Пране на памучни и ленени тъкани

Въпреки че домакинята разполага с голям избор синтетични перилни средства, употребата на сапуна както у нас, така и в някои други страни не е преустановена напълно. Нещо повече - след прекалено увлечение по ефикасните, практични, но нелишени от някои недостатъци синтетични перилни препарати, като че ли все повече домакини отново се връщат към употребата на сапуна.

Пране на памучни и ленени тъкани със сапун и сапунени препарати

След накисването следва т. нар. същинско пране. Там, където водата е твърда, е за предпочитане за пране да се използва дъждовна или омекотена вода. Водата не бива да бъде много гореща: температурата й да не надвишава 60 - 65° С.
Преди всичко сапунът трябва да е добре изсушен (купен предварително и държан няколко дни на сухо и топло място). Той се иастъргва на люспи или на дребни стърготини и се разтваря във водата. За изпирането на 1 кг сухо бельо е необходим около 35 - 40 г сапун, разтворен в 7 - 8 л мека вода. По-слабо замърсените места по яките и маншетите на мъжките ризи се натриват със сапун 2 - 3 пъти, а силно замърсените - до 4 - 5 пъти. Тези части на ризите се доизпират, като се разгъват на дъска, насапунисват се исе търкат с влажна четка.
За да придобие бельото бял цвят, препоръчва се то да се изварява. За тази цел на всеки 5 л вода за изваряване се прибавят от 10 до 15 г перилен прах за накисване или 7 - 8 г сода за пране. Бельото се поставя в разбърканата студена луга, която се загрява бързо до кипене, и се вари в продължение на 10 - 15 мин. Извареното бельо се извива леко и се изплаква най-напред с гореща, а след това няколко пъти със студена вода.
В случай че по този начин на пране замърсяванията не са отстранени напълно, бельото трябва да се извари повторно със сапунен разтвор. За тази цел на всеки 5 л предварително омекотена вода се прибавят по 15г настърган сапун или сапунен прах и в добре разбърканата студена сапунена луга се поставя бельото. Най-замърсените изделия се поставят най-отдолу, като цялото пране трябва да е обляно със сапунената луга. След това при постоянно бъркане лугата се възварява. Прането ври най-много 15 мин, през което време постоянно се разбърква с дървена бъркалка. В някои страни са конструирани специални съдове за изваряване на прането, в които то непрекъснато се движи и облива с врящия сапунен разтвор.

Изплакване и изстискване на прането

Когато извареното бельо е вече безупречно чисто, то се изважда от сапунения разтвор и се изстисква. Ако това се извършва ръчно, извиването не бива да става много силно, за да не се повреди тъканта. Най-добре е бельото да се прекара през гумените валци на перална машина или да се центрофугира. При изплакването от бельото трябва да бъдат отстранени и най-малките остатъци от сапун или перилен препарат. Изпраните дрехи се плакнат в обилно количество вода, докато тя стане бистра. За първото изплакване на изваряваното пране се употребява гореща омекотена вода, за да се разтворят напълно остатъчните количества сапун или перилен препарат. Ако се използва направо студена вода, частиците от сапуна, които са останали по бельото, веднага се втвърдяват и остават по тъканите, които посивяват и се вкоравяват. За второто и третото плакнене се употребява хладка и накрая студена вода.

През зимата в последната вода се поставя шепа фина бяла сол, за да се запази прането от замръзване, ако се простира да съхне на открито.
За плакнене се препоръчват и някои модерни синтетични препарати, какъвто е произвежданият у нас течен препарат „Вестан". Той представлява омекотител с антистатично действие, предназначен за изплакване на хавлии, трикотажни изделия и бельо от памук, вълна, полиамидни, полиестерни и полиакрилнитрилни влакна и техни смеси и др. След изплакване с „Вестан" дрехите от синтетични и изкуствени материи не полепват неприятно към тялото.
Универсален синтетичен течен препарат за изплакване на бяло и цветно бельо, хавлии, синтетичен и вълнен трикотаж е и препаратът „Бриз". Той представлява комбинация от различни повърхностно-активни вещества, оптически избелители и ароматизираща съставка.

Пране па памучна и ленена тъкани със синтетични перилни препарати

Прането на памучни и ленени тъкани и подобни на тях материи, които издържат на действието на силно алкални перилни препарати при температура 80 - 90° С се извършва по следния начин.
Перилната баня се приготвя, като се разтворят 200 - 250 г перилен препарат в 25 - 30 л вода. Този разтвор е достатъчен за 4 - 5 кг сухо пране.
Предварително накиснатите дрехи (вж. Накисване на бельото и дрехите) се поставят в перилната баня, която се загрява до около 85 - 90° C, и при тази температура се варят в продължение на 10 - 15 мин.

При тези условия механичните въздействия - силното разбъркване и триене в пералната машина, могат значително да се намалят или дори да се избягнат. Така дрехите ще се запазят здрави по - дълго време.
Когато е извършено предварително пране, дрехите се изпират в същия разтвор, като в него се разтваря допълнително и втората половина от перилния препарат. След това банята заедно с намиращите се в нея дрехи се загрява до 80 - 95° С, а в някои случаи и до завиране и се оставя така около 5 - 10 мин. След това дрехите се изплакват по описания по-горе начин.
За пране на памучни и ленени тъкани най-подходящи са следните перилни препарати:
Алка-супер - за бели и цветни памучни и ленени тъкани, фино бельо и синтетични тъкани (8 г от препарата се отмерват с 1 супена лъжица). Начинът на употребата на препарата е отпечатан върху опаковката му.
За бели и цветни силно замърсени дрехи от памук, лен и син-тетични тъкани е подходящ перилният препарат Гама - еднакво приложим както за ръчно, така и за машинно пране.

Същинско пране. Дрехите се изпират повторно, като в около 30 л чиста вода, загрята до 70 - 80° С, се разтварят също 60 г от препарата и машината се пуска за около 3 - 4 мин. След това дрехите се изплакват както обикновено.
Забележка. Бельото на заразно болни се изварява и пере отделно. Най-напред то трябва да се постави в съд с дезинфекционно средство (3 - 4 супени лъжици лизол, който се купува от ветеринарните аптеки, и 5 - 10г сода, разтворена в 1 кофа вода), след което се изпира по обикновения начин.

Подсинване на бельото

По-рано бялото бельо при последното изплакване се подсинваше със синка, за да се подсили белият цвят. Днес вместо синка се употребяват оптически избелители, които направиха подсинването на прането излишно. Ако все пак домакинята желае да подсини бельото си, работи се по следния начин. Синката са изсипва в парче тънка материя, завива се на торбичка и се разбърква в последната вода за плакнене, докато напълно премине в нея. Всяко парче от прането се раздвижва отделно в подсинената вода и след това леко се извива. Никога не се оставя изпраното бельо да кисне в подсинената вода, тъй като ще се получат сини петна по него.
Синката придава приятна белота иа всички видове бели памучнн, ленени и вискозни тъкани.
• При подсинването на бельото към всеки литър вода може да се прибавят по 2 супени лъжици чист спирт и 1 чаена лъжичка чист боров терпентин. Така бельото става още по-бяло.

Коментари за Пране на памучни и ленени тъкани

  1. 1.

    КАК СЕ ЗАПАЗВА ЦВЕТА НА ЛЕНЕНИТЕ ДРЕХИ

Подобни статии

А сега малко химия без формули

А сега малко химия без формули

Не са редки случаите в домакинството да се използват някои химични вещества, които не са безопасни за работа, ако не се знаят техните свойст...

Почистване на петна от мастила

Почистване на петна от мастила

Мастилените петна в повечето случаи са синьо-черни. След застаряването им върху тъканите те потъмняват още повече. Сухите мастилени петна са...

Багрене с природни багрила

Багрене с природни багрила

Природните багрила биват от растителен и животински про-изход. Растителните багрила се съдържат в корените, кората, дър-весината, листата, п...

Пране на текстилни изделия от естествена коприна

Пране на текстилни изделия от естествена коприна

За изделията от естествена коприна са най-подходящи неутралните или слабо алкалните перилни препарати, чийто периленефект се проявява оптима...

Памучни и ленени тъкани

Памучни и ленени тъкани

Памучните тъкани на пипане са меки и топли, особено когато не са колосани (апретирани). Те се цепят лесно и нишката им е равномерна. Поради ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

05.03.2009

Обновено
Обновено

05.03.2009

Прочетено
Прочетено

8492

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия