Избелване на изделия от памук, целволе и изкуствени коприни

Избелване с белина (натриев хипохлорит)

За памучни тъкани избелващият разтвор се приготвя, като се разтворят 120 г пресен концентриран разтвор от белина в 15 литра (1 кофа) вода.
Избелващите разтвори за целволе или изкуствена коприна се приготвят, като се разтворят съответно по 100 г пресен разтвор от белина в 15 л вода.
Ако белината е престояла, количеството й трябва да се увеличи с около 10%, т.е. за памучните тъкани до 132 г, а за тъкани от целволе и изкуствена коприна - на 110 г за 15 л вода. Малкото превишаване на концентрацията на белината няма да окаже вредно действие върху здравината на избелваните тъкани.

Предназначените за избелване тъкани се оставят в разтвора за около 30-60 мин. Температурата на разтвора не трябва да е по-висока от 20°С, в противен случай здравината на тъканите ще се намали значително.
При този начин на избелване по тъканите остават следи от хлор, който може да причини отслабване на влакната и общо пожълтяване на материята. За да се отстрани този хлор, избелените тъкани трябва да се изперат 3-4 пъти с чиста вода. Остатъците от хлор могат да се отстранят чрез накисване на тъканите в продължение на 5-10 мин. в разтвор, съдържащ 1 г натриев тиосулфат (антихлор) в 1 л вода. След това бельото се изплаква с вода и се простира да съхне.

Избелване с белилна (хлорна) вар

Един пакет хлорна вар (100 г) се разтваря в 1 л мека вода и се разбърква добре. След утаяване се получава 1 л белина. Получената белина се разрежда в 30 л (две кофи) вода. Употребява се за избелване на изпрани памучни, вълнени и копринени тъкани, памучни прежди и бельо. Може да се използва и като ефикасно дезинфекционно средство.

Избелване с кислородна вода (водороден прекис)

Избелването на текстилните изделия с кислородна вода се извършва едновременно с прането, и то при висока температура. Към водата се прибавя най-напред необходимото количество перилен препарат и по 0,5 г амонячен разтвор или сода за всеки литър течност. След това към разтвора се прибавя по 0,5 г водно стъкло на литър течност и накрая по 25 см3 12% -на кислородна вода също за 1 л от разтвора. Прането се извършва за около 10-15 мин. при температура 60-70°С. След изпирането изделията се изплакват няколко пъти с вода.
Ако дрехите не са много захабени, количеството на кислород-ната вода може да се намали наполовина, т.е. на 12-13см3 за 1 кг сух материал. В този случай прибавянето на амоняк и водно стъкло е излишно.
Избелването в перална машина се извършва по следния начин. В перилния разтвор се прибавят 10 - 15 см3 кислородна вода за 25 л разтвор и прането се извършва при температура 70-80°С при включване на машината за 3-4 мин.
По описаните по-горе начини се избелват само бели дрехи.
Забележка. Употребата на кислородна вода може да става в перални, чието казанче е от неръждаема стомана, а не й в пералнн от поцинкована ламарина.

Подобни статии

Кратка азбука на текстилните тъкани

Кратка азбука на текстилните тъкани

За улеснение на читателите при покупката на тъкани по-доду ще дадем кратки данни за някои от тях.Ангина - памучни и памучен тип тъкани, пред...

Гладене на бельото и дрехите

Гладене на бельото и дрехите

Гладенето на памучните и вълнените материи и на материите от естествена коприна е познато на всички домакини. При гладенето обаче на материи...

Лакиране и полиране

Лакиране и полиране

Чрез лакиране и полиране дървените плоскости придобиват особено красив блясък и се предпазват от атмосферни влияния. Лакове и лакови бои &...

Кратки сведения за текстилните влакна

Кратки сведения за текстилните влакна

Според произхода им текстилните влакна се подразделят на две основни групи: естествени и химични.Естествените влакна от своя страна се подра...

Памучни и ленени тъкани

Памучни и ленени тъкани

Памучните тъкани на пипане са меки и топли, особено когато не са колосани (апретирани). Те се цепят лесно и нишката им е равномерна. Поради ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2009

Обновено
Обновено

06.03.2009

Прочетено
Прочетено

22359

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия