Гимнастика за лицето

Упражнения против бръчки, торбички под очите и двойна брадичка

Разбира се, гимнастиката за лицето е работа по-скоро на лечеб­ната козметика, а не на физкултурата. Но сигурно вече ви е ста­нало ясно, че въпросите за здравето и красотата са неделими и поради това не бива да пропускаме и тази възможност да ста­нем по-красиви и по-младолики.

И. И. Колгуненко и К. Р. Аствацуров, специалисти козметолози към Центъра по медицинска козметика в Москва, кан­дидати на медицинските науки, са разработили оригинален комплекс от гимнастически упражнения за лицето и шията. Доказано е, че редовните и продължителни занимания с тази гимнастика укрепват мускулите и подпомагат коригирането на някои вродени или придобити недостатъци: двойна брадичка, торбички под очите, дълбоки гънки от носа към устата, отпус­нати бузи.

Внимателно се запознайте с упражненията - започнете от първите четири, като всеки ден прибавяте по 1 - 2 нови. Ако не разполагате с достатъчно време или не сте разположени, можете да се ограничите само с част от упражненията.

Преди гимнастиката се измийте със сапун или почистете ко­жата с лосион. В никакъв случай не си слагайте крем. Това се прави след заниманията и повторното измиване - върху влаж­ната кожа за 5 - 7 мин. се нанася подхранващ крем. Излишъкът се избърсва със салфетка.

Седнете удобно в кресло или на стол. Отпуснете се. Облеклото ви да бъде свободно и да не затруднява движенията. В началото изпълнявайте упражненията пред огледалото - това ще ви помогне по-добре да ги усвоите.

1. Спокойно и дълбоко поемете въздух през носа - ноздрите се напрягат. Бавно, равномерно и до края изпуснете въздуха през устата. Повторете 2 -— 3 пъти с интервал 3 - 4 секунди.

2. Поемете дълбоко въздух през носа. Задръжте въздуха мускулите на лицето се напрягат, към лицето нахлува кръв. Без да издишате, със затворени устни надувайте бузите. След 2 - 3 със сила и напрежение на тласъци изпуснете въздуха през уста­та. Повторете 2 - 3 пъти.

3. Поемете дълбоко въздух през носа, като едновременно всмуквате бузите. След малка пауза, не повече от секунда, изпуснете задържания въздух през устата: (бавно и равномерно) - устните леко притворени, бузите издути. Упражнението укрепва мускулите на горната устна, което подпомага изглаждането на гънките, вървящи от носа към ъглите на устните. Повторете 2 пъти.

4. Упражненията за очите е най-добре да се правят вечер, когато трябва да се освободим от умората. Преди гимнастиката затворете за десетина минути очите, почивайки си. Поставете върху клепачите студено компресче с отвара от лайка или копър. След това се заемете с упражненията, (фиг. 29). Дръжте главата неподвижно, а с очите правете въртеливи движения. Вдигнете очите нагоре и ги от­клонете надясно към горния десен ъгъл. Свалете очите надолу към долния десен ъгъл и бавно ги отведете в левия го­рен ъгъл. След това поглед­нете направо. Отново вдигне­те очите до отказ нагоре, вля­во и повторете движенията в обратен ред. Вдигнете очите до отказ нагоре, след това ги свале­те надолу. Повторете упражнението 10 пъти. Накрая погледнете наляво, след това надясно и още веднъж повторете въртеливото движение с очите.

5. С лявата ръка хванете дясната буза така, че палецът да по­падне във вътрешната част на бузата, а останалите пръсти плът­но да обхващат кожата от ноздрите до ъглите на устата. Като вдишате през носа, се опитайте да се усмихнете. Мускулите на бузите ще се свият, а пръстите на ръцете ще им противодействат. По време на паузата пръстите се разтварят. Препоръчваме упражнението особено на жени, които имат вяли, отпуснати мускули на бузите и дълбока носо-устна гънка. Повторете по 2 пъти за дясната и лявата страна.

6. По време на вдишване през носа езикът със сила се натиска към долната челюст доста по-ниско от зъбите, от което се напрягат мускулите в областта под брадичката и шията. Издишайте - мускулите се отпускат.

7. Вдишайте през носа, като се опитвате да издадете устните напред като тръбичка. С три пръста задържайте ъглите на уста­та. Спокойно издишвайте през устата. Повторете 4 пъти.

8. Рязко наклонете главата назад, отпуснете долната челюст, леко отворете устата. Напрегнете мускулите под брадичката и бавно, но силно повдигнете долната челюст към горната, така че долната устна леко да покрива горната. Повтаряйте това движение дотогава, докато не се появи болка в мускулите под брадич­ката. Броят на движенията постепенно се увеличава, за да стиг­нат по-късно до 5 - 6 мин. всяка сутрин и вечер.

9. С показалците на ръцете притиснете дъгите над веждите. Опитайте се да свиете челото и да вдигнете веждите, макар че пръстите ги задържат на мястото. Повторете 4 пъти.

10.Сложете върху затворените клепачи по три пръста така, че показалците да зъдьржат външните ъгли на очите, безименните пръсти - вътрешните ъгли на очите, а средните - средата на веждите. Без да отлепвате пръстите, присвийте затворените очи. Повторете 4 пъти.

Завършвайте гимнастиката с първото упражнение.

Искаме да ви предупредим: комплексът от упражнения няма да даде кой знае какъв ефект, ако не се съчетава със спазването на режим за труд и почивка, рационално хранене и старателни грижи за кожата.

Шията издава възрастта

Отдавна е известно, че шията на жената най-често издава нейната възраст. Това е лесно обяснимо.Там кожата е тънка, циркулацията на кръвта - по-слаба: следователно тъканите се хранят по-зле. Често ние просто забравяме да се грижим за шията си. Постарайте се да не пренебрегвате тази твърде уязвима част на тялото - неслучайно я наричат барометър на жената. Когато се миете, непременно измивайте шията със студена вода - това засилва циркулацията на кръвта. Със същата цел ви съветваме сутрин след душа бързо и енергично да потупвате областта под брадичката и отстрани на шията с ръка, а още по-добре със сгъната кърпа, натопена в студена вода, в която е добавена едра сол.

Вечер преди лягане насапунете шията си и няколко минути я масажирайте с ръкавица или мека четка - движенията трябва да са въртеливи по посока на гърдите - гушата (долната частна брадичката) - лявото ухо - гушата - дясното ухо. След избърсването на шията нанесете с краищата на пръстите хидратиращ крем и след 15 мин. отстранете излишния с хартиена салфетка. Веднъж на 10 дни правете компрес от предварително загрято до завиране и охладено слънчогледово масло за половин час. Вед­нъж на 2 седмици - маска (коя да е от маските, които слагате на лицето). И, разбира се, не забравяйте специалната гимнастика. Можете да правите упражненията, които ви препоръчахме. А ако ви притеснява преди всичко състоянието на шията и не разпола­гате с време да се занимавате с нищо друго, ограничете се с няколко специални упражнения, които можете да включите в ежедневната утринна гимнастика. Разбира се, упражненията ще помогнат само в случай, че се изпълняват всеки ден, без пропуски и прекъсвания.

Поставете ръцете кръстосани зад тила и отвеждайте глава­та назад, като я задържате с ръцете.Сложете ръцете под брадичката и навеждайте главата, като я задържате с ръцете.От лег отвеждайте главата максимално назад и я връщайте обратно.Бавно, без да повдигате раменете, обръщайте главата надясно и наляво по 10 пъти, след това я наведете максимално назад и напред, пак надясно - наляво и накрая разтърсете главата.Седнете изправена с разтворени рамене и вдигната глава. Постарайте се да издадете брадичката колкото може по-напред, така че долната устна буквално да се надвесва над горната. От това положение бавно завъртвайте главата по 10 - 15 пъти вдясно-напред и вляво-напред.

Тези упражнения можете да правите и на работа, на улица­та, по време на разходка.

Когато останете сама, повдигнете няколко пъти последо­вателно раменете до самите уши и ги свалете. След това разтворете и обтегнете раменете назад и вдигнете брадичката колкото може по-високо.

Като сядате на стол, не сядайте много навътре, а в края на седалката, като държите трупа изправен.

За появата на бръчки по шията често ние сами сме си винов­ни - по-точно нашата стойка, навикът да спим на твърде мека възглавница, да подпираме гушата с юмрук.

Гимнастиката си е гимнастика, но се старайте винаги - когато стоите, ходите или седите - да държите главата си висо­ко, с леко приповдигната брадичка. Вредно е да се изгърбвате, с часове да навеждате глава над работата, книгата, бродерията.

Спете без възглавница и на не твърде мек дюшек. Преди да станете сутрин от леглото, бавно се протегнете и поемете дълбо­ко въздух.

Още повече огорчения от бръчките по шията носи двой­ната брадичка.

Причините за нейното образуване вече са ни известни: лоша стойка, привично наведена над работното място глава, прека­лено меко легло с бухнали, високи възглавници... Така че постарайте се при работа, ходене и четене долната част на бра­дичката и шията да образуват прав ъгъл. Дръжте главата вина­ги изправена, но не прекалено отметната назад. Не забравяйте и за изправената стойка - линията на гръбначния стълб и тилът трябва да образуват права линия, а раменете да са свободно отпуснати и леко изтеглени назад. И още нещо: научете се да се храните бавно, като внимателно дъвчете храната. Това е полез­но и за вашия стомах, и за хубавия овал на лицето.

Съветваме ви също редовно да изпълнявате някои прости упражнения.

Енергично завъртете главата надясно, след това наляво. Повторете 10 пъти.С долната устна покрийте горната, главата наведете максимално назад и останете в това положение 10 секунди. След това се върнете в и. п., отпуснете мускулите. Повторете 5 пъти.Седнете спокойно, като гледате пред себе си. Напрегнете силно мускулите на брадичката и се опитайте въпреки съпротивлението да отметнете колкото: може по-назад главата за 15 — 20 секунди. Направете пауза и след това го повторете още няколко пъти.

Тези упражнения спокойно могат да бъдат изпълнявани във всяка свободна минута - на масата, на разходка, a кухнята, докато приготвяте обяда, а банята. Отнемат съвсем малко време, а носят голяма полза.

Препоръчваме ви и един лесен за извършмане масаж: опрете краищата на пръстите на двете ръце на скулите до ушите, а с палците помасажирайте няколко минути гушата от средата към ушите.

Категории

Спорт, За жени

Коментари за Гимнастика за лицето

  1. 1.

    egati glupostite

Подобни статии

Хроничен хепатит

Хроничен хепатит

В повечето случаи острият хепатит завършва с пълно оздравяване. Броят на хронифицираните остри хепатити е различен. Приема се, че вирусният ...

Неврози в детската възраст

Неврози в детската възраст

Най-често те се дължат на неправилно и травматизиращо детската психика възпитание и отглеждане или пък са резултат на прекарани тежки заболя...

Бебето става все по-умно

Бебето става все по-умно

У възрастните доброто настроение се изразява с думи, с песен, то проличава и по израза на лицето. У новороденото това трудно може да се прец...

Гимнастика за бебето и детето до 7 години

Гимнастика за бебето и детето до 7 години

Детето и движението Какво ви се е родило? Момиченце ли? Е, смятайте, че ви е потръгнало. Все пак с момиченце е по-лесно, има по-малко грижи...

Игри, ски и плуване за детето от 4 до 7 години

Игри, ски и плуване за детето от 4 до 7 години

Подвижни игри на чист въздух Момиченцето расте. Струва ти се, че едва вчера е направило първите си неуверени крачки и само уплашено от смел...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

26.07.2010

Обновено
Обновено

26.07.2010

Прочетено
Прочетено

7662

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия