Заболявания на устната кухина и зъбите

Хейлит

При хейлит (възпаление на устните) устните са оточни, често с пукнатини, които са болезнени и при смях и плач могат да прокървят. Хейлитът рядко възниква самостоятелно, по-често се явява едновременно с възпалението на лигавицата на цялата уста. Възпалението на ъглите на устата е характерно за недоимъка на витамини от групата В, по-специално В2 и се наблюдава при продължително приемане на антибиотици. Препоръчва се мазане с кремове, антибиотични помади и с разтвори на багрила, които ще предпише лекарят. Ако хейлитът е резултат от продължително лечение с антибиотици се налага даването на витамини от групата В.

Стоматит (възпаление на лигавицата на устата)

 

Възпалението предизвикано от вируси и бактерии се проявява със зачервяване, оток и болка, която е особено подчертана при хранене. Обхваща се лигавицата на бузите, езика, а също така и венците. В някои случаи по лигавицата се образуват повърхностни или по-дълбоки язвички - афти, от една до няколко наброй. Те са с мръсно жълтеникаво дъно и зачервена периферия. Много често афтите се придружават от висока температура. Гълтането е болезнено, затруднено, поради което слюнката изтича от устата на детето. При опит да се дадат дразнещи храни - много сладко, кисело, солено или студено, детето плаче от болка и отказва да се храни. Често се увеличават и подчелюстните лимфми възли. Възможна е и диария. Инфекцията може да се предаде и на друго дете вкъщи.
Заболяването е упорито и оздравява за една-две до три седмици. При храненето трябва да се избягват дразнещи храни. Полезни са водните разтвори на някои багрила - българският специалитет гранофорин, метиленово синьо и др. Намазванията се правят няколко пъти на ден след хранене. Трябва да се знае, че багрилото се отделя с урината и я оцветява зеленикаво.

Кариес на зъбите

 

Tой може да се развие както върху млечните, така и върху трайните зъби. Първите кариозни зъбчета могат да се видят още в ранната детска възраст. След това заболяването зачестява, така че в предучилищната и началото на училищната възраст рядко има дете без кариес.
За образуването на нормални и здрави зъби има значение наличието на калций (мляко и млечни продукти) и фосфор
в храната, роля играят и витамините, особено витамин D. Спе-циално значение се отдава на флуора - елемент, който се съдържа в естествено минерализираните води.
Предпоставка за възникването на кариес са минималните увреждания на емайла, където се задържа храна и се развиват микроорганизми. Те засилват разрушителния процес в зъбния емайл. Образува се малко тъмно петънце, което бавно нараства, процесът навлиза в дълбочина до степен, че се образува малка кухина в зъбчето. То става болезнено при поемане на топла, сту-дена или много сладка храна.
За предпазване от кариес се препоръчва всяко хранене да завършва с изяждането на едва ябълка или друг твърд плод, който почиства, зъбете механично, особено след консумацията на сладкиши и бонбони. Храните, съдържащи захар, трябва да се ограничават, тъй като останките от захар в устната кухина са прекрасна среда за развитието на микроорганизми. Миенето на зъбите трябва да стане правило след 4-5-годишна възраст.
За предпочитане са зъбните пасти, съдържащи флуор. Флуор съдържат и минералните води от Хисар и Меричлери. Родителите не бива да се отнасят с пренебрежение към даваните с профилактична цел таблетки, съдържащи флуор (флуорид). Поне два пъти годишно детето трябва да се преглежда от стоматолог.

Коментари за Заболявания на устната кухина и зъбите

  1. 1.

    Здравейте!
    Искам да споделя с вас, че много често хейлит се предизвиква от стрес! След 1 година опити за лечение и ходене по различни лекари, които не помогнаха се оказа, че най-лесния начин да се излекувам е да се справя със стреса или по-точно да премахна стресовия фактор, който в моя случай беше работата!!! Успех!

Подобни статии

Какво трябва да знаем за зъбните протези и зъбен мост?

Какво трябва да знаем за зъбните протези и зъбен мост?

Зъбните протези За повечето хора е от изключително значение състоянието на зъбите и венците. Добрата хигиена и профилактика са напълно пости...

За важността на навременното зъболечение

За важността на навременното зъболечение

Важно ли е навременното зъболечение Все повече хора в нашата страна страдат от сериозни проблеми със зъбите и имат заболявания на устната к...

Спестете си неприятности със зъбите

Спестете си неприятности със зъбите

Спестете си неприятности със зъбитеСъвременно мислещите хора пристъпват прага на стоматологичния кабинет не защото са чакали проблемите им с...

Сифилис (Луес)

Сифилис (Луес)

Сифилисът (луесът) е заразно заболяване, което се причинява от бледата спирохета. Ако не се лекува, той протича хронично и може да засегне р...

Защо са увеличени лимфните възли?

Защо са увеличени лимфните възли?

Както острото, така и дълготрайното уголемяване на лимфните възли (лимфни жлези) обезпокояват и тревожат родителите. Това увеличение се срещ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2009

Обновено
Обновено

08.06.2009

Прочетено
Прочетено

4283

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия