Зъбите

Поникването на първото зъбче е вълнуващ момент не само за майката, но и за останалите членове на семейството. Още към 3-4 -ия месец бабите започват да се вглеждат във венците на бебето и все им се вижда, че зъбчето вече е готово да прореже. Ако ли пък детето вече минава 6 месеца, започват тревогите - защо се забавя никненето на зъбките. Не бързайте, имайте търпение, нито едно дете не е останало без зъби! И на вашето ще поникнат, когато им дойде времето.
Първото зъбче обикновено се показва между 6 и 10 месеца. Както виждате, границите на възрастовата норма са доста широки. Много рядко първото зъбче се показва преди 6-ия месец, а по изключение бебето може и да се роди със зъбче. В това няма нищо лошо, макар да се смята, че такова зъбче пада по-рано. Ако до 10-12 -месечна възраст вашето бебе няма още нито един зъб, обадете се на лекаря от детската консултация. Обикновено закъснялото никнене на зъбите (след 10-12-ия месец) се свързва с наличието на рахит. Има обаче и фамилни особености - може и на вас самата, а и на другите ви деца зъбите да никнат малко по-късно. Само ако у детето има и други признаци на рахит, закъснението в никненето на млечните зъби може да се свърже с рахита.
След първите два долни средни резеца поникват четирите горни резеца и едва след това останалите два долни резеца. Следва поникването на четирите предни кътника, после никнат кучешките и накрая - последните четири млечни кътника. Така след 6-ня месец средно за всеки месец никне по едно зъбче. Броят на млечните зъби, които детето трябва да има, може да се изчисли приблизително, като от цифрата на възрастта в месеци се извади 6. Така например дете на 8 месеца би трябвало да има 8- 6=2 зъбчета, а това на 12 месеца- 12-6=6 зъбчета. Към две и половина години детето трябва да има 20 млечни зъба.
Този ред на никнене обаче не е абсолютно задължителен и малки размествания са възможни. Все пак поникването на кътници или кучешки зъби преди резците се смята за отклонение от нормата, което се наблюдава по-често у деца с рахит. Млечните, зъби на здравото дете са с правилна форма, с блясък на емайла, без черни петна и кариес.
Смущения при никненето назъбите. Възможно е по време на никненето на зъбите кърмачето да стане малко по-неспокойно през деня, а и по време на сън поради лекото дразнене на венеца при прорязването му от зъбките. Някои хора са склонни да обясняват редица болестни прояви у кърмачето, та дори и повишената температура, с никненето на зъбите. Леко повишена температура би могла да се появи само ако венецът на прорязващото зъбче се възпали. Никненето на зъбите е нормално, физиологично явление и по правило не води до повишаване на температурата. Същото следва да се каже и по отношение възможността да се появи диария у дете, на което никнат млечни зъби. Няма никаква причина при никненето на едно зъбче да се получава храносмилателно разстройство. Работата се състои в това, че зъбките никнат във възрастта, когато бебето слага в устата си всичко, което му попадне в ръцете, така че може да погълне болестотворни микроорганизми, които предизвикват диария.
Затова, ако по време на никненето на зъбки у вашето бебе се появи разстройство или повишена температура, не обвинявайте зъбките, а се обърнете към лекаря, който ще прегледа детето и ще прецени коя е истинската причина за болестните прояви.
Неправилната захапка, при която горните зъби не срещат долните, може да бъде вродена аномалия. В много от случаите обаче тя е резултат на продължително смукане на биберон-залъгалка или на пръстчето.
Лоши зъби с недостатъчен емайл, с черни петна и кариес могат да се наблюдават още в кърмаческата възраст, като причината невинаги е ясна. Тези смущения може да се дължат на отклонения в диетата на бременната и недостатъчно приемане на калциево-фосфорни соли. В някои случаи причината е рахит у детето. Ако бременната е приемала тетрациклинови антибиотици, млечните зъби на бебето могат да бъдат жълто оцветени и с лош емайл.

Етикети

зъбите

Коментари за Зъбите

  1. 1.

    А можете ли да ми кажете какви други могат да бъдат причините за пожълтяване на млечните зъбки при 10 месечно бебе, което вече има 8 зъба? притеснявам се от това неестествено оцветяване на горните зъбки в жълто ?? благодаря предварително:)))

  2. 2.

    pri nas be6e ot carevi4nite pra4ki

Подобни статии

Заболявания на устната кухина и зъбите

Заболявания на устната кухина и зъбите

Хейлит При хейлит (възпаление на устните) устните са оточни, често с пукнатини, които са болезнени и при смях и плач могат да прокървят. Хе...

Поникване на зъбите на бебето

Поникване на зъбите на бебето

Възрастта, когато поникват първите зъби, не е от значение. Поникването на зъби е различно при отделните кърмачета. Някои дъвчат всичко, какв...

13 мита за здравето на зъбите

13 мита за здравето на зъбите

Митове за здравето на вашите зъби Нашите специалисти от Сити Дентал Студио предлагат някои интересни факти и разобличаване на митовете за з...

Важни Симптоми - Припадък

Важни Симптоми - Припадък

Припадъкът е състояние, при което организмът изпада във внезапно временно изключване функцията на кората на главния мозък. По външните си пр...

Бяло течение

Бяло течение

Това понятие се отнася за всяко течение от влагалището (без менструацията и кръвотеченията) и отговаря на медицинското понятие флуор. Норма...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

25.05.2009

Обновено
Обновено

25.05.2009

Прочетено
Прочетено

12337

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия