13 мита за здравето на зъбите

В тази статия ще разгледаме 13 мита за здравето на вашите зъби. Надяваме се статията да е интересна и полезна.

Митове за здравето на вашите зъби

Нашите специалисти от Сити Дентал Студио предлагат някои интересни факти и разобличаване на митовете за здравето на зъбите ни, вижте кои са:

1. Сладкото е вредно за зъбите
Вярно. И не само сладко
Всичко зависи от честотата на консумация на сладкиши и колко време е в устата. Ако погълнем бързо един бонбон, тогава няма да се случи бедствие - ще се добавят само допълнителни калории. Но ако вземем малко ириска, нуга или карамел и дъвчем дълго време, тогава тук се появява рискът от образуване на кариес. Когато ядем нещо сладко, PH средата в устата се променя - става по-кисела, това влошава състоянието на зъбите, те отслабват и се влошават по-бързо. Но, за съжаление, дори пълното отхвърляне на сладкиши не гарантира липсата на проблеми със зъбите. Почти всяка храна има отрицателно въздействие върху зъбите. Затова в идеалния случай трябва да си миете зъбите след всяко хранене.

2. Ябълките могат да почистват зъбите
вярно
Ябълките принадлежат към онази малка категория храни, които са полезни за зъбите. Те наистина са добри в почистването и укрепването на зъбите, но не могат да бъдат заменени с пълно почистване.

3. Дъвката е полезна за зъбите
Вярно. Но с резерви
Дъвката работи като ябълка - почиства зъбите. Но можете да закусите с ябълка, но не и с дъвка. Освен това тук е важно кога дъвчете дъвка и колко дълго го правите. Ако дъвката не съдържа захар и я дъвчете в продължение на две до три минути след хранене, тогава да - тя е доста полезна, ще почисти зъбите ви и ще помогне на храносмилането. Ако дъвчете дъвка често, дълго време или вместо да ядете, тогава можете да нанесете голяма вреда на стомаха, ползите за зъбите в този случай са под съмнение.

4. Ако зъбите външно изглеждат здрави и не се притесняват, тогава не можете да отидете на лекар
Не е вярно
Това е нашият манталитет: докато нищо не боли, малко хора отиват на лекар. И това се отнася не само за стоматологията. Това поведение се дължи отчасти на съветската медицина, която е обичайна да плаши всички. Отчасти хората просто не знаят къде да отидат, не се доверяват на лекаря, страхуват се да открият нещо неприятно, не искат да харчат пари. Но, разбира се, по-добре е да проверявате редовно. На всеки шест месеца трябва да ходите на зъболекар за хигиенно почистване, по време на което лекарят ще премахне плаката със специално устройство, което не можете да премахнете у дома и ще проведе профилактичен преглед на зъбите и устната кухина. Това ще позволи да се забележат и лекуват всички възможни проблеми на ранен етап и по този начин ще се спестят пари и време. В крайна сметка, колкото по-дълго ходите с проблема, толкова по-дълго и по-скъпо ще бъде лечението му.

5. За да се грижи за устната кухина, здравият човек се нуждае само от една четка за зъби
Не е вярно
Не, не е достатъчно. Но ако добавите зъбен конец или специални четки, тогава ще бъде достатъчно. По-добре е да миете зъбите си с размахващи движения. Тоест от венеца до режещия ръб. В една посока. Когато премествате четката хоризонтално напред-назад, вие само избутвате плака в междузъбното пространство. Не всеки се нуждае и от специални изплаквания; те трябва да се купуват само по препоръка на лекар.

6. Колкото по-твърда е четката, толкова по-добре почиства зъбите.
Не е вярно
Има фирми, които изобщо не произвеждат твърди четки. Тъй като твърдите четки, особено при грешна техника на четкане, могат да развалят емайла. Тук определящият момент всъщност не е твърдостта или мекотата на четката, а броят и плътността на четините. Добре е, ако има много от тях и сноповете са плътни.

7. Електрическа четка за зъби почиства по-добре от обикновено
Не е вярно
Наричам тези четки лениви четки. Ако имате електрическа четка с въртяща се глава, предлагам да я изхвърлите. Тя не е в състояние да почисти плаката. Няма достатъчно мощност, за да може главата да се върти достатъчен брой пъти. Траекторията на движение на такива четки само допринася за факта, че плаката е в междузъбното пространство. Ако вашата глава на електрическа четка изглежда като обикновена, можете спокойно да използвате тази. Но все пак не може да се твърди, че почиства по-добре от обикновено. Те работят по същия начин.

Митове или реалност: 13 мита за здравето на зъбите
8. Пастата за мента почиства зъбите по-добре
Не е вярно
Това е по-скоро мит. Да, тази паста дава усещане за свежест, особено ако човек страда от халитоза (мирис от устата), но не може да се твърди, че почиства по-добре или по-лошо от всяка друга - вкусът не влияе по никакъв начин.

9. Избелващи пасти увреждат зъбите
Не е вярно
Пастите за избелване в световен мащаб не развалят зъбите. Разбира се, всичко зависи от състава на пастата, от броя и размера на абразивните частици, както и от първоначалното състояние на зъбите. Но обикновените избелващи пасти не могат да причинят истинска вреда, въпреки че и вие няма да получите забележим ефект. Само професионално избелване го дава.

10. Професионалното избелване е вредно за зъбите
Не е вярно
Има противопоказания за такова избелване. Например бременност, но тази процедура е доста безопасна. Пациентите често се притесняват, че избелването ще съсипе зъбите им, но по някаква причина не се страхуват, че пият сладка газирана вода или закусват нездравословни закуски. Като цяло всичко е относително. Но със сигурност мога да кажа, че не познавам случаите, когато зъбите се влошиха и паднаха след избелване.

11. Корекция на захапката е възможна само в детството
Не е вярно
Можете да коригирате захапката на всяка възраст. Единственото нещо, което трябва да разберете, е, че за младите хора всички процеси на движение на зъбите и коригиране на захапката ще бъдат по-бързи и лесни. Колкото по-възрастен е човекът, толкова по-дълъг и труден ще бъде.

12. Няма хора с напълно правилна захапка, така че всички хора се нуждаят от помощта на ортодонт
По-скоро вярно
Повечето хора наистина се нуждаят от ортодонт. Разбира се, има късметлии, които се справят добре: зъбите им са подравнени и правилно един спрямо друг, никой от тях не е претоварен. Но има само няколко от тях, така че повечето хора наистина се нуждаят от ортодонтско лечение. Някой по-малко, някой по-сериозен. Затова е най-добре да започнете да посещавате ортодонт, когато се появят първите кътници.

13. Млечните зъби не трябва да се лекуват
Не е вярно
Добрият детски зъболекар винаги може да прецени ситуацията и да определи дали даден зъб трябва да се лекува или е по-целесъобразно да се премахне. Например, ако млечният зъб е в лошо състояние, но му остават няколко месеца, преди да се промени на постоянен, тогава е по-добре да го премахнете. Ако говорим за години, тогава трябва да лекувате. В противен случай новият зъб може да расте неравномерно, а останалите зъби ще започнат да се движат. Тогава определено няма да можете да се справите без помощта на ортодонт.

Вижте повече за нас и нашата работа на: https://www.citydentalstudio.com/

Подобни статии

Девет мита за секса, които увреждат здравето

Девет мита за секса, които увреждат здравето

Девет мита за секса, които увреждат здраветоНай-надеждната и точна информация за сексуалното си здраве човек може да получи от лекаря. Мнози...

Най-вредните храни

Най-вредните храни

Човек е истински роб на вредните навици и предразсъдъци Още при първите опити за корекция на храненето неизменно става сблъсък с предразсъд...

Упражнения докато сте в движение

Упражнения докато сте в движение

Май не сте права, като казвате, че не ви стига времето за физкул­тура. Така ли е действително? А какво правите, когато нищо не правите? ...

Гимнастика за лицето

Гимнастика за лицето

Упражнения против бръчки, торбички под очите и двойна брадичка Разбира се, гимнастиката за лицето е работа по-скоро на лечеб­ната козме...

Как да преодоляваме напрежението и стреса

Как да преодоляваме напрежението и стреса

Психиката има значение за появата и развитието на редица болести (напр. астма, колит, язва на стомаха и дванадесето-пръстника, мигрена и др....

Илия Митков

Илия Митков

33 публикации

Публикувано
Публикувано

24.02.2021

Обновено
Обновено

21.02.2021

Прочетено
Прочетено

801

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия