Аларми вият за всичко и са по джоба на всеки

Ако преди много, много години звънът на камбани е бил характерен звук за всеки град и село, днес воят на аларми заглушава всичко, даже „надпява” сръбското и чалгата по кварталите. Основна заслуга за това имат познатите ни аларми за коли, с които са снабдени комай всички моторни превозни средства.

Споменът ми за първата видяна от мен аларма е от къщи. Баща ми беше направил електрическа верига на входната врата. Като я отвориш, вратата натискаше едно копченце и алармата се задействаше със страхотен вой на сирена.

Днес съществуващите аларми не са това, което бяха. Най-общо те се състоят от датчици или сензори, които регистрират нерегламентирано движение в охраняемия обект, приемник, в който постъпва сигнала, предавателно устройство /ако системата е „вързана” към охранителна фирма/ и сирена.

Масовото разпространение на джиесемите също е свързано с използването на аларми – все повече охранителни системи са снабдени с безжичен предавател, който транслира сигнала безжично до колкото си набележим абонати.

Ако имате домашен любимец, трябва да използвате аларми от тип, който неглижира движението на животинката. Можете да се сдобиете с домашна аларма и за двайсетина лева, която се монтира на принципа „Направи си сам”. Ако обаче сте стигнали до идеята надеждно да защитите своята „крепост”, по-добре оставете това на специалистите. И не жалете пари – евтиното понякога излиза много скъпо...Днес аларми могат да бъдат вързани на мобилния ви телефон, да дават сигнал и в компютъра ви на работното място – остава бързото действие.

Подобни на домашните аларми са и охранителните устройства за офиси и административни сгради. Там обаче се отчитат повече параметри, нужна е и, най-просто казано, по-мощна система. Вече няма нова административна или производствена сграда, която да не е оборудвана с аларми, служещи за пожароизвестяване. Такива, апропо, се продават и за собствения дом.

Може би най-много аларми са вградени в нашите леки коли и мотоциклети /макар че се предлагат и аларми за велосипеди/.  Именно те, при неправилен монтаж и настройка, са един от най-дразнещите източници на шум в големите градове. Може би не е далеч денят, когато при годишния технически преглед оторизираните органи ще измерват и параметрите на алармите. Което никак няма да е зле.

Аларми днес спасяват разсеяни и влюбени, които...вечно си губят или забравят ключа. Охранителна система с вградена  аларма, приемник и предавател е настроена така, че подава звуков сигнал в мига, когато се отдалечите....примерно – от ключовете си или чантата на повече от зададените предварително метри.

На пазара на аларми можете да си закупите и такива, които ви проглушават ушите, ако забравите включен някой електрически уред.

Аларми - https://1001produkta.com/alarmi.html

Категории

Разни

Подобни статии

Определение и значение на соковете

Определение и значение на соковете

Плодовите и зеленчуковите сокове са натурални течни хранителни продукти, получени от пресни, здрави и зрели плодове н зеленчуци. Соковете съ...

Стъпка по стъпка … към ароматното кафе и сбъднатите мечти

Стъпка по стъпка … към ароматното кафе и сбъднатите мечти

Да си направиш кафе е също толкова сложно, като да осъществиш мечта. А може би обратното – да осъществиш мечта е също толкова просто, като д...

Най-добрите достъпни марки за мъжки часовници

Най-добрите достъпни марки за мъжки часовници

Най-запомнящите се по дизайн мъжки часовнициПреди всеки казваше "получавате това, за което плащате", когато ставаше въпрос за ръчни часовниц...

Защо да изберем електронна цигара?

Защо да изберем електронна цигара?

     Още с появата на първите електронни цигари имаше силно негативни реакции в почти всички световни медии. През последните години медиите ...

Десет съвета за пране на бебешките дрешки

Десет съвета за пране на бебешките дрешки

• Перете бебешките дрешки по цветове – разделете дрехите на бели, светли, цветни и тъмни. Перете всеки вид самостоятелно от другите. • Обър...

Viktor

Viktor

13 публикации

Публикувано
Публикувано

24.04.2013

Обновено
Обновено

24.04.2013

Прочетено
Прочетено

1807

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия