Облеклото на бебето

С израстването на бебето вие ще трябва да променяте и неговото облекло. Постепенно през 2-3-ия месец пеленките се заместват от пликче и ританки. Дрешките трябва да са широки, да дават свобода на движенията, да се обличат и събличат лесно. Не зашивайте копчета, а връзчици. При това не правете връзките много дълги, за да избегнете зло-полуки при случайното им завиване около врата на бебето. Те трябва да се завързват отпред, за да не увреждат нежната детска кожа, ако са откъм гърба и бебето лежи върху тях. Винаги предпочитайте памучните дрешки, а за зимата трикотажните, които по-добре задържат топлината.
Необходим ли е повой? За новороденото той въобще не е нужен, тъй като то няма сили да се разповие. Но не е необходим и за по-големите бебета. Напротив, може дори да се окаже вреден, защото стегнатото повиване пречи на свободата на движенията, така необходими за детето.
Когато започнете да обличате гащички и ританки, поставяйте правоъгълната тензухена пелена, нагъната на няколко слоя, между крачетата на бебето, за да задържа урината и изпражненията. Освен това тя държи крачетата разкрачени и с това допринася за предпазване от развитието на вродено изкълчване на тазобедрената става.
Някои бебета предпочитат да спят повити дори след втория месец. Задоволете това тяхно предпочитание за още някой месец, в противен случай те се будят, щом се раздвижат. Обаче голямото бебе трябва да свиква да спи с нощница или пижамка. Нощницата направете така, че да се завързва в долния край и детето да не се разголва. През летните горещини можете да покривате детето с чаршаф, макар че може и без него, а през зимата, когато температурата в спалнята спада до 17-18°С, покривайте детето с памучно или плетено одеялце. Юрганчето е излишно. На краката можете да сложите чорапки или терлички, но ако сутринта ги намерите изритани, далеч от спящото бебе, не изпадайте в тревога - това е естествен начин за закаляване.
За прането на пелените и дрешките на бебето използвайте предимно сапун или пък прах за пране «Baby», който е неутрален.
Винаги накрая изплаквайте обилно пелените с вода, за да не останат по тях частици от праха или сапуна, които силно дразнят детската кожа. Винаги изглаждайте пелените - чрез горещата ютия вие постигате почти пълно обеззаразяване.
Бебето няма нужда от възглавничка
Фиг. Бебето няма нужда от възглавничка
Необходима ли е шапчица на бебето? Шапчицата може да поставяте само по време на нощния сън, и то през зимата докъм 3-4-месечна възраст, ако температурата на стаята пада под 15-16°С. През горещите летни нощи не само шапчицата е излишна, но и броят на пелените и дрешките трябва да се намали. Иначе бебето ще спи неспокойно, ще проплаква в съня си, ще се изпотява.
Само по време на зимните разходки навън бебето трябва да бъде добре облечено, да има и шапчица, а през по-студените дни ще е добре да го поставите в спална торба, която се затваря с цип или с връзки, така че само лицето на бебето да остане открито за свежия въздух.
Ползвате ли непромокаемите полиетиленови гащички? Някои майки ги употребяват, защото с тях се облекчават в прането. Те обаче водят до запарване и възпаление на кожата на седалището. Някои деца дори получават обрив от дразненето на изкуствената материя. Особено неподходящи са тези гащички през горещите летни дни. По изключение можете да си позволите да използвате полиетиленови гащички само в случаите на по-продължително пътуване, при което по пътя няма да имате възможност да подсушите бебето.
Необходима ли е възглавничка за бебето? Не, не е нужна. Ако се учудвате на този категоричен отговор, то загледайте се във вашето спящо бебе. Ако сте поставили възглавничка, ще видите, че вратлето на бебето се изкривява. Ако ли пък вашето дете е на 1-2 години, ще забележите, че по време на нощния сън то така се извърта в леглото, че главата му почти никога не е на възглавничката. Нищо чудно-обиколката на главата през първите месеци е по-голяма от тази на гърдите, затова бебето се чувства много по-добре без възглавничка.
Все пак, ако вие държите детето ви да свиква с възглавничка, то внимавайте с какво ще я напълните. Може с памук, с прана вълна, в краен случай с дунапренови парчета, но в никакъв случай с парушина, защото тя отделя невидими малки частици, които при вдишване предизвикват алергични реакции у някои деца и пo-точно астма.

Коментари за Облеклото на бебето

  1. 1.

    Доста архаичен текст. Не знам от къде сте го преписвали, но от много отдавна не е актуален. :)

Подобни статии

Първи стъпки в половото възпитание

Първи стъпки в половото възпитание

Всички родители желаят децата им да бъдат добре възпитани, и то още от ранната възраст. Възпитанието обаче има много страни. Една от най-дел...

Трайност на бельото и облеклото

Трайност на бельото и облеклото

Трайността на бельото и облеклото зависи от тяхното качество, от продължителността на носене и от доброто им поддържане.Докато качеството и ...

Подготвяне на бельото и облеклото за пране

Подготвяне на бельото и облеклото за пране

Подготвяне на бельото и облеклото за пране До деня на изпирането замърсеното бельо трябва да се държи на сухо и проветриво място. Ако влажн...

Приготвяне на облеклото и принадлежностите на новороденото

Приготвяне на облеклото и принадлежностите на новороденото

Пелените са първото облекло на детето. Вие можете да купите нови. Обаче ако това ще ви достави удоволствие и имате възможност, не е трудно д...

Телесната маса на бебето

Телесната маса на бебето

Нормално здравото бебе наддава през първото тримесечие около 25 грама на ден. За второто тримесечие тази норма е около 20 грама, за третото ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

25.05.2009

Обновено
Обновено

25.05.2009

Прочетено
Прочетено

4636

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия