Кратка азбука на текстилните тъкани

За улеснение на читателите при покупката на тъкани по-доду ще дадем кратки данни за някои от тях.
Ангина - памучни и памучен тип тъкани, предназначени за вътрешни калъфки на възглавници, подложка за изработване на мушами и за други технически цели.
Ангора - вж. Мохер.
Бархет - памучни и памучен тип едностранно кардирани тъкани за детско, дамско и мъжко спално облекло - нощници, пижами и др.
Бархетин - памучна тъкан, предназначена за дамско и детско облекло и мъжки ризи.
Батиста - тъкан, изработена от извънредно тънки нишки от памук, лен или целволе. Употребява се за дамско бельо, хастари и др.
Брокат - тъкан от естествена или изкуствена коприна с вътък от златисти или сребърно бели нишки. Употребява се за официално дамско облекло.
Букле - текстилна тъкан с грапава горна повърхност, постигната чрез ефективни нишки от целволе с неравномерни надебелявания. Употребява се за горно дамско облекло.
Велур - памучна тъкан с особена сплитка, предназначена за горно дамско, детско и мъжко облекло.
Видлон - търговско наименование на произвежданото у нас полиамидно влакно. Отличава се с голяма механична здравина, еластичност и устойчивост на изтриване. Употребява се за изработване на трикотажни изделия, блузи, вратовръзки, тюлове, дантели, пердета и др.
Габардин - камгарна вълнена и вълнен тип тъкан, предназначена за горно облекло. Вълненият габардин се изработва от 100% мериносова вълна, а габардинът вълнен тип - от 65% мериносова вълна и 35% полиестерни влакна.
Градел - памучна тъкан, предназначена за чаршафи, работни престилки и др.
Дефтин - фина мека материя с мъхеста повърхност, предназначена за домашни рокли и др.Етамин - едротъкана тъкан, изработена от памук, целволе или химични влакна. Употребява се за бродерия.
Жарсе - трикотажна материя, изработена от вълна или памук, смесени прежди и химични влакна. Употребява се за дамско и мъжко бельо, горни дрехи и др.

Жоржет(крепжоржет) - тънка материя с вътък и основа от крепирана прежда от химични влакна, вълна или коприна.

Кадифе - тъкан с едно лице. То може да бъде памучно, копринено, от химични влакна и др.
Кадифе-рипс - памучна тъкан за горно облекло. Бива два вида - обагрено и печатано.
Каша - камгарни и щрайхгарни тъкани от мериносова вълна "каша". Употребява се за мъжки и дамски костюми.
Лоден - маслено-зелена, кафява или сиво-меланжирана щрайхгарна тъкан - тепана или кардирана. Подходяща за лодени, палта, якета, спортни дрехи и др.

Мако - фина памучна материя с естествен жълтеникав цвят. Подходяща е за изработване на различни видове бельо.

Мохер - фина материя, изработена от вълна на ангорска коза. Познати са мохер-рипс, мохер-плюш и др.
Муселин - мека текстилна тъкан от фини нишки. Изработва се от химични влакна, камгарна вълна или памук. Употребява се за официални, булченски, летни дамски рокли и др.

Опал - памучна батиста с млечно-бял, опалов или матов цвят. Изработва се от много фини нишки.

Панама - текстилна материя от памук, целволе или химични влакна, а също и от вълна или смесени прежди.
Пике - двойна текстилна тъкан с по-груба основа и фина - най-често рипсена - горна повърхност. Изработва се от памук, целволе или химични влакна.

Поплин - фина тъкан от естествена коприна, вълна, памук, полукоприна или химични влакна. Употребява се за мъжки ризи, дамски рокли, блузи и др.

Сатен - памучна или смесена материя, предназначена за работни престилки и за подплата на дрехи.

Трико - разтеглива трикотажна тъкан, изработена от памучни, вълнени и копринени прежди или прежди от химични влакна.
Тропикал - вж. Фреско.

Флаконе - вълнени щрайхгарни тъкани, предназначени за горно облекло. Преждите за основа и вътък са от мериносова вълна и фина възобновена вълна (за мъжко флаконе) и мериносоподобна вълна и фина възобновена вълна - за останалите флаконета.

Фланела - сборно понятие за тъкани, изработени от памук, вълна или целволе, едно- или двустранно кардирани.
Фреско - материя от камгарни прежди; най-често е меланжирана. Особено ефектни са тъканите, изработени от смес на различни химични влакна. Летните и модерно щамповани фреско-материи се наричат тропикали.
Шантунг - копринени и копринен тип тъкани, изработени от буретни (пъпчиви) прежди в смес с други видове прежди и коприни. Употребяват се за горно дамско и мъжко облекло.
Шевиот - вълнени и вълнен тип камгарни тъкани за горно облекло. Шевиотите биват: чисто вълнени (от 100% вълна) и вълнени с примес от 10% синтетични влакна.
Целволе (целулозна вълна) - щапелна прежда или тъкани от нея, които се получават от вискоза. На допир тъканите са гъвкави и меки. Употребява се за бельо, блузи, шалове, поли, манта, дамски и мъжки костюми, декоративни тъкани, килими, плетива и др.
Ямболен - търговско наименование на произвежданото у нас полиестерно влакно (вж. „Полиестерни тъкани").

Подобни статии

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Амилацетат - безцветна леко подвижна течност със специфична приятна миризма; температура на кипене 138°С. Огнеопасен (парите му с въздух...

Багрене с природни багрила

Багрене с природни багрила

Природните багрила биват от растителен и животински про-изход. Растителните багрила се съдържат в корените, кората, дър-весината, листата, п...

Кратки сведения за текстилните влакна

Кратки сведения за текстилните влакна

Според произхода им текстилните влакна се подразделят на две основни групи: естествени и химични.Естествените влакна от своя страна се подра...

От какво се замърсяват бельото и облеклото

От какво се замърсяват бельото и облеклото

Замърсяването на бельото и другите текстилни изделия се дължи на отложените по тях вещества от човешкото тяло и околната среда.При нормални ...

Избелване на изделия от растителни влакна и техни смеси

Избелване на изделия от растителни влакна и техни смеси

Както преждите, така и суровите тъкани съдържат различни примеси, които се прибавят за улесняване на преденето или тъ-кането им. Тези примес...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

05.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

60194

Нередност Докладвай за нередност
8 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия