Съвети за бръснене

За подобряване на работата на електрическата самобръсначка преди бръснене кожата на лицето може да се напудри с талк за медицински цели.
Ако се придържате към по-стария начин на бръснене, понякога са възможни малки порязвания. За спиране на кръвта се употребява т. нар. „бръснарски камък", който се състои от алуминиева стипца, или кръвоспиращи моливи, съдържащи 20% калиево-алуминиева стипца, 78% алуминиев сулфат и 2% калциев окис.
Ако не разполагате с такъв препарат, можете да си го приготвите по оледните рецепти:

Рецепта № 438. Бръснарски камък
В 10 см3 гореща вода се разтварят 20 г обикновена стипца (калиево-алуминиева стипца). Полученият разтвор се изпарява почти до сухо, след което към него се прибавят 3 г глицерин и малко ментол и се оставя да кристализира.

Рецепта № 439. Твърда стипца
Приготвя се концентриран разтвор от обикновена стипца с прибавка на малко пектин. Оставя се да се втвърди.

Рецепта № 440. Стипца за след бръснене
В порцеланово тасче или подобен на него съд се поставят 95 г обикновена стипца, която се загрява, докато се стопи в кристалната си вода. Към стопилката се прибавят 6 г боракс, 1-2 г глицерин и 1 г формалин. Получената смес се разбърква и се излива в предварително приготвени формички от бяла ламарина.
След като се втвърдят, калъпчетата се изваждат от формичките и повърхността им се излъсква с мокро парцалче.
Забележка. Обикновена калиева стипца може да се получи, като се смесят концентрирани водни разтвори от калиев сулфат и алуминиев сулфат и се оставят да кристализират при 20°С.

Рецепта № 441. Кръвоспиращ молив
В порцеланово тасче се нагряват 100 г калиево- алуминиева стипца, докато се стопи в кристалната си вода, след което веднага се снема от нагревателя (за да не се изпари водата). Към течната стопилка се прибавят 5г глицерин и се бърка, докато стане напълно прозрачна. Излива се в добре намазани моливни форми. За да се получат непрозрачни кръ-воспиращи моливи, преди да се прибави глицеринът, към стопилката се прибавят 5 г талк.

Рецепта № 442. Кръвоспиращ разтвор
Разтварят се 10г алуминиев трихлорид, 1,20 г железен трихлорид, 2,80 г салицилова киселина, 0,6 г камфор в 48,20 г чист спирт и се доливат до 100 г с дестилирана вода. Посредством тампон раничката се наквасва с разтвора, без да се трие.
• Старото и изхабено ножче за бърснене може да се използва още известно време, като се източи по показания на фигурата начин. В тънкостенна стъклена чаша се налива малко вода. Чашата се наклонява леко и притиснатото с показалеца към вътрешната й стена ножче се търка няколко пъти надясно, а след това наляво. След това се обръща на другата страна, която се източва по същия начин.

Рецепта № 443. Паста за точене на бръсначи
Смесват се 4 г вазелин, 20 г ланолин и 40 г калаен двуокис или фин карборундов прах, докато се образува еднородна пастовидна маса.
Гладката страна на каиша за точене на бръсначи се намазва леко с пастата.

Брилянтини

Брилянтините биват два вида - течни и твърди. Течните брилянтини са парфюмирани масла (рициново или парафиново масло).

Рецепта № 444. Течен брилянтин
5 г медицински сапун, 50 г рициново масло, 50 г глицерин и 25г бензоев прах (смола) се разтварят в 400 г чист спирт. Получената течност се парфюмира по желание.

Рецепта № 445. Течен брилянтин (II вид)
25 г лимонов сок, 50 г глицерин, 200 г чист спирт и 200 г кислородна вода се смесват. Към сместа се прибавят 10 капки есенция по желание.

Рецепта № 446. Твърди брилянтини
44 г бял восък, 166 г бял церезин, 85 г колофон се смесват и се стапят на слаб огън. Към стопената маса се прибавят 250 г парафиново масло. Сместа се бърка непрекъснато и се излива в съд , в който са поставени 450 г талк. Разбърква се добре и се парфюмира по желание.

 

Подобни статии

Как да изберем аксесоари за една стилна и функционална баня?

Как да изберем аксесоари за една стилна и функционална баня?

Банята е мястото, където започвате и завършвате деня си, така че е важно да я направите стилна и функционална. За да постигнете това, трябва...

Съвети за чувствителните към шума хора

Съвети за чувствителните към шума хора

Борбата срещу шума е още в началото си и успехът й зависи повече от съзнанието на хората, отколкото от техническите ме-роприятия против него...

Създаване на домашна зимна градина-добавяне на торове, подгдотовка на почвата, поливане и още съвети

Създаване на домашна зимна градина-добавяне на торове, подгдотовка на почвата, поливане и още съвети

Домашното градинарство през зимата е сигурен начин да си набавите свежи билки и зеленчуци през студените месеци, когато има недостиг на вита...

Кратки съвети за безопасност на дома

Кратки съвети за безопасност на дома

Инсталирането на видеонаблюдение и охранителни системи е само една от стъпките за осигуряване на безопасността на дома. Само с няколко прост...

Съвети при обзавеждане на детски стаи за момчета от Мебели Плам

Съвети при обзавеждане на детски стаи за момчета от Мебели Плам

Изборът на обзавеждане на детска стая за момче не е никак лесна задача за родителите и за интериорните декоратори. Както се казва, момчетата...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

15.03.2009

Прочетено
Прочетено

7777

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия