Какво трябва да знаем за консервите?

За консервиране трябва да се употребяват само пресни, цели и неповредени плодове и зеленчуци.
Стерилизираните в стъклени буркани зеленчукови консерви и плодови компоти се съхраняват в сухо, проветриво и тъмно помещение (най-добре в мазе), в което температурата не се понижава под 0° С. Ако в мазето няма подходящо място, най-добре е да се държат в някой шкаф в помещение, което няма да се отоплява.
Внимание! Не трябва да се употребяват за храна консервирани продукти, ако има и най-малки признаци за развалянето им.
Развалените зеленчукови, месни и рибни консерви могат да причинят тежки отравяния. Те се познават по издутите капаци на бурканите и капаците и дъната на ламаринените кутии (бомбаж на консервите). При отваряне на кутия или буркан с развалено съдържание от тях с леко свистене се отделят газове. Продуктите в консервата са меки, слизести и често с тъмни петна по повърхността и вътрешността им.
При отварянето на консервите съдържанието им трябва да се прехвърли в порцеланов или стъклен съд (ако са в ламаринени кутии), особено ако част от него ше се остави за другия ден. Те трябва да се поставят в хладилник.
Плодовите компоти и плодовите сокове трябва да са с приятна, съответна на плодовете миризма, което е указание, че са запазени и годни за консумация.
Консервиране на риба при домашни условия не се препоръчва.

Може ли да се консервира с аспирин?

Някои домакини приготвят за зимнина зеленчукови консерви, при което като консервиращо средство употребяват аспирин.
Правилно ли е това? Определено трябва да се каже - He!
Аспиринът по химичен състав представлява ацетилсалицилат и той не е хранителна добавка, а лекарство с многостранно действие. Може и трябва да се употребява само по лекарско предписание, и то в определени дози, тъй като безконтролното му използ-ване не е безвредно за човешкия организъм.
Освен това употребата на продукти, консервирани с аспирин, води до повишена чувствителност на организма към него, поради което при нужда лечението със салицилати ще се окаже невъзможно вследствие на алергични реакции.
Казаното за аспирина важи напълно и за салициловата киселина, която под названието „салицил" някои употребяват за кон сервиране.
Като консервиращи средства при домашни условия могат да се употребяват сол, оцет, захар и лимонена киселина. Всички други средства, в това число и аспиринът, са вредни и използването им е свързано с опасни за здравето последици.

Няколко думи за металните капачки за стъклени буркани и бутилки

Жълтите метални капачки с каучукови уплътнители са лакирани, а белите не са.
Лакираните капачки могат да са съхраняват няколко години, ако се държат на сухо място.
Нелакираните капачки са запазват, като се поставят в полиетиленови торбички. В по-влажните райони, за да се избегне ръждясването на капачките, уплътнителните пръстенчета се снемат, а двете повърхности на капачките се натриват с парченце плат, напоено с вазелин. Капачките се поставят в полиетиленови торбички или се завиват плътно в хартия.
Еластичността на каучуковите пръстенчета се запазва, ако се поставят в полиетиленови торбички, от които излишният въздух се изкарва чрез притискане и плътно се завързват с канап.
Преди употреба капачките се изтриват с чиста кърпа, измиват се с гореща вода, в която се прибавя малко сода бикарбонат, заливат се с кипяща вода и след това се поставят каучуковите им пръстенчета.

Коментари за Какво трябва да знаем за консервите?

  1. 1.

    Консервантите на купешките продукти, да не би да са по-безврени? Истината е, че аспиринът дори е полезен за профилактичен прием. Нищожното количество, което се използва за консервиране, около 2бр. на 1 буркан, е напълно безвреден, при консумиранието на веднъж, на целият буркан/консерва. Освен това, аспиринът хидрогенизира, поради наличието на киселина към маринатата. Така, че горното, са абсолютни небивалици!

Подобни статии

Какво трябва да знаем за гъбите

Какво трябва да знаем за гъбите

По хранителната си стойност гъбите могат да се сравнят с най-пълноценните зеленчуци. Те съдържат от 88 до 92% вода, от 1,5 до 3,5% белтъчни ...

Какво трябва да знаем за маслините

Какво трябва да знаем за маслините

В месестата част на зрелите маслини се съдържа до 55% растително масло (зехтин). Освен това те съдържат неголеми количества белтъчини, захар...

Какво трябва да знаем за меда във восъчните пити

Какво трябва да знаем за меда във восъчните пити

Питите със запечатан в тях мед са ефикасно средство за лекуване на различни заболявания на дихателната система. Лечебни качества при това пр...

Средства за поддържане на косата

Средства за поддържане на косата

  Какво трябва да знаем за боите за коси? Изкуствено произвежданите бои за коси при продължителна употреба не са безвредни както за к...

Спорт и отдих през почивните дни

Спорт и отдих през почивните дни

Как прекарваме свободното си време В този дом е винаги приятно да отидеш на гости. Може би от гледна точка на някоя образцова домакиня тук ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

09.03.2009

Прочетено
Прочетено

9993

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия