Алое вера – отглеждане

Алое вера – отглеждане
Чудодейното растение – как да го отгледаме у дома. Няколко прости съвета, благодарение, на които без никакви проблеми ще имате в дома си растението познато като "растение на безсмъртието" - Алое Вера

 

Алое вера е растение, спечелило си славата на „лек за всяка болка". Неговите свойства са познати от векове, а отглеждането му у дома не е мисия невъзможна.

Първо ще разгледаме накратко какво всъщност представлява растението Алое Вера, за какво се ползва и след това ще преминем по-обширно към начините за неговото отглеждане в домашни условия.

Алое Вера е многогодишно растение с месести листа. Те са назъбени по краищата и са причина често хората да го бъркат с кактус. Месестата му сърцевина съдържа лечебния сок, който след специална обработка често бива ползван в медицината.
Растението е със силно регенериращи свойства – възстановява бързо кожни рани, изгаряния и други. Това го прави предпочитана съставка в много козметични и медицински продукти. Повече информация за лечебните му свойства очаквайте в следващата ни статия „Алое вера – приложение".

Отглеждането на Алое Вера не е сложно, но изисква някои познания. Растението е с голямо водно съдържание (около 95%). Поради тази причина то не издържа на студове, а по скоро е топло- и светлолюбиво. Най-добре се чувства близо до прозорец, но не под преките слънчеви лъчи.

Поливането трябва да бъде умерено, а почвата много добре дренирана. В студените месеци, когато Алое Вера си почива е добре да разредите поливането. Напълно достатъчно е 2 пъти месечно. Ако забележите, че листата започват да губят сочния си вид, пожълтяват или покафеняват, значи сте допуснали прекалено дълъг сух период.

Два пъти в годината, през пролетта и есента, може да се тори със слаб минерален разтвор.

Размножава се чрез резници или семена. Отрязаните връхни резници се оставят леко да засъхнат и едва тогава се засаждат в глинесто-пясъчна почва. Не се полива, докато не започне да пуска коренчета (отнема около 2 седмици). След това се напоява умерено, докато листата станат свежи отново.

Важно е да стои на топло и светло място, но без директен достъп на слънчеви лъчи.
Едва тогава се засаждат в почва от пръст и пясък с много добър дренаж.
Внимавайте да не преполеете растението, защото корените му изгниват и ще го загубите. При мокрене на листата те загниват.

Още полезна информация за Алое Вера можете да прочетете на http://bgjenite.com/polzi-ot-aloe-vera/ 

Категории

Дом, Градина

Коментари за Алое вера – отглеждане

 1. 1.

  Здравейте,имам алое вера от 5-6 месеца,но по няколко от върховете се появиха черни петна и често се случва листата да са меки ,защо става това и как мога да го поправя?

 2. 2.

  Моят въпрос всъщност беше същия - меки листа и изсъхнали краища.Чета линкове, но всв още не виждам нищо по въпроса.А го имам от години и почти винаги краищата покафеняват, дори на новите, а понякога долните листа омекват.

 3. 3.

  Щом са ти меки листата- поливай. Това е сигурен признак че му е малко водата. След 2 седмици се възстановяват листата, стават отново твърди.

 4. 4.

  Моля за помощ-изброявам и моля за вашият съвет. Искам да пресадя Алое в по-голяма пръстена саксия. От информации - отдолу дренаж и следните варианти за почвата. 1.50% об.почва и 50% пясък, 2. специална почва за алое, 3. дренажа си върви- 1/2 об. почва и 1/2 мъх. Помогнете ми! Обръщам се към вас, защото в една статия вчера прочетох - никакъв пясък в пръстта, защото ще изгние!!

Подобни статии

Алое Вера – лечител и средство за разкрасяване

Алое Вера – лечител и средство за разкрасяване

Алое Вера - безценен източник на полезни веществаЗащо Алое Вера влиза все по-сериозно в състава на козметичните продукти? От векове е позна...

Младежки пъпки – обща информация за проблема

Младежки пъпки – обща информация за проблема

Как да се отървете от акнето е предизвикателство, за което много хора търсят решение. Да се живее с младежки пъпки по кожата е доста ...

На какво да заложим при избора на маска за коса?

На какво да заложим при избора на маска за коса?

Маските за сухи коси - всяка маска ли е подходяща за суха коса? Голяма заблуда е, че всяка маска е подходяща за суха коса. Определено доста...

Как да изберем козметика за лице с антиоксиданти?

Как да изберем козметика за лице с антиоксиданти?

Дали вече хората са открили изворът на младостта? За съжаление все още не, но няма място за притеснение. Вече има много добър заместител, ко...

Лечение на хормонално акне

Лечение на хормонално акне

Хормоналното акне е проблем, който засяга хората от всеки пол и възрастова група. Това е проблем, който най-често е предизвикан от хормонал...

MMiteva

MMiteva

2 публикации

Публикувано
Публикувано

18.08.2014

Обновено
Обновено

05.08.2014

Прочетено
Прочетено

253617

Нередност Докладвай за нередност
3 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия