Ползи за здравето от хипербарната кислородна терапия

Ползи за здравето от хипербарната кислородна терапия
Запознайте се с ползите за здравето от хипербарната кислородна терапия и спецификите за това, как се използва и кои заболявания могат да се повлияят от нея.

 

Използването на атмосферното налягане за лечение на пациенти не е нищо ново, процесът е въведен през 1600 г от британски духовник. Кислородът се превръща в предпочитан газ през 30-те години на миналия век, когато военните откриват, че той насища хемоглобина в кръвта и подпомага по-бързото зарастване на раните на войниците.
Медицинските изследвания са доказали, че 100% чистия кислород има благоприятен ефект върху пациентите, когато се вдишва в камера под налягане по-високо от атмосферното. Хипербарната кислородна терапия е безболезнена процедура с отлични резултати за определени заболявания и наранявания. Например, ако пациентът е с рана, която не може да бъде излекувана поради недостатъчно кръвоснабдяване, с помощта на Хипербарната кислородна терапия може да се увеличи растежа на кръвоносните съдове до присадената кожа на раната или да ускори процеса на оздравяването ѝ. Хипербарната кислородна терапия не е просто лечение за декомпресионни заболявания при водолазите или отравянията с въглероден оксид, тя се използва и за допълнителна терапия при други заболявания.

Хипербарна кислородна терапия - изследвания

Ще ви представим накратко спецификите за това, как се използва терапията и кои заболявания могат да се повлияят от нея.

  • Повишеното налягане, комбинирано с увеличения кислород до 100%, разтваря кислородът в кръвната плазма и така той насища всички телесни клетки и тъкани с до десет пъти над нормалната концентрация.
  • Значително увеличава концентрацията на кислород в тъканите на тялото, дори при намален или блокиран кръвен поток.
  • Стимулира растежа на нови кръвоносни съдове до места с намалена циркулация, включително и в области с артериална блокада.
  • Подпомага лечението на инфекции, чрез усилване действието на белите кръвни клетки.
  • Подпомага лечението на хронични дегенеративни здравни проблеми, свързани с атеросклероза, инсулт, периферни съдови заболявания, диабетни язви, зарастването на рани, при подготовка за присаждането на кожа, церебрална парализа, увреждания на мозъка, множествена склероза, забавено радиационно увреждане, дегенерация на макулата, декомпресия, въздушна емболия и други редки инфекции и отравяния.
  • Терапията може да подпомогне функционирането и лечението на всяка област, в която има намален кръвоток и доставянето на кислород до жизненоважните органи. Когато мозъкът е увреден в следствие на инсулт или травма, Хипербарната кислородна терапия може да активира пострадалите му звена, за да възстанови функцията му.
  • Отлични резултати от прилагането на Хипербарната кислородна терапия се наблюдават при пациенти с мозъчно-съдово заболяване, като те се възстановяват по-лесно от усложненията в следствие на инсулт. Това важи и за пациенти с гангренални крака, причинени от блокирана циркулация, особено при диабетици и бавно заздравяващи диабетни рани. Хипербарната кислородна терапия облекчава болката, помага за борбата с инфекциите и поддържа живи застрашените тъкани.

 

Пациенти и специалисти работещи в областта на Хипербарната кислородна терапия споделят своите лични преживявания и положителни ефекти в следствие на нейното прилагане. Пациенти с претърпели сериозни сърдечни блокади споделят, как са имали късмета да разберат за това животоспасяващо лечение и да се възползват максимално от него, за да подобрят своето здравословно състояние.

Днес кислородната терапия става все по-популярно и предпочитано от пациентите. За това и в по-големите градове в страната има изградени медицински центрове, които разполагат с барокамера. Последно преди повече от година беше отворен медицински център за лечение с кислород HBO Medical Support Center в Стара Загора, който разполага с най-модерната барокамера.

Подобни статии

Терапията с кислород като допълнително лечение за раково болни - какви са ползите?

Терапията с кислород като допълнително лечение за раково болни - какви са ползите?

Какво обаче наистина представлява лечението с кислород? Това е терапия при, която с помощта на барокамера се подава под налягане почти три п...

Най- популярните масажи предлагани в Спа център

Най- популярните масажи предлагани в Спа център

Най- популярните масажни процедури предлагани в Спа центърЕрата на глобализацията внесе светлина върху някои от масажните стилове, които са ...

Соя - Растението чудо (източник на белтъчини)

Соя - Растението чудо (източник на белтъчини)

Соята е подходяща за всички хора, които искат да се хранят здравословно, това важи в повишена степен за спортистите, хората подложени на сил...

До какво води тютюнопушенето и как да се справим с него

До какво води тютюнопушенето и как да се справим с него

Тютюнопушенето е широко разпространено в почти всички страни на света. Според данните от проучване, проведено във Великобритания през 1945 г...

Системна гъбична инфекция

Системна гъбична инфекция

Системната гъбична инфекция се появява в резултат на вдишване на спори на гъби. Тези спори започват да се движат и постепенно засягат вътреш...

web fusion

web fusion

76 публикации

Публикувано
Публикувано

12.10.2017

Обновено
Обновено

12.10.2017

Прочетено
Прочетено

650

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия