Билкови бани

Билкови бани

Обикновено билковите бани се правят със смес от отвари, приготвени от няколко вида растения. Те се прилагат за лекуване на заболявания както по повърхността на тялото, така и на вътрешните органи. Особено препоръчителни са билковите бани през летния сезон, когато може и трябва да се съчетават (строго индивидуално) и със слънцелечение.

Баня със запарка от трина (отпадъци от сеното)

Малка торбичка с трина се потапя в захлупен котел с кипнала вода и се оставя в него (но не на огъня) половин час. Получената запарка се смесва с приготвената топла вода във ваната. Температурата на банята трябва да бъде 35—37°С, а продължителността—10-—20 мин. Банята се прилага за закаляване на деца, при кожни болести, възпаления на млечните жлези и на зърната на гърдите; още при циреи, открити рани, газове и др.
Баня с отвара от овесена слама. Голяма, връзка овесена слама се потапя в съд с кипяща вода и се оставя в него да ври половин час. След това отварата се смесва с топла вода във вана. Температурата и продължителността са, както при банята от трина. Тази баня се препоръчва при възпалителни заболявания на бъбреците и пикочния мехур, както и при ревматизъм, мехури от обувки, мазоли, вроговени образувания по краката.

Баня с отвара от трина и овесена слама 

Двете съставки на банята се варят заедно в продължение на половин час. Продължителността на температурата и болестите, при които се прилага, са, както при първите две бани.

Баня с борови игли 

Събират се пресни борови игли, ситно нарязани клончета от бор и наситнени борови шишарки. Сместа се вари половин час. Температурата и продължителността на банята са, както в горните случаи. Прилага се при заболяване на пикочните пътища и кожата, за укрепване на нервната система и с козметична цел.

Баня с трици

Вземат се 1/2 до 4 кг (в зависимост от големината на ваната) пшеничени трици. Варят се половин час в 8—10 л вода. Получената течност се прецежда и се смесва с водата за къпане. Температурата трябва да бъде около 37°С, а продължителността на банята — до половин час. Такава баня се прилага с успех при кожни заболявания и най-вече при упорит сьрбеж.

Баня с орехови листа

Листа от орех - (300-500г.) се варят 10—20 мин. в голям съд. Течността се излива във вана като температурата се довежда до 35—37°С. Продължителността на къпането е 10—20 мин. Препоръчва се за закаляваие на малки деца и при рахит. 

Баня с орехови листа и морска сол

200г. зелени или 100 г сушени листа се варят в 2 л вода, докато течността изври наполовина. След това се смесва с водата за къпане където е разтворена 200 г морска сол. Температурата и продължителността са, както по-горе. Препоръчва се при рахит н бронхити. При липса на орехови листа може да се използва детелина (двойно по-голямо количество). Приготвя се, както банята от трина.

Баня от дъбови кори

1кг дъбови кори се измиват с четка и се варят в 6 л вода, докато течността изври наполовина. Получената отвара се излива във водата за къпане. Температурата на банята е 35—37°С, а продължителността— 10—20 мин. Препоръчва се при кожни болести (пемфигус). Прави се баня на крайниците или цялото тяло.

Синапова баня

Прясно счукано или смляно синапово семе (100—150 г) се връзва добре в платнена торбичка, поставя се в топла вода (38°С) и се държи в нея, докато водата се размъти добре. Продължителността на банята е 10—15 мин. Прилага се при настинка, хрема, плеврит, бронхити и др. Банята е за цялото тяло.

Баня с ечемик или гроздови пръщини

Слага се в кофа или чебур още топлият или току що изварен за бира ечемик; последният може да се замести с гроздови пръщини. Тази баня, която трябва да трае 15—30 мин., се препоръчва за лечение на болести на краката — ревматизъм, артритни изменения; вроговявания. Лица с разширени вени не трябва да правят бани пo-горещи от 25°С!

Топла седяща баня с полски хвощ или змийска хурка

Взима се 100 г хвощ или стръкове змийска хурка. Приготвянето на банята става по описания по-горе начин, като температурата след сваряването на билките трябва да бъде 25—30°С, а продължителността на банята 15 мин. Препоръчва се използваната вече отвара да се употреби за още две последователни вани, разбира се, вече студени: едната 3—4 часа след първата, а другата един час след втората, с продължителност 1—2 минути. Седящите вани се правят 2—3 пъти седмично и се прилагат за лечение на хемороиди (маясъл), фистули на дебелото черво, бъбречни колики, бъбречнокаменна болест, мъчно уриниране, но в този случай без прилагане на последващите студени бани.

Баня с хвойна

150 г леко счукани плодове от хвойна се връзват в платнена торбичка, която се кисне в топла вода (38— 40°С) половин час. Продължителността на банята е 10—15 мин. Тя се препоръчва за лечение на сърдечно-съдови и нервни заболявания. Банята се прави на цялото тяло.

Парна баня за главата (инхалация)

Широк и дълбок котел или дървено ведро се напълва до 3/4 с вряла (кипнала) вода, в която се слага по една супена лъжица от следните билки: копър, градински чай, чубрица, бъз, жиловлек, липов цвят. При липса на тези билки те могат да се заменят с една шепа коприва или трина. След поставяне на билките съдът се покрива с похлупак и мокър плат, за да не излиза парата, и се слага на малък стол. Болният сяда на голям стол, съблечен до кръста, и се навежда над съда, като маха похлупака и мокрия плат. Така наведен над водата, болният се покрива с одеяло или черга. Той трябва да вдишва дълбоко парата с широко отворени уста, нос и очи. Това трае 10—15 мин. Инхалацията се прави в добре затоплено помещение. След нея горната част на тялото се измива със студена вода и се подсушава (препоръчително е последното да става чрез енергични движения, а не с помощта на кърпа). Парните бани се препоръчват при настинка, задух, грип, ревматични и невралгични болки в горната част на тялото, синузит, възпаление на кожата и др. Забранено е прилагането на парната баня при болни със слабо сърце, високо кръвно налягане или изтощени от тежка болестръкове

Етикети

билкови, бани

Коментари за Билкови бани

 1. 1.

  Имате ли нужда от заем? лични заеми? бизнес кредити? ипотечни заеми? земеделско и проектно финансиране? ние даваме всички видове заеми при 2% лихвен процент! Имейл за връзка (dakany.endre@gmail.com)

  Оферта за заем.

 2. 2.

  Здравейте; Ако имате нужда от заем спешно, кандидатствайте за заем с Novelty Finance. Казвам се Давина Клер, аз съм главен финансов директор на Novelty Finance. Забелязах, че за физически лица и фирми е толкова трудно да получат заем от банки или други финансови институции. Моята компания (Novelty Finance) е тук, за да ви предостави и помогне със заема, от който се нуждаете. Можете да се свържете с нас по имейл: noveltyfinances@gmail.com ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531

  Независимо дали искате да дадете тласък на начина си на живот или имате неочакван разход, заем от NOVELTY FINANCE е това, от което се нуждаете.

  NOVELTY FINANCE е гъвкав: можете да вземете заем до петнадесет милиона евро (€15 000 000,00) с подходящи периоди на погасяване до 30 години. Можете да кандидатствате както за обезпечен заем, така и за необезпечен заем. Ние предлагаме широка гама от лични заеми, бизнес заеми, жилищни заеми и заеми за консолидиране на дълга, които могат да бъдат адаптирани да отговарят на вашите променящи се нужди и обстоятелства при много нисък лихвен процент.

  Какво получавате, когато кандидатствате с Novelty Finance:
  √ Незабавен достъп до вашите средства след одобрение.
  √ Конкурентни лихвени проценти (3% на година)
  √ Гъвкави условия за погасяване
  √ Възможност за по-бързо изплащане на заема
  √ Лесно одобрение, ако имате нужда от допълнителни средства
  √ Няма да бързате да връщате заема, ще ви се даде време да започнете изплащането на заема.
  √ Без скрити такси

  Как да кандидатствам:
  Кандидатстването за кредит е бързо и лесно!
  Фирми или физически лица, които се интересуват от кандидатстване за заем с Novelty Finance и изискват повече информация относно офертата за заем, трябва да ИЗПРАЩАТ ИМЕЙЛ на (noveltyfinances@gmail.com) ИЛИ да изпратят съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация и устни брифинги. Прилагат се правилата и условията.

 3. 3.

  Здравейте дами и господа, Нуждаете се от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм кредитор, а също и финансов консултант.

  Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите вашия проект? Ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове кредитни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми. За повече информация, пишете ни по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или ми пишете директно на WhatsApp чрез: +447903159998 и получете отговор веднага.

  Ние сме компания за цялостно финансово обслужване и се ангажираме да ви помогнем да изпълните всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин.

  Ето няколко причини, поради които трябва да се свържете с нас за заем;
  * Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде.
  * Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да заемете.
  * Бързо директно финансиране - Получете заема си в рамките на 24 часа след одобрение.
  * Гъвкава лихва - Достъпна лихва от 3%.
  * Високи проценти на одобрение - имате 99,9% шанс да получите заема
  * Гъвкаво погасяване - Вие трябва да изберете датата на погасяване, седмично, месечно или годишно за период от 1 до 30 години.
  * Просто онлайн приложение.
  * Персонализирано ръководство и опит.
  * Без скрити такси

  Не пропускайте възможност поради липса на финанси. Свържете се с моята компания сега, ние можем да ви помогнем със заем, защото сме помогнали на множество лица и организации, които са изправени пред финансови затруднения по целия свят.

  За повече информация относно нашата оферта за заем, моля, изпратете ни вашата заявка за заем чрез
  Имейл: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
  WhatsApp/Telegram: +447903159998

  Посредниците/консултантите/брокерите са добре дошли да доведат своите клиенти и са 100% защитени. С пълно доверие ще работим заедно в полза на всички участващи страни.

Подобни статии

Приложение на билките в козметиката

Приложение на билките в козметиката

Билките още в най-древни времена освен за лечение са служили и като средство за поддържане и възстановяване на красотата. Козметиката била н...

Билкови чайове

Билкови чайове

Нашата страна е богата на най-разнообразни билки и други растения, от които се получават лечебни и приятни отвари. Липов цвят. Липовият цвя...

Наранявания на опорно-двигателния апарат

Наранявания на опорно-двигателния апарат

СЧУПВАНЕ Счупването представлява частично или пълно нарушение целостта на някоя кост, предизвикано от бързо действуваща сила. От значение...

Заболявания на периферната нервна система

Заболявания на периферната нервна система

По честота тези заболявания са почти 1/4 от всички заболявания на нервната система. Техните причини могат да се подредят също в няколко груп...

Неврози

Неврози

Неврозите са заболявания на нервната система, конто се определят най-общо като функционални нарушения в дейността на главния мозък, без да и...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

02.05.2012

Обновено
Обновено

02.05.2012

Прочетено
Прочетено

4559

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия