингови макари, които са подходящи за разнообразни размери прътове, включително и за морски риболов. Обикновено диапазонът на тежестта на моновлакната от 6-15кг + или 12-30lb в плетка.
 • Съществува и много по-големи спинингови макари, които са подходящи за скален риболов или риболов с лодка и са класифицирани от 10 000 – 30 000 с класове по тежест на влакното 10-30 кг или 30-80 lb в плетка. Тези големи макари са подходящи и за риболов с жива стръв на едри океански риби.

Байткастинг макари

Байткастинг макарите са проектирани специално за бай кастинг риболовните прътове и макар, че са подходящи за различни цели, те трябва да се използват само от опитни рибари, тъй като често влакната с тях се заплитат. Но когато рибарите се научат да владеят тези макари те ще им предложат висока степен на точност и контрол.
Байткастинг макарите са кръгли с нископрофилен дизайн.
Ниският профил на макарата позволява на рибаря да я движи с длани по време на хвърляне и извличане, което е идеално при спортен риболов за улов на костур, баракуда и голяма платика.
Макарите с кръгла форма задържат много повече влакна и са подходящи за улов на риби, които се движат много. Тези макари са добри за тролинг.
Байткастинг макарите са снабдени със спирачна система, която регулира опъването на кордата с копче. Това позволява на рибарите да затягат или разхлабват въртенето на шпулата, за да се избегне реакция на кордата известна като „птиче гнездо". Регулирането въртенето на шпулата е важно, за да се прави по-дълго и по-точно хвърляне с различни по тегло примамки.
Каквато и да е спирачната система най-важното е палецът ви да е върху шпулата по време на хвърлянето, това ви позволява по-добре да управлявате въртенето ѝ, за да избегнете внезапното заплитане на кордата.

Какво означава съотношението на зъбните предавки за риболовните Байткастинг макари?
Когато купувате Байткастинг макари трябва да сте наясно със съотношението на зъбните предавки и подходящия клас влакна, това е много важно, за да има добър баланс на макарата и риболовния прът. Съотношението на предавките е написано с две групи числа, например 7.3:1.
Това представляват оборотите, които шпулата прави за всеки ход на дръжката. В този пример шпулата се върти 7.3 пъти за 1 маневра на дръжката. По-високият брой означава по-бързо извличане и е идеален за риболов с примамки, които изискват бързи извличания.
Линеен клас например 175 ярда / 14lb е количеството на моновлакната или плетка, което може да се постави на шпулата и препоръчителният им теглови клас. Така този примерен набор от цифри 7.3:1 и 175 ярда. / 14lb. Това означава, че тази макара е подходяща за среден клас Байткастинг макара за улов на риби от вида на баракудите.

Овърхед макари

Тези макари са предназначени за овърхед рибарските прътове и са за риболов на примамка или стръв, която няма за цел да се хвърля, а да се движи под линията на лодката или каяка.
Подобно на Байткастинг макарите и тези стоят върху рибарския прът. Така непосредственият контакт с кордата и контролът на шпулата, могат да бъдат благоприятни за подмятането и подскачането на стръвта или примамката директно до лодката или каяка.
Байткастинг и Овърхед макарите са много сходни по дизайн. Байткастинг макарите са модернизирана версия на Овърхед макарите с по-нисък профил, което ги прави по-балансирани при хвърляне.
Най-традиционните овърхед макари на пазара са предназначени за океански риболов, а също така и за риболовни прътове подходящи за улов на хищни риби.
На пазара все още се продават някои малки видове Овърхед макари, но Байткастинг макарите с по-нисък профил са много по-популярни от тях.

Мухарски макари

Тези макари са специално проектирани за мухарските риболовни прътове. Те са с опростен дизайн и конструкция, но в последно време тези макари започват да стават все по-модерни, като използват системи за плъзгане тип диск за по-добро регулиране на плъзгането, плътността и устойчивостта на триенето при дърпане.
Мухарските макари са с единично действие, работят чрез изваждане на кордата от шпулата с едната ръка, докато замятате с рибарския прът с другата. Целта на макарата е просто да съхранява кордата и да осигурява съпротивление, когато рибата е уловена. Важна особеност е, че макарата е проектирана така, че да бъде в противовес на теглото на риболовния прът, когато замятате.

Балансиране на вашата мухарска екипировка

Производителите на мухарски прътове им дават теглови рейтинг, който обикновено е отбелязан върху тях. Този рейтинг е разделен в 5 групи, които характеризират тегло или колко е препоръчителния размер на кордата, която се използва с този прът. Мухарските корди се класифицират по тежест, а не по килограми. Знаейки, че рейтингът на пръта ви е от 5 та група например, ще ви позволи да стесните избора си на мухарска макара до такава, която ще събере корда с подходящо тегло.

Кратко ръководство за тегловия рейтинг:

 • 1 - 3 теглови рейтинг на мухарската корда - Използва се обикновено за улов на малки рибки и за хвърляне в малки площи като поточета, като най-често са предназначени за улов на пъстървата в тях.
 • 4 теглови рейтинг на мухарската корда - Използва се за средно големи сладководни риби в по-големи реки.
 • 5-6 теглови рейтинг на мухарска корда - Използва се за улов на по-големи сладководни риби в езера, където има нужда от по-дълго и по-точно хвърляне и улавяне на видове като езерна пъстърва и костур.
 • 7 - 8 теглови рейтинг на мухарската корда - Използва се за улов на по-големи видове сладководни риби в открити води и за хвърляне на дълги разстояния. Те могат да се използват и за улов в солена вода, като са предназначени за малки и средни видове риба.
 • 9 – 14 теглови рейтинг на мухарската корда – Тя е с най-голяма тежест използва се предимно за улов на морски видове риба и дава възможност за хвърляне на големи разстояния.

Алвей макари

Тези макари са австралийско изобретение и са много популярни сред рибарите, тъй като имат прост дизайн и са много издръжливи. Те са уникални, защото шпулата им е фиксирана, но когато се хвърлят те се въртят на шарнир, който обръща шпулата перпендикулярно на посоката, в която ще хвърляте и така подобно на спининговите макари, кордата лети директно от шпулата.
Тези макари са известни с това, че са трудни за носене, но те са идеални за улов на големи хищни морски риби в сурови условия.

Електрически риболовни макари

Електрическите макари са предназначени единствено за Овърхед риболовните прътове и са сравнително нови на пазара.( в миналото са били използвани главно за дълбоководни морски операции). Техният модерен дизайн, подобрена функционалност и добри цени ги правят изключително привлекателни за любителите на риболова. Все повече рибари, които се занимават с морски риболов се насочват към тях, тъй като те предлагат по-голяма ефективност при изтощителния дълбоководен риболов. Те автоматично спускат примамката или стръвта и лесно извличат рибата дори тя да е на голямо разстояние. Риболовният прът може да бъде поставен на държач, а макарата на автопилот. Когато реши обаче рибарят може да използва макарата и ръчно, все едно тя е обикновена.

Как правилно да се грижите за вашата риболовна макара

Изборът на правилната макара, която да съответства на въдицата ви гарантира, че ще си осигурите добър баланс и комфорт, когато държите, хвърляте, извличате и се борите с рибата.
За да си гарантирате дългосрочно използване на макарата не забравяйте добре да я почистите след всяко използване в солена или сладка вода. Като най-лесния начин за това е просто да я изплакнете с чиста вода.
От време на време е добре подвижните части на макарата да бъдат смазвани. Избягвайте да отваряте макарата, тъй като в нея има малки шайбички, пружинки и зъбни колела и загубата дори и на един елемент би я увредило безвъзвратно, оставете ремонта ѝ на техниците.

След като вече имате по-реална представа за видовете предлагани макари, можете спокойно да направите най-добрият избор спрямо вашата въдица. Ако търсите наистина голямо разнообразие от риболовни макари във fish24.bg ще откриете богат избор от модели с топ качество и гаранция от доказани марки. Бъдете крачка пред другите, вземете всичко необходимо за вашия успешен риболов.

Коментари за Как да изберете правилната риболовна макара

 1. 1.

  заем! заем! кредит!!!Търсите ли за почтен и акредитирани частен заем компания, която предоставя заеми за живота възможност.Ние предлагаме всички видове кредити в много бързо и лесен начин, лични заеми, кола заеми, ипотечни кредити, Студентски кредити, бизнес кредити, инвестиционни кредити, дълг консолидация и много повече.Са били отхвърлени от банки и други финансови институции?Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Дао, не изглежда повече като ние сме тук, за да направи всичките си финансови проблеми е нещо от миналото.Ние да кредитира средства на лица и фирми, които се нуждаят от финансова помощ в размер на 2 %.Няма осигурителен номер се изисква и не кредитна проверка изисква, 100 % гарантирана.Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние предлагаме надеждни и поддържащо помощ и ние ще се радваме да ви предложим един заем.След това ни изпратете имейл на: (mariannelson2012@gmail.com) да кандидатстват за заем

Подобни статии

Изберете правилната врата за гаража

Изберете правилната врата за гаража

Ръчни срещу автоматични вратиУправлението на автоматичните гаражни врати е много по-лесно от това на ръчните. Автоматичните са лесни за изпо...

Основни хранителни вещества

Основни хранителни вещества

Ежедневно ние поглъщаме с храната много и най-разнообразни по вид и състав вещества. Но не всички вещества, които поемаме, са хранителни, ни...

Упражнения за красота

Упражнения за красота

Специални упражнения за коригиране на недостатъци във фигурата Естествено не всички жени са доволни от своята външност и от фигурата си. Ед...

Как да инсталирате LED ленти в няколко стъпки

Как да инсталирате LED ленти в няколко стъпки

Отлично средство за осветление и икономичен вариант за пестене на енергия в изминалите години се превърна LED осветлението. С него може да в...

Как да изберете детска количка

Как да изберете детска количка

  В действително този избор може да бъде изключително сложен за голяма част от хората, които за първи път им се налага да избират подобен...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2018

Обновено
Обновено

08.03.2018

Прочетено
Прочетено

12411

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия