Парната баня и сауната

В наши дни такава покана може често да се чуе. Дори в големи­те градове, където едва ли не във всеки дом има блестящи от белота вани, душове с тънки послушни маркучи, ароматични шампоани, повдигащи планини от снежна пяна...

Сега мнозина ходят на баня просто за удоволствие. Компетентният любител ще поговори и за температурата на парата и за процента на влажността, и за удобствата на съблекалните, и естествено за изкуството на масажиста. Обърнете внимание на лицето на събеседника - колкото и съсредоточен и уморен вид да има то, щом само се заговори за баня, бръчиците ще се изгла­дят и в предвкусване на удоволствието ще разцъфти щастлива усмивка.

И нашите деди и прадеди са се къпали в бани. Удряли се с метлички от ароматни клончета, легнали на високи дървени нарове, обвити с пара. Изтичвали боси навън, хвърляли се в сне­га или студената вода и отново там - сред парата и горещината.

„За простия народ банята е била забележителна школа за закаляване, за култивиране на нечувствителност спрямо горещината и студа, нещо, с което винаги са се отличавали русите, учудвайки с това чужденците" - пише историкът Н. И. Костомаров през миналия век. На баня отивали здравите, за да не се разболяват. Там водели и болните, за да избият с метличката болестта. И като срещали излизащ от банята, винаги го поздра­вявали: „Лека ти пара!" А ако надзърнем още по-налалече в дълбините на вековете, ще намерим и друг поздрав. Вместо „Как сте?" древните римляни при среща любезно казвали ,,Как се изпотявате?"

Да, т.нар. лакониум - своеобразни парни бани или по-точно помещения с подгрят въздух, са били съставна част на прочутите римски бани - термите. А още по-рано. в храмовете на древна Индия, древен Египет и древна Гърция били устройвани своеобразни парилия, в които отпочивали уморените от богослуженията жреци. С помощта на особени печки там се създавала висока температура на въздуха, а влажността остава­ла такава, каквато и на въздуха извън помещението - както каз­ваме сега, „суха пара".

Колкото и да се променя външният вид на банята, механизмът за въздействието й върху човека остава неизменен: отначало напарване, после охлаждане, пак напарване и след това - с метличката (при по-модернизирания вид масажът бил заменен с метличката).

Хората отиват на баня. И не се замислят защо точно там намират изцеление от своите неразположения. Като излезе от парилнята, човек сякаш е хвърлил години от гърба си - заедно с потта организмът се освобождава от токсините. Кожата се почиства, става еластична, гладка. И често в банята остава и някой килограм от излишното тегло.

И парната (руската), и сухо въздушната баня (сауната) са отлич­но хигиенно и закаляващо средство - под тяхно въздействие се повишават функционалните възможности на сърдечно-съдовата и централната нервна система, увеличават се скоростта и точността на движенията. Наистина настъпва своеобразно обновление на организма, възстановяване на изгубените сили.

Специални процедури в сауната (разбира се, под лекарски кон­трол) нормализарат повишеното кръвно налягане при болни от хипертония, способстват за по-бързото зарастване на трав­мите, предпазват от простудни заболявания. Неслучайно сауна­та е така популярна сред спортистите - тя им помага да възста­новяват трудоспособността си след напрегнати тренировки и със­тезания. Впрочем престоят в нея се понася значително по-лесно, отколкото в парна баня - поради, ниската влажност на въздуха потоотделянето протича по-интензивно, терморегуладията е по-ефикасна, а това предпазва от прегряване или го забавя.

Направено е наблюдение над хора на 50 – 60 -годишна възраст, посещаващи групите за здраве на Централния стадион в Киев. От 30 души 15 са страдали от начални стадии на хипер­тонична болест. В програмата за заниманията освен специално подбраните физкултурни упражнения влизало и посещение на сауна. След два месеца обективните медицински показатели показали, че у всички значително е подобрена дейността на сърдечно-съдовата система. Хората казали, че се чувстват по-добре, по-здраво спят и работят по-продуктивно. Намалели и простудиите заболявания, увеличила се подвижността и гъвка­востта на ставите (възрастните знаят колко важно е това).

За достойнствата на баните са написани немалко книги и статии. А колко научни трудове са посветени на изясняване на всеки фактор поотделно, както и на взаимодействието на всички заедно. Но все пак, ако някой ви се оплаче, че сърцето му се е поразиграло, че май кръвното му е високо и т.н., не бързайте да му натрапвате съвета си: „Лекувай се с баня."

Преди да посетите банята - руска или финландска, се посъветвайте с лекаря. Имайте предвид: в банята организмът из­питва въздействието от рязката промяна в температурата. Наблюдения на лекари свидетелстват, че след пребиваване в парилнята в течение на 10 мин. честотата на пулса нараства и кръвното налягане се повишава.

В кои случаи лекарят може да забрани посещението на баня­та? Ако при вас е регистрирана сърдечно-съдова недостатъч­ност от каква да е степен, ако страдате от туберкулоза на белите дробове, от язвена болест, от някакви тумори. Разбира се, и бременните, както и малките деца не бива да ходят на парна баня (независимо дали е руска, или сауна).

Но ето че разрешението на лекаря е получено и вие се приготвяте да отидете на баня! Но почакайте! Вие обядвахте ли, преди да тръгнете? Да? Е тогава ще се наложи да поотложите посещението с час-час и половина. На баня не се ходи с пълен стомах. Да, но и съвсем празният не е за предпочитане. Най-доб­ре е около 2 часа, след като сте се нахранили.

Но ето че вече сте в банята. Най-напред вземете душ, понапарете краката си, изтъркайте се до сухо с кърпа. След това влез­те няколко пъти в парилнята, като след всяко влизане почивате по 12 - 14 мин. По време на почивките можете да полегнете, да се облеете с вода - топла или студена. Накрая - отново душ. Не забравяйте да си направите и масаж. Много добре е, ако сте дош­ли на баня с приятелка. Ще можете хубавичко да се помасажира те взаимно, добре да разтриете, да размачкате гърба, кръста, шията. Но и самомасажът е твърде полезен. За най-елементар­ните прийоми на самомасажа и взаимния масаж ще ви разкажем в следващата глава. Възползвайте се от тези съвети.

Влизайте в парилнята с покрита глава. За това можете да използвате и стара филцова шапка, и вълнена шапчица - те ше предпазят главата ви от прегряване.

Като влезете в парилнята, постойте известно време на пода, няколко минутки в ниското. За да се чувствате по-добре, наплискайте лицето си с вода, поставете намокрената си със студена вода ръка в областта на сърцето и в началото излизайте по-бързо в преддверието. Колкото по-възрастна сте, толкова по-кратко време трябва да оставате в банята. Отпочинете си, зави­та в чаршаф, за да не изстинете. Не бързайте да се приберете вкъщи - нека се стабилизира пулсът.

Новакът е най-добре да посещава банята рано сутринта, кога­то въздухът е по-сух, с по-малка влажност. Неслучайно казват: „Лека ти пара". Сухата пара е лека. И самочувствието е толкова по-добро, колкото тя е по-суха. Да, но парата може да бъде „из­сушавана" до известен предел. В парната баня (руската) температурата на въздуха не бива да превишава 70 - 80 °С, а относителната влажност - 60 - 80%, а в сауната съответно 80 - 100 °С и 5 - 15%.

И дори ако съвсем наскоро сте получили хубаво ново жили­ще, забравете поне един ден от седмицата, че разполагате с вана, че от крановете тече топла вода. Идете на баня. Няма да съжаля­вате. Оттам ще се върнете с усещане на бодрост и с добро настроение. Изведнъж ще се почувствате подмладена, хвърли­ла товара на годините. И пак ще ви се иска да отидете там.

Категории

Спорт, За жени

Коментари за Парната баня и сауната

  1. 1.

    ioooooooooo

  2. 2.

    страхотно изчерпателен!!!!!!Браво!!!!!Благодаря!!!!

Подобни статии

Билкови бани

Билкови бани

Обикновено билковите бани се правят със смес от отвари, приготвени от няколко вида растения. Те се прилагат за лекуване на заболявания както...

Приложение на билките в козметиката

Приложение на билките в козметиката

Билките още в най-древни времена освен за лечение са служили и като средство за поддържане и възстановяване на красотата. Козметиката била н...

Турска баня (хамам) в Истанбул – топ 5 места за посещение

Турска баня (хамам) в Истанбул – топ 5 места за посещение

Турска баня (хамам) в Истанбул – топ 5 места за посещениеИма много исторически Турски бани (хамам) в Истанбул и е много трудна задача да се ...

Чомлек-Кебап - Сапарева баня

Чомлек-Кебап - Сапарева баня

Продукти750 г агнешко месо250 г (4-5 глави) кромид лук100 мл (1/2 ч.ч.) растително масло250 г (3-4 бр) картофи10 скилидки чесън100 мл (1/2...

Плочки за баня

Плочки за баня

        Все някога идва и този момент - справили сте се с всичко в апартамента и дошло време най-накрая да обърнете внимание на банята, опре...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

26.07.2010

Обновено
Обновено

26.07.2010

Прочетено
Прочетено

10608

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия