Създаване на домашна зимна градина-добавяне на торове, подгдотовка на почвата, поливане и още съвети

Домашното градинарство през зимата е сигурен начин да си набавите свежи билки и зеленчуци през студените месеци, когато има недостиг на витамини. С малко планиране и основни умения за отглеждане на растения вие ще можете за създадете своя собствена градина в дома си.

Първото нещо което изниква в съзнанието са почва, торове, светлина, оптимална температура и вода. Логично е, че когато отглеждате растения в дома си това означава отглеждане в саксия.

С настъпването на студените месеци идва времето на растенията отглеждани в дома. Можете да си създадете кулинарни билки направо в кухнята. Вижте кои са жизненоважните фактори:

Място

Билките и зелените листни зеленчуци имат нужда от филтрирана светлина за да растат здрави, затова южните и източни прозорци са идеални за случая.

Избор на видове

Това е важна част от зимното градинарство, тъй като много от растенията не могат да се приспособят към температурата и влажността на въздуха в стаята. Някой от най-препоръчителните билки и зеленчуци са чушки, домати, маруля, джинджифил, рукола и босилек.

Подготовка на почвата

Без значение дали отглеждате зеленчуци в градината или в саксия няма разлика в подготовката на почвата. Направете почвен микс от хумус, пясък, глина и торфен мъх.

Поливане

Засаждането на зеленчуци на закрито не означава, че те не се нуждаят от редовно поливане. Продължителното засушаване води до изсъхване на растенията, а подгизналата от вода почва пък води до гниене на корените. Използваната вода за поливането трябва да бъде със стайна температура.

Хранителни вещества

Използването на торове е задължително за получаването на добре развити билки и зеленчуци. Избягвайте старите азотни торове, те са трудни за дозиране и може да се получи недохранване или предозиране на растенията, като и двете са нежелани. Торовете от новото поколение като Тера – Сорб и Амино Квилант са препоръчителни за употреба, тъй като при тях усвояването е на 100% и растенията получават всички хранителни вещества, от които се нуждаят.

Температура

Средната температура трябва да е в границите между 16 и 26 градуса.

Подобни статии

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

Какви методи за борба се прилагат срещу болестите и неприятелите по овощните растения? Борбата с болестите и неприятелите по овощните расте...

Как се отглежда лешникът

Как се отглежда лешникът

Къде се отглеждат лешниковите храсти? Лешникът е влаголюбив овощен вид. Haй-благоприятни условия за развитието му има в планинските части н...

Как се отглежда ябълката

Как се отглежда ябълката

В кои райони на страната може да се отглежда ябълката? Ябълката е разпространена повсеместно в нашата страна. Тя заема главно пор чията на ...

Какви условия трябва да се спазват при създаването на овощни градини

Какви условия трябва да се спазват при създаването на овощни градини

Кои овощни видове може да се отглеждат в нашата страна? България е разположена в умерената климатична зона, където може да се отглеждат с у...

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през февруари

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през февруари

Средната месечна температура за Северна България и високите полета е между 1 и 0 °С, а за Южна и Черноморието - между 1 и 3 °С. Февруари е м...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

21.11.2011

Обновено
Обновено

21.11.2011

Прочетено
Прочетено

1283

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия