Накисване на бельото и дрехите

С накисването се цели, още преди да се започне същинското пране, да се отстрани известна част от замърсяванията. С това се избягва необходимостта от продължително търкане на дрехите, което се отразява вредно върху здравината им.
За накисване се употребява толкова вода, че потопените в нея дрехи да плуват свободно. Ако количеството на водата е недостатъчно, замърсяванията се натрупват на отделни места по дрехите и трудно се отстраняват. Водата за накисване не трябва да бъде много гореща - температурата й да не е по-висока от 40°С (ръката да трае).Това е особено важно, когато замърсяванията са от вещества, съдържащи белтъци (кръв, яйца, кремове и др.). При по-висока температура тези вещества се пресичат и образуват върху тъканите трудно отстраними петна. А заедно с тези петна се задържат и впластените в тъканите праховидни, различно оцветени частици, с които се образуват още по-устойчиви на изпиране петна. При накисване намокрянето на тъканите, подпомогнато от известна добавка на сода за пране (3-4 г в 1 л вода) или перилен препарат (0,1-0,3г в 1 л вода), допринася за размекване на замърсяванията. Вместо сода или перилен препарат към водата за накисване може да се прибави малко амонячен разтвор.
При употреба на синтетични перилни препарати е възможно по-голямата част от замърсяванията да се отстрани още при накисването им. В някои случаи преди накисването замърсените дрехи може да се изплакнат обилно с чиста студена вода. Това изплакване е целесъобразно, когато по тъканите преобладават водно-разтворими или слабо закрепени замърсявания (например прах по завеси от синтетични материали). Тези предварителни операции се прилагат широко при прането със сапун и не бива да отпадат при употребата на перилно-активни препарати.
Понякога вместо накисване на дрехите се практикува т.нар. предварително пране в пералните машини. Най-напред във водата се поставя половината от необходимото количество перилен препарат и се загрява до 60°С (ръката трудно понася тази температура). След това прането се оставя в нея да престои 30 до 60 мин. Накрая се прибавя и останалото количество от препарата и банята се загрява до завиране. С предварителното пране основната фаза на изпирането се улеснява много, тъй като синтетичните препарати проявяват активността си и при по-ниска температура.
Доотстраняването на замърсяванията, останали след подготвителния процес, се постига при основния етап на прането. Това става, като дрехите се извадят от банята за накисване и се поставят в друга баня, с разтворен в нея подходящ препарат. Когато е проведено предварително пране, в същата баня се прибавя останалата част от перилния препарат. След това както в единия, така и във втория случай перилната баня с поставеното в нея бельо се загрява до 85 - 90°С, а ако се наложи - и до врене и този режим се поддържа 5 - 10 мин. След това без механична обработка (търкане, мачкане и др.) се пристъпва към изплакване на прането с гореща, а след това и със студена вода.

Ето какво още трябва да знае домакинята за накисването:

  1. Памучното и финото бельо се киснат поотделно. Бялото пране, което ще се изварява, трябва да се накисва поне 12 часа (най - добре през нощта), и то в случаите, когато за прането няма да се употребяват синтетични перилни препарати, а сапун.
  2. Пъстрото цветно бельо е достатъчно да кисне 1 час.
  3. Вълненият текстил и цветните трикотажни изделия се накисват само в чиста хладка вода.
  4. Силно замърсени неща, като кърпи за ръце, кухненски кърпи и др., се накисват отделно във вода, към която се прибавя малко сода за пране или перилен препарат в количество, указано върху опаковката му. За целта може да се използва също и амонячен разтвор.

Продължителното киснене на дрехите е ненужно и даже вредно за вълнените, копринените и пъстроцветните тъкани. Не бива да се накисват в една и съща вода различно оцветени текстилни материи или бели и цветни тъкани.
След накисването изделията се изваждат от водата и внимателно се изцеждат най-добре в пералната машина. Колкото по-малко замърсена вода остане в прането, толкова по-лесно и по-бързо ще се извърши същинското пране.
Ново бельо, което се пере за първи път, не трябва да се изварява. То се накисва в продължение на 1-2 дни в повече вода, за да омекне. След това се извива и изплаква отново с вода, при което става меко и гъвкаво.

Подобни статии

Пране на памучни и ленени тъкани

Пране на памучни и ленени тъкани

Въпреки че домакинята разполага с голям избор синтетични перилни средства, употребата на сапуна както у нас, така и в някои други страни не ...

Избелване на изделия от памук, целволе и изкуствени коприни

Избелване на изделия от памук, целволе и изкуствени коприни

Избелване с белина (натриев хипохлорит) За памучни тъкани избелващият разтвор се приготвя, като се разтворят 120 г пресен концентриран разт...

Гладене на бельото и дрехите

Гладене на бельото и дрехите

Гладенето на памучните и вълнените материи и на материите от естествена коприна е познато на всички домакини. При гладенето обаче на материи...

Пране на бельото и облеклото

Пране на бельото и облеклото

Водата като средство за пране Твърдост на водата. Природните води, каквито са кладенчовите, речните, изворните и др., почти винаги съдържат...

Колосване

Колосване

В миналото мъжете носеха колосани или полуколосани яки, колосваха се завеси, бели памучни, ленени и полуленени покривки, салфетки, фусти и т...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

05.03.2009

Обновено
Обновено

05.03.2009

Прочетено
Прочетено

6274

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия