Стъпка по стъпка … към ароматното кафе и сбъднатите мечти

Да си направиш кафе е също толкова сложно, като да осъществиш мечта. А може би обратното – да осъществиш мечта е също толкова просто, като да си направиш кафе.

Да си направиш кафе е също толкова сложно, като да осъществиш мечта. А може би обратното – да осъществиш мечта е също толкова просто, като да си направиш кафе.

Мислиш, че да си направиш кафе е лесна работа!? Я пак помисли! За това трябват много умения като планиране, контрол и способността за правилни оценки.

Мислиш, че да осъществиш мечта е трудна работа!? Въобще не е! Само трябва да имаш същите умения и да преминеш през същите няколко етапа, както когато си правиш кафе.

Не вярваш ли!?

Тази сутрин като станах, реших, че това ще е ден без планове, без проверки и оценки кое как се развива, без отчитане на резултати и т.н. Просто ще се пусна по течението и ще правя това, което ми се прииска.

По едно време ми се допи кафе. Тръгнах да си направя едно. Отидох в кухнята, включих кафемашината да загрява. Взех кафето и напълних цедката. Когато кафемашината загря достатъчно, пуснах да се прави кафето и докато си гледах замечтано през прозореца, хвърлях по един поглед да не прелее чашата. После седнах на терасата и започнах да отпивам блаженно. Бях го направил точно, както го обичам. Наслаждавах се на момента ...... докато не осъзнах, че всъщност планът ми за ден без планове е отишъл по дяволите.

Ще попитате, е как така? Много просто. Нека върнем лентата.

Значи, стоя си безметежно и ми се допива кафе. Желанието ми се превръща в цел.

Отивам в кухнята (не в банята), включвам кафемашината да загрява (не фурната). През това време взимам кафето (не чая) и слагам правилната доза (нито повече, нито по-малко) в цедката. Когато кафемашината загрява (достатъчно), пускам да се прави кафето и внимавам да не прелее чашата. После отпивам и оценявам крайния резултат.

Намаше начин да включа кафемашината преди да съм отишъл в кухнята. Нито да направя кафе, ако бях взел чая. Както и няма как да се насладя на кафето, преди да съм го направил. Целенасочени, планирани и последователни действия, целящи конкретен краен резултат.

Започнах да търся други примери и останах изненадан. Абсолютно всичко, което правя, е планирано. Абсолютно всичко подлежи на стриктен контрол как се развива. Резултатът от абсолютно всичко, което съм направил или правя, бива оценен. Например:

Петъчната вечер - искам да разпусна и да потанцувам. Ще отидем в заведението Х, защото там обстановката е подходяща. Среща в 22 часа. Днес е петък и има много хора, задимено е. Музиката е супер. Сервитьорката изглежда е вечеряла лимони, но барманът е веселяк. Купонът е на ниво.

Ваканцията - нуждая се от почивка. Къде ще отпочина най-добре? По джоба ми ли е? Взимам си отпуск от тази дата до тази дата. Ще пътуваме рано сутринта, защото е прохладно и няма много движение. Хотелът на ниво ли е? Времето днес подходящо ли е за плаж? Тази почивка ще се запомни!

Искам да направя завой в кариерата си – какво искам да правя? Какви доходи искам да имам? Трябва да науча това и това. За целта трябва да премина през подходящите курсове и форми на обучение. Трябва да придобия тези и тези умения. Трябва да открия подходящата работна позиция. За да стана професионалист, ще трябва да натрупам стаж и практически опит. Получавам награда за най-добрия професионалист в своята област.

Без значение дали взимах за пример малки детайли от ежедневието или мащабни периоди от живота си, всичко преминава през следните етапи:

Цел - заражда се желание, което се превръща в цел;

Планиране - съзнателно или не правя план как ще постигна целта и ще удовлетворя желанието;

Текущ контрол на изпълнението - в процеса на реализация постоянно наблюдавам дали нещата се развиват по начин, по който целта ще стане реалност;

Оценка - накрая винаги си давам сметка дали съм постигнал това, което искам, по начин, по който искам.

Замислих се, ако толкова малки неща, като да си направя кафе подлежат на планиране, контрол и оценка, какво остава за плановете и целите, които дават отражение на начина ми на живот, на отношенията ми с хората около мен, на развитието и реализацията ми. Очевидно е, че колкото по-мащабна е едно желание, което се превръща в цел, толкова повече внимание трябва да обръщам на всеки един от етапите. Огледах се. Това важи за всички и за всичко.

Точно поради тази причина, тук във форума за БИЗНЕС, КАРИЕРА И РАЗВИТИЕ ще бъде обърнато по-голямо внимание на всеки един от тези етапи. Ще бъдат изброени и разяснени инструменти и методи за успешно преминаване през всеки един от тях. Така, че няма значение дали човек ще реши да си направи кафе, да осъществи някакъв проект или да изгради успешна кариера, да може осъзнато и ефективно да премине през всеки етап, да реализира начинанието си и в крайна сметка да остане доволен от това, което е постигнал.

Както ви споменах още в самото начало, това не е типичен блог, в който авторът ще се представя за авторитет в определена област. Идеята е да обменяме информация, знания, личен опит, наблюдения и прозрения, които да помогнат на всеки от нас да извърви своя път по своя начин. И когато след време се обърне назад, да изпита удовлетворение от постигнатото.

В този смисъл нека всеки, който знае методи и инструменти за:

Целеполагане;

Планиране и управление на времето и ресурсите;

Текущи оценки и контрол;

да се чувства свободен да напише това, което знае.

Очаквайте съвсем скоро следващата статия по темата, където, ще бъде обърнато по-голямо внимание на целите.

Подобни статии

Най-вредните храни

Най-вредните храни

Човек е истински роб на вредните навици и предразсъдъци Още при първите опити за корекция на храненето неизменно става сблъсък с предразсъд...

Как да си приготвим бронирано кафе за кето диета?

Как да си приготвим бронирано кафе за кето диета?

Пробвали ли сте бронирано кафе? Ако не сте, сигурно сте се зачудили какво означава „бронирано кафе“ и кое е специалното в него. Но, ако сами...

Козметиката за лице - първа стъпка към по-добър живот

Козметиката за лице - първа стъпка към по-добър живот

    Мисля, че страдам от ''здравословен егоизъм''. Бягам от всичко, което не е здравословно за мен, за кожата ми, за тялото и духа ми – х...

Силата на мисълта – първата стъпка за постигане на целите

Силата на мисълта – първата стъпка за постигане на целите

Днес искам да ви поговоря за един от най-мощните инструменти на успеха, онова голямо нещо между ушите ви или казано с една дума, мислите. Мо...

Вие смятате, че кърмата не ви достига

Вие смятате, че кърмата не ви достига

Веднага трябва да кажем, че най-често вие се заблуждавате. Подвеждат ви вероятно съветите на вашите близки. А може би вие си правите неправи...

Иван Иванов

Иван Иванов

7 публикации

Публикувано
Публикувано

01.12.2016

Обновено
Обновено

28.11.2016

Прочетено
Прочетено

1172

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия