Съвети за бръснене

За подобряване на работата на електрическата самобръсначка преди бръснене кожата на лицето може да се напудри с талк за медицински цели.
Ако се придържате към по-стария начин на бръснене, понякога са възможни малки порязвания. За спиране на кръвта се употребява т. нар. „бръснарски камък", който се състои от алуминиева стипца, или кръвоспиращи моливи, съдържащи 20% калиево-алуминиева стипца, 78% алуминиев сулфат и 2% калциев окис.
Ако не разполагате с такъв препарат, можете да си го приготвите по оледните рецепти:

Рецепта № 438. Бръснарски камък
В 10 см3 гореща вода се разтварят 20 г обикновена стипца (калиево-алуминиева стипца). Полученият разтвор се изпарява почти до сухо, след което към него се прибавят 3 г глицерин и малко ментол и се оставя да кристализира.

Рецепта № 439. Твърда стипца
Приготвя се концентриран разтвор от обикновена стипца с прибавка на малко пектин. Оставя се да се втвърди.

Рецепта № 440. Стипца за след бръснене
В порцеланово тасче или подобен на него съд се поставят 95 г обикновена стипца, която се загрява, докато се стопи в кристалната си вода. Към стопилката се прибавят 6 г боракс, 1-2 г глицерин и 1 г формалин. Получената смес се разбърква и се излива в предварително приготвени формички от бяла ламарина.
След като се втвърдят, калъпчетата се изваждат от формичките и повърхността им се излъсква с мокро парцалче.
Забележка. Обикновена калиева стипца може да се получи, като се смесят концентрирани водни разтвори от калиев сулфат и алуминиев сулфат и се оставят да кристализират при 20°С.

Рецепта № 441. Кръвоспиращ молив
В порцеланово тасче се нагряват 100 г калиево- алуминиева стипца, докато се стопи в кристалната си вода, след което веднага се снема от нагревателя (за да не се изпари водата). Към течната стопилка се прибавят 5г глицерин и се бърка, докато стане напълно прозрачна. Излива се в добре намазани моливни форми. За да се получат непрозрачни кръ-воспиращи моливи, преди да се прибави глицеринът, към стопилката се прибавят 5 г талк.

Рецепта № 442. Кръвоспиращ разтвор
Разтварят се 10г алуминиев трихлорид, 1,20 г железен трихлорид, 2,80 г салицилова киселина, 0,6 г камфор в 48,20 г чист спирт и се доливат до 100 г с дестилирана вода. Посредством тампон раничката се наквасва с разтвора, без да се трие.
• Старото и изхабено ножче за бърснене може да се използва още известно време, като се източи по показания на фигурата начин. В тънкостенна стъклена чаша се налива малко вода. Чашата се наклонява леко и притиснатото с показалеца към вътрешната й стена ножче се търка няколко пъти надясно, а след това наляво. След това се обръща на другата страна, която се източва по същия начин.

Рецепта № 443. Паста за точене на бръсначи
Смесват се 4 г вазелин, 20 г ланолин и 40 г калаен двуокис или фин карборундов прах, докато се образува еднородна пастовидна маса.
Гладката страна на каиша за точене на бръсначи се намазва леко с пастата.

Брилянтини

Брилянтините биват два вида - течни и твърди. Течните брилянтини са парфюмирани масла (рициново или парафиново масло).

Рецепта № 444. Течен брилянтин
5 г медицински сапун, 50 г рициново масло, 50 г глицерин и 25г бензоев прах (смола) се разтварят в 400 г чист спирт. Получената течност се парфюмира по желание.

Рецепта № 445. Течен брилянтин (II вид)
25 г лимонов сок, 50 г глицерин, 200 г чист спирт и 200 г кислородна вода се смесват. Към сместа се прибавят 10 капки есенция по желание.

Рецепта № 446. Твърди брилянтини
44 г бял восък, 166 г бял церезин, 85 г колофон се смесват и се стапят на слаб огън. Към стопената маса се прибавят 250 г парафиново масло. Сместа се бърка непрекъснато и се излива в съд , в който са поставени 450 г талк. Разбърква се добре и се парфюмира по желание.

 

Подобни статии

Съвети за чувствителните към шума хора

Съвети за чувствителните към шума хора

Борбата срещу шума е още в началото си и успехът й зависи повече от съзнанието на хората, отколкото от техническите ме-роприятия против него...

Създаване на домашна зимна градина-добавяне на торове, подгдотовка на почвата, поливане и още съвети

Създаване на домашна зимна градина-добавяне на торове, подгдотовка на почвата, поливане и още съвети

Домашното градинарство през зимата е сигурен начин да си набавите свежи билки и зеленчуци през студените месеци, когато има недостиг на вита...

Как да запазим евтин хотел в София – съвети за резервация

Как да запазим евтин хотел в София – съвети за резервация

Мислите, че имате нужда от малко шопинг и забавления? Може би София е вашата дестинация за бягството от сивото ежедневие. Някой може би ще ...

Как да се радваме на добро здраве – съвети за превенция на заболяванията

Как да се радваме на добро здраве – съвети за превенция на заболяванията

 Превенцията на заболяванията винаги е била по-добра отколкото лечението. Затова е наложително да се разбере как трябва да се грижи човек з...

Практически съвети за плетени дрехи и издения

Практически съвети за плетени дрехи и издения

Пране на плетива Често пъти плетените вълнени дрехи при прането се свиват извънредно много. В по-вечето случаи това се дължи на недостатъчн...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

15.03.2009

Прочетено
Прочетено

6263

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия