Памучни и ленени тъкани

Памучните тъкани на пипане са меки и топли, особено когато не са колосани (апретирани). Те се цепят лесно и нишката им е равномерна. Поради хигроскопичността си са особено подходящи за всякакъв вид долно, горно и връхно облекло, както и за спално бельо. При прането на памучни материи трябва да се има предвид, че те се свиват. Ето защо, преди да се използуват, трябва да се намокрят добре. Някои силно блестящи апретирани памучни тъкани могат да заблудят купувачите относно качеството и произхода им, но ако едно крайче се разтрие между пръстите, гланцът намалява и проличава истинската отпусната и рехава тъкан.
Понастоящем се произвеждат редица модни памучни артикули, имитиращи ленени, при които памучното влакно не е равномерно, а нарочно изпредените фламени или пъпки го правят подходящо за съвременно горно и връхно облекло.Полуленените тъкани са едни от най-подходящите за спално бельо. Те се изработват от смес на лен и памук.
Ленените тъкани са сиво-жълтеникави или сиво-бели, а след химическо избелване стават чисто бели. Естествено избелените ленени тъкани остават със сиво-бял оттенък, но в замяна на това са много по-здрави от химически избелените. Ленените тъкани държат хладно и са по-твърди на пипане от памучните. Поради неравномерните си нишки те не могат да се цепят, затова трябва да се режат с ножица. Не са подходящи за долно облекло, понеже не топлят достатъчно и не могат да поемат задоволително отделящата се от тялото влага. Затова пък са отлична и незаменима материя за покривки за маси, кърпи, салфетки и други подобни домакински изделия. Ленените тъкани се мачкат лесно, поради което сега се тъкат смесени с целволе с лененоподобна фактура, които се поддават много добре на апретиране.
Ленените и полуленените тъкани днес се използуват в бита гладко обагрени, пъстротъкани или жакардови.
От действието на водата памучните и ленените тъкани набъбват, и то толкова по-силно, колкото температурата на водата е по-висока. Набъбването на влакната е причина за свиването на изделията, което обикновено е по-голямо при първото им изпиране. По тази причина тъканите от памук или лен трябва предварително да се накисват във вода или да се перат и сушат, без да се изпъват.

По-слабо алкалните разтвори на содата бикарбонат, содата за пране и на поташа (калиев карбонат) спомагат за набъбването на памучните и ленените влакна, но не променят физичните им качества. Силно действващите разтвори обаче на содата каустик (натриева основа) ги разрушават.
Включените във влакната содови разтвори се отделят трудно. Поради това след обработката на тъканите с такива разтвори те трябва да се изперат няколко пъти с вода и след това да се потопят във вода, подкиселена с оцет (на 10 л вода 200 г оцет).
Памучните и ленените тъкани при досег със сярна или азотна киселина даже и при обикновена температура се овъгляват, поради което тези киселини не трябва да се употребяват при домашни условия.
Памучните и ленените тъкани се разрушават от по - гъстите (концентрирани) разтвори на белина, кислородна вода и други избелители, особено когато те са силно затоплени. Поради това с тях трябва да се работи при температура 20-30° С, и то с разредени разтвори.

Спиртът, бензинът и други разтворители не оказват съществено въздействие върху памучните и ленените тъкани.
От продължителното действие на слънчевата светлина памучните тъкани намаляват здравината си. Действието на светлината е по-силно върху избелените, отколкото върху неизбелените памучни тъкани. Тези тъкани се. нападат от мухъл и плесени, като от продължителното им действие се разрушават напълно. Ленените тъкани се влияят незначително от светлината.

Коментари за Памучни и ленени тъкани

  1. 1.

    ne mi harewaaaaaaaaaaa

Подобни статии

Пране на памучни и ленени тъкани

Пране на памучни и ленени тъкани

Въпреки че домакинята разполага с голям избор синтетични перилни средства, употребата на сапуна както у нас, така и в някои други страни не ...

А сега малко химия без формули

А сега малко химия без формули

Не са редки случаите в домакинството да се използват някои химични вещества, които не са безопасни за работа, ако не се знаят техните свойст...

Колосване

Колосване

В миналото мъжете носеха колосани или полуколосани яки, колосваха се завеси, бели памучни, ленени и полуленени покривки, салфетки, фусти и т...

Гладене на бельото и дрехите

Гладене на бельото и дрехите

Гладенето на памучните и вълнените материи и на материите от естествена коприна е познато на всички домакини. При гладенето обаче на материи...

Почистване на петна от мастила

Почистване на петна от мастила

Мастилените петна в повечето случаи са синьо-черни. След застаряването им върху тъканите те потъмняват още повече. Сухите мастилени петна са...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

05.03.2009

Обновено
Обновено

05.03.2009

Прочетено
Прочетено

9112

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия