Избелване на изделия от растителни влакна и техни смеси

Както преждите, така и суровите тъкани съдържат различни примеси, които се прибавят за улесняване на преденето или тъ-кането им. Тези примеси, а също и естествените багрила, които се съдържат в текстилните влакна, се отстраняват чрез избелване. С него се цели да се повиши качеството на преждите или тъканите, предназначени за употреба като бели материали, и да се осветли цветът на преждите и тъканите преди багренето им, особено в по-светли тонове. Избелването преди багренето дава възможност да се получат чисти и ярки тонове.

След многократно пране белите текстилни изделия често загубват първоначалната си белота, посивяват или стават жълте-никави. Изделията, които често се перат с перилни препарати, съдържащи оптически избелители, и се сушат на силно слънце, с течение на времето придобиват цветен оттенък.
Избелването на тъканите може да се извърши по естествен начин или с помощта на химически средства (избелители).

Избелване върху трева

За пожълтялото или придобило сивкав оттенък от дълго стоене или неправилно изпиране бельо най-доброто средство за избелването му е върху зелена трева.
След последното изплакване със студена вода прането се прос-тира още съвсем мокро, без да се извива, върху ниско окосена трева, огряна от слънцето. След като изсъхне достатъчно, отново се полива с помощта на лейка или маркуч с чиста вода. Това се повтаря няколко пъти. Избелването се дължи на действието на атмосферния кислород.Памучните и ленените тъкани се избелват много добре от слънцето. Достатъчно е да се простират на открито слънчево място.

Избелване с химически средства

Като средство за избелване могат да се използват следните химически вещества:
1. Белина (натриев хипохлорит). Продава се във вид на концентриран разтвор в шишета. Съхранява се в хладни и тъмни помещения, тъй като с течение на времето и от действието на светлината се разлага.
2. Кислородна вода (водороден прекис, перхидрол). Продава се под формата на воден разтвор, който съдържа от 3 до 30% водороден прекис. Тъй като кислородната вода проявява слабо кисела реакция, а за избелването трябва да се употребяват алкални разтвори, към нея се прибавя малко амоняк. В противен случай ефектът от избелването ще бъде незначителен. Кислородната вода се съхранява на тъмно или в бутилки от цветно стъкло. При продължително стоене тя се разлага.
3. Калиев перманганат. Представлява виолетово-черни кристали (продава се в аптеките). Водният му разтвор е с червено-виолетов цвят.
4. Белилна (хлорна) вар .Представлява бял прах. При продъл-жително стоене се разлага.

Рецепта № 17. Избелване на бельо с боров терпентин
Едно старо и безвредно средство за избелване на бельото е боровият терпентин.
Пет супени лъжици боров терпентин се поставят в 5 л вода, предназначена за последното изплакване на бельото. В получената опалесцираща емулсия бельото се оставя да престои една нощ, след което се изплаква с хладка вода и се суши на слънце.

Подобни статии

Пране на памучни и ленени тъкани

Пране на памучни и ленени тъкани

Въпреки че домакинята разполага с голям избор синтетични перилни средства, употребата на сапуна както у нас, така и в някои други страни не ...

Пребоядисване на цветни материали

Пребоядисване на цветни материали

  Предварителна подготовка Всичко казано за предварителната подготовка при багренето на бели материали (пране, изплакване и изваряван...

Лакиране и полиране

Лакиране и полиране

Чрез лакиране и полиране дървените плоскости придобиват особено красив блясък и се предпазват от атмосферни влияния. Лакове и лакови бои &...

Разпознаване на отделните видове петна.

Разпознаване на отделните видове петна.

Мазните петна нямат рязко изразени граници върху тъканта. Контурите им са разлети или са във вид на разпръснати по всички страни „лъчи...

Почистване на петна от мазнини, блажни бои, безир и др.

Почистване на петна от мазнини, блажни бои, безир и др.

Рецепта № 42. Почистване на петна от растителни масла и животински мазниниМазните петна имат жълт до кафяв цвят и проникват дълбоко в тъкант...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2009

Обновено
Обновено

06.03.2009

Прочетено
Прочетено

2751

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия