Алое вера – отглеждане

Алое вера – отглеждане
Чудодейното растение – как да го отгледаме у дома. Няколко прости съвета, благодарение, на които без никакви проблеми ще имате в дома си растението познато като "растение на безсмъртието" - Алое Вера

 

Алое вера е растение, спечелило си славата на „лек за всяка болка". Неговите свойства са познати от векове, а отглеждането му у дома не е мисия невъзможна.

Първо ще разгледаме накратко какво всъщност представлява растението Алое Вера, за какво се ползва и след това ще преминем по-обширно към начините за неговото отглеждане в домашни условия.

Алое Вера е многогодишно растение с месести листа. Те са назъбени по краищата и са причина често хората да го бъркат с кактус. Месестата му сърцевина съдържа лечебния сок, който след специална обработка често бива ползван в медицината.
Растението е със силно регенериращи свойства – възстановява бързо кожни рани, изгаряния и други. Това го прави предпочитана съставка в много козметични и медицински продукти. Повече информация за лечебните му свойства очаквайте в следващата ни статия „Алое вера – приложение".

Отглеждането на Алое Вера не е сложно, но изисква някои познания. Растението е с голямо водно съдържание (около 95%). Поради тази причина то не издържа на студове, а по скоро е топло- и светлолюбиво. Най-добре се чувства близо до прозорец, но не под преките слънчеви лъчи.

Поливането трябва да бъде умерено, а почвата много добре дренирана. В студените месеци, когато Алое Вера си почива е добре да разредите поливането. Напълно достатъчно е 2 пъти месечно. Ако забележите, че листата започват да губят сочния си вид, пожълтяват или покафеняват, значи сте допуснали прекалено дълъг сух период.

Два пъти в годината, през пролетта и есента, може да се тори със слаб минерален разтвор.

Размножава се чрез резници или семена. Отрязаните връхни резници се оставят леко да засъхнат и едва тогава се засаждат в глинесто-пясъчна почва. Не се полива, докато не започне да пуска коренчета (отнема около 2 седмици). След това се напоява умерено, докато листата станат свежи отново.

Важно е да стои на топло и светло място, но без директен достъп на слънчеви лъчи.
Едва тогава се засаждат в почва от пръст и пясък с много добър дренаж.
Внимавайте да не преполеете растението, защото корените му изгниват и ще го загубите. При мокрене на листата те загниват.

Още полезна информация за Алое Вера можете да прочетете на https://bgjenite.com/polzi-ot-aloe-vera/ 

Категории

Дом, Градина

Коментари за Алое вера – отглеждане

 1. 1.

  Здравейте,имам алое вера от 5-6 месеца,но по няколко от върховете се появиха черни петна и често се случва листата да са меки ,защо става това и как мога да го поправя?

 2. 2.

  Моят въпрос всъщност беше същия - меки листа и изсъхнали краища.Чета линкове, но всв още не виждам нищо по въпроса.А го имам от години и почти винаги краищата покафеняват, дори на новите, а понякога долните листа омекват.

 3. 3.

  Щом са ти меки листата- поливай. Това е сигурен признак че му е малко водата. След 2 седмици се възстановяват листата, стават отново твърди.

 4. 4.

  Моля за помощ-изброявам и моля за вашият съвет. Искам да пресадя Алое в по-голяма пръстена саксия. От информации - отдолу дренаж и следните варианти за почвата. 1.50% об.почва и 50% пясък, 2. специална почва за алое, 3. дренажа си върви- 1/2 об. почва и 1/2 мъх. Помогнете ми! Обръщам се към вас, защото в една статия вчера прочетох - никакъв пясък в пръстта, защото ще изгние!!

 5. 5.

  Моля за съвет ! Листата са се изкривили , усукали. Може ли да ги изрежа и насадя отново ?

Подобни статии

Алое Вера – лечител и средство за разкрасяване

Алое Вера – лечител и средство за разкрасяване

Алое Вера - безценен източник на полезни веществаЗащо Алое Вера влиза все по-сериозно в състава на козметичните продукти? От векове е позна...

Младежки пъпки – обща информация за проблема

Младежки пъпки – обща информация за проблема

Как да се отървете от акнето е предизвикателство, за което много хора търсят решение. Да се живее с младежки пъпки по кожата е доста ...

На какво да заложим при избора на маска за коса?

На какво да заложим при избора на маска за коса?

Маските за сухи коси - всяка маска ли е подходяща за суха коса? Голяма заблуда е, че всяка маска е подходяща за суха коса. Определено доста...

Защо Prime Lase е новият диоден лазарен апарат за обезкосмяване, който ТРЯБВА да ползвате

Защо Prime Lase е новият диоден лазарен апарат за обезкосмяване, който ТРЯБВА да ползвате

Макар лазерното обезкосмяване да не е нова технология, то Prime Lase предлага съвсем иновативна технология. Благодарение на 4800 вата енерги...

Как да изберем козметика за лице с антиоксиданти?

Как да изберем козметика за лице с антиоксиданти?

Дали вече хората са открили изворът на младостта? За съжаление все още не, но няма място за притеснение. Вече има много добър заместител, ко...

MMiteva

MMiteva

2 публикации

Публикувано
Публикувано

18.08.2014

Обновено
Обновено

05.08.2014

Прочетено
Прочетено

303689

Нередност Докладвай за нередност
3 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия