Минало, настояще и съвремие на Сапарева баня

Минало, настояще и съвремие на Сапарева баня
Може би сте били на Седемте рилски езера или сте отсядали в Рилски манастир. Страната ни, макар малка може да се гордее с природното богатство, което има.

Може би сте били на Седемте рилски езера или сте отсядали в Рилски манастир. Страната ни, макар малка може да се гордее с природното богатство, което има. Ако обаче не сте във вили в Сапарева баня, то време е да планувате почивка.

История на Сапарева баня:

Още в миналото тази местност е носела славата на богат минерален басейн. При археологически разкопки са открити различни паметници от тракийската история, които свидетелстват, за рано лечебни практики на траки с минерални води.

Тракийското име на Сапарева баня оцелява в продължение на много векове, а за него днес дори река Джерман доказва.

Забележителни природни феномени Сапарева баня:

Църквата Свети Никола се разполага в градския парк на Сапарева баня. Тя съществува от Средновековието и представлява кръстокуполна църква. Издигната е през ХІІ-ХІІІ век, а днес се гордее с титлата паметник на културата с национално значение.

Гейзерът-фонтан на Сапарева баня е изграден в център и има единствения по рода си състав на минерални води за цяла Европа. Градусите на температурата, до която достига се равнява на 103 °C. Днес той е не само чудо на природата, но и превърнат в паметник символ на гарда.

Водопадът до село Овчарци, достига височина 39 метра. В регионът могат да се видят реки Горица и Джерман, както и Седемте рилски езера, девствена природна среда и още много. За любителите на планински туризъм Сапарева баня предлага интересни туристически маршрути водещи към Мальовица, Седемте рилски езера, Скакавица, курорт Боровец, Ресиловския манастир и Рилския манастир.

Къде да отседнем в Сапарева баня – за решилите да останат на това място повече от няколко часа, то хотели в Сапарева баня предлагат комфортно настаняване, както за семейства са малки деца, така и за романтични двойки или големи групи приятелски семейства.

Какво да видим и опитаме в Сапарева баня – освен традиционни местни ястия и забележителности, всеки стъпил на това място не бива да си тръгне, без да се е докоснал лечебните води. Те са лековити за десетки заболявания, премахват болежки и презареждат жизнените сили. Минералните води на Сапарева баня не са само за хора страдащи от здравословни аномалии, но и за напълно здравите. Те имат способността да засилят имунитета, да презареждат и ободрят сетивата.

Ако и на вас предстои пътуване до югозападна България, не пропускайте да се отбиете в хотели в Сапарева баня.

Категории

Туризъм, България

Подобни статии

Чомлек-Кебап - Сапарева баня

Чомлек-Кебап - Сапарева баня

Продукти750 г агнешко месо250 г (4-5 глави) кромид лук100 мл (1/2 ч.ч.) растително масло250 г (3-4 бр) картофи10 скилидки чесън100 мл (1/2...

Парната баня и сауната

Парната баня и сауната

В наши дни такава покана може често да се чуе. Дори в големи­те градове, където едва ли не във всеки дом има блестящи от белота вани, ду...

Плочки за баня

Плочки за баня

        Все някога идва и този момент - справили сте се с всичко в апартамента и дошло време най-накрая да обърнете внимание на банята, опре...

Турска баня (хамам) в Истанбул – топ 5 места за посещение

Турска баня (хамам) в Истанбул – топ 5 места за посещение

Турска баня (хамам) в Истанбул – топ 5 места за посещениеИма много исторически Турски бани (хамам) в Истанбул и е много трудна задача да се ...

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

Тодор

Тодор

4 публикации

Публикувано
Публикувано

02.12.2015

Обновено
Обновено

30.11.2015

Прочетено
Прочетено

921

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия