Как да изберем проточен бойлер?

Как да изберем проточен бойлер?

Изборът на проточен бойлер е важно решение, което може да повлияе на ежедневието ви. Този тип уреди предлагат различни предимства, но имат и своите недостатъци. В тази статия ще разгледаме ключовите аспекти, които трябва да имате предвид при избора на проточен бойлер. Вижте какво ни споделиха специалистите от онлайн магазин Temax.bg.

Устройство и принцип на работа

Дизайнът на проточния бойлер не е сложен: малък резервоар за вода е затворен в метална или пластмасова кутия, оборудвана с нагревателни елементи или спирала.

Бюджетните уреди най-често имат 1-2 нагревателя, които имат слабо място: нагревателните елементи бързо се сдобиват с котлен камък. Добрата новина е, че са лесни за подмяна.

По-малко котлен камък се образува в устройства със спирала, затворена вътре в медна тръба.

Принципът на отопление е прост: студената вода влиза в резервоара, влиза в контакт с горещи елементи, загрява се и излиза с необходимите температурни параметри (средно от + 40 ° C до + 60 ° C). Процесът на нагряване протича мигновено, така че няма нужда да чакате да се натрупа определено количество гореща вода.

Предимства на проточните бойлери

Все повече домакинства започнаха да избират проточни бойлери за своите нужди. Това се дължи на техните уникални характеристики:

  • Енергийна ефективност: нагряват водата само когато е необходимо, което води до по-ниски разходи за електроенергия;

  • Компактен размер: заемат малко място, а това ги прави идеални за малки бани и кухни;

  • Непрекъснато снабдяване с гореща вода: не трябва да се притеснявате, че горещата вода може да свърши или ще почете след дълго източване;

  • Дълготрайност: проточните бойлери обикновено имат по-дълъг живот в сравнение с традиционните видове;

  • Ниска цена.

Имат ли някакви недостатъци?

Въпреки предимствата, проточните бойлери имат и своите ограничения.

Едно от тях е ограничената мощност. В някои случаи, мощността на уреда може да не е достатъчна за нуждите на по-голямо домакинство. Друг основен минус е зависимостта му от електричество. В случай на евентуално прекъсване на електрозахранването, бойлерът спира да работи. И последно – за модели с мощност от 7-8 kW и повече е необходима надеждна трифазна електрическа мрежа, висококачествено медно окабеляване и подходяща защита.

Избор на подходящ модел

При избора на проточен бойлер, важно е да се вземат предвид няколко ключови фактора.

  1. Мощност (kW): изберете модел с подходяща мощност за вашите нужди.

  2. Размер: уверете се, че избраният модел ще се побере в наличното пространство.

  3. Марка и качество: насочете се към утвърдени марки, които предлагат качествени продукти и добра гаранция.

  4. Сравнете цените и функциите на различните модели, за да намерите най-доброто съотношение цена-качество.

Практически съвети за монтаж и употреба

За да се възползвате максимално от вашия проточен бойлер, е важно да следвате няколко основни препоръки.

На първо място, за да си гарантира безопасността и ефективността, монтажът трябва да се извърши от квалифициран техник. Монтажът може да се извърши както над, така и под мивката, а защо не и на душ стената? Всичко зависи от вашите предпочитания за естетика на помещението. 

Не забравяйте и за редовната поддръжка – уредът винаги трябва да е в добро състояние, за да удължите неговия живот и да подобрите ефективността му. Спазвайте инструкциите за употреба, за да избегнете повреди и да оптимизирате потреблението на енергия. 

Днес на пазара можете да намерите много прости модели, които са кранове или миксери с необичайни форми и размери. Тоест нагревателният елемент е затворен в корпуса на смесителя, което дава възможност двата елемента да не се монтират поотделно.

Коментари за Как да изберем проточен бойлер?

  1. 1.

    Здравейте г-н/г-жо


    Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем, вариращ от €2000 до €10,000,000 при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви.

    Така че, ако имате нужда, не се колебайте да се свържете с нас по имейл:

    Имейл: didierdf93 @gmail.com
    Имейл: didierdf93 @gmail.com

Подобни статии

Отоплителни съоръжения

Отоплителни съоръжения

Най-често употребяваните отоплителни съоръжения за жи-лищни помещения са печките за дърва и въглища, отоплителните нафтови печки, кахлените ...

Как да се подготвим за пролетните ремонти

Как да се подготвим за пролетните ремонти

  Сигурно всички като чуят, че идва пролетта и настръхват. Това не е поради факта, че идват проливните дъждове, а защото идва време за ...

Вакуумни слънчеви колектори - видове и техните предимства

Вакуумни слънчеви колектори - видове и техните предимства

Такъв вид системи са новите технологии, който придобиват все по-голяма популярност сред хората са слънчевите колектори. Вакуумни слънчеви к...

Соларните колектори - стъпка към „зелен“ живот

Соларните колектори - стъпка към „зелен“ живот

    Непрекъснато нараства броят на хората, които се стремят да водят еко („зелен“) начин на живот и да използват алтернативните източници...

Чомлек-Кебап - Сапарева баня

Чомлек-Кебап - Сапарева баня

Продукти750 г агнешко месо250 г (4-5 глави) кромид лук100 мл (1/2 ч.ч.) растително масло250 г (3-4 бр) картофи10 скилидки чесън100 мл (1/2...

25 публикации

Публикувано
Публикувано

14.12.2023

Обновено
Обновено

14.12.2023

Прочетено
Прочетено

574

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия