Колосване

В миналото мъжете носеха колосани или полуколосани яки, колосваха се завеси, бели памучни, ленени и полуленени покривки, салфетки, фусти и т.н. Колосването беше една от „задължителните" операции при прането. Понастоящем то е загубило много от своето значение. Въпреки този поврат обаче съвременната домакиня трябва да познава начина на колосването, тъй като не е изключено то отново да стане на мода както много други стари изпитани и добри неща.
С колосването на прането се цели да се подобрят външният вид и здравината на изделията. Върху гладката повърхност на колосаните изделия по-трудно се отлагат замърсявания, поради което те остават по-дълго време чисти.
Колосаното бельо запазва по-дълго време свежия си вид, по-малко се мачка и по-лесно се пере.
Не се колосват: долното бельо, носните кърпи, кърпите за лице, кърпите за бърсане на съдове и детските дрехи. Не се колосват също тъмни или черни дрехи, тъй като от нишестето (колата) цветът им потъмнява.
Бельото, което ще се колосва, трябва да бъде изпрано много добре, да са отстранени и най-малките остатъци от стара кола по него. Ако след изплакването се забележат остатъци от стара кола (ивици и петна), прането трябва да се изплакне още няколко пъти с гореща вода, докато тя стане съвсем бистра.
За колосването на изделия от памук, целволе и изкуствена коприна при домашни условия се употребява оризово, картофено или царевично нишесте, а така също и синтетични апретиращи препарати.
Нишестето за колосване се забърква с малко студена вода, докато се получи рядка каша, която се излива в съд с вряща вода при постоянно бъркане. Нагряването продължава, докато разтворът се избистри напълно. От така приготвеното нишесте се взема колкото е необходимо и се разрежда с вода до желаната концентрация (гъстота).
Ако преди възваряването на нишестето към него се прибави около 15-20 на сто спрямо теглото му боракс, колосването на дрехите се подобрява значително.
В разтвора за колосване съдържанието на нишестето трябва да е между 5 и 30 г за литър течност в зависимост от вида на нишестето и от желаната степен на колосване.
Ако не разполагате с нишесте и нишестени препарати, можете сами да си ги получите по рецепта № 20.Какво е необходимо за колосването?
Съд за приготвяне на нишестения разтвор, дървена лъжица или бъркалка и един по-голям съд за потапяне на дрехите.
Яките и маншетите се потапят сухи в нишестения разтвор и се намачкват, за да се пропият достатъчно добре с кола. След това се изстискват, завиват се в суха кърпа и още мокри се гладят.
Когато бельото е в по-голямо количество, то може да се колоса в перална машина, която се пуска в действие за около 2-3 мин. Така колата прониква в тъканите по-добре и колосването е по-качествено. След колосването в пералната машина бельото може да се изплакне набързо, за да се отстрани излишното нишесте.
Колосаното бельо трябва да се глади полувлажно. За памучни, смесени и синтетични тъкани най-подходящ за колосване е течният препарат Колосин.

Рецепта № 19. Колосване на бельо с препарата Колосин
Изпраното, изплакнато и изцедено бельо се накисва в продължение на 5 мин. в разтвор на препарата, приготвен,както следва:

а) за по-твърдо колосване: 25 г от препарата се разтварят в 1 л вода с температура 20-30°С;
б) за полутвърдо колосване: 25 г от препарата се разтварят в 2 л вода с температура 20-30°С.
Колосаните изделия се гладят леко овлажнени. Преди употреба бутилката с препарата трябва да се разклати енергично.
Обработените с препарата Колосин тъкани стават полутвърди и са с приятен гланц.

Рецепта № 20. Получаване на картофено нишесте
Два или три по-големи картофа се обелват и се настъргват на ситно ренде. Получената каша се поставя в тензух или върху ситно сито и се промива с чиста студена вода над по-дълбок съд, докато изтичащата течност престане да е млечно бяла. След това течността се оставя да се избистри, бистрата вода се отлива, а нишестето, останало под нея, се изсушава при температура 20- 30СС.

Рецепта № 21. Колосване с желатин
Някои по-тънки и по-нежни изделия, като дантели, тюлове, воали, копринени изделия и други, могат да се колосват и с желатин.
Два листа или 20 г желатин на люспи се накисва в малко студена вода за няколко минути, докато желатинът набъбне. След това желатинът се разтваря в половин литър гореща вода при постоянно бъркане, докато разтворът се избистри напълно. В зависимост от желаната твърдост на колосваното изделие към охладения желатинов разтвор се прибавя по-малко или по-голямо количество вода при енергично разбъркване.

Рецепта № 22. Отстраняване на кола от колосани памучни изделия
Колосаните изделия се накисват във вода, затоплена до около 20-30°С, в продължение на 12 ч. След това се изплакват няколко пъти със затоплена до 40-50 °С вода.
• Колосаното бельо ще придобие по-голяма лъскавина, ако към колата се прибави една щипка сол.

 

Етикети

колосване

Коментари за Колосване

  1. 1.

    ot Eli ........Prochetox Basheto opisanie za kolosvane, no ne razbrax dali moga da kolosvam shal ot varena koprina , ste Bi buda blagodarna ako mi pishete na e-mail elennita1@abv.bg

  2. 2.

    VISCXE KOLKO E XYBAVO

  3. 3.

    как да колосам балетна пачка?

Подобни статии

Гладене на бельото и дрехите

Гладене на бельото и дрехите

Гладенето на памучните и вълнените материи и на материите от естествена коприна е познато на всички домакини. При гладенето обаче на материи...

Съставки на храната необходими на бебето

Съставки на храната необходими на бебето

Преди да говорим за храните, които децата могат да ядат ежедневно, трябва да разгледаме по-важните химически вещества, които влизат в техния...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2009

Обновено
Обновено

06.03.2009

Прочетено
Прочетено

49954

Нередност Докладвай за нередност
7 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия