Пране на пъстроцветни тъкани и трикотаж

Поради това, че тези изделия са оцветени с различни по състав и химични отнасяния багрила, при прането те трябва да се сортират, както следва:
1. Изделия с много добра устойчивост на пране до температу-ра 40° С. Такива са всички оксфорти, бархети, басми и др.
2. Изделия с много добра устойчивост на пране при темпера-тура на перилната баня 90 - 95° С. Към тях спадат тъканите за пижами, поплините за ризи, зефирите, хавлиените кърпи за лице и баня, салфетките, покривките за маса и т. н. Към тях могат да се причислят и едноцветните поплини, зефири, шлиферни платове и др.
Гладко оцветените памучни трикотажни изделия не трябва да се причисляват към пъстроцветните, тъй като са обагрени със слабо устойчиви (пускащи) на пране багрила. Те се перат отделно.
Пъстроцветните тъкани от първата група трябва да се перат при температура на перилния разтвор, не по-висока от 40°С, и по възможност с неутрални или съвсем слабо алкални перилни препарати.Пъстроцветните тъкани от втората група могат да се перат при температура на банята от 60 до 85° С.
При прането на пъстроцветни тъкани и трикотаж от памук, целволе или изкуствена коприна с перилни препарати към перилния разтвор може да се прибави от 2 до 4 г готварска сол на всеки литър. Солта възпрепятства разливането на багрилата по тъканта и отчасти подобрява перилния ефект на препарата. В този случай количеството на перилния препарат се намалява с 10 до 20 на сто.
Изпраните пъстроцветни тъкани и трикотаж се изплакват с хладка вода, която съдържа от 2 до 4 г готварска сол за всеки литър.
При прането на пъстроцветни тъкани и трикотаж от вълна или естествена коприна не е необходимо прибавянето на готварска сол. При изплакването им обаче в последната вода се прибавя по 1 супена лъжица оцет на всеки 3 л вода.
Добре изпраните и изплакнати пъстроцветни тъкани и трико-тажни изделия се простират да съхнат на силно проветриво място (най-добре на течение). Ако се оставят да престоят в мокро състоя-ние, има голяма опасност багрилата да „пуснат".

Пране на пъстроцветни тъкани, които „пускат"

Тъканите, обагрени с нетрайни на пране багрила, не се накисват предварително. Те трябва да се перат много бързо в умерено силен разтвор от сапун за перални машини, неутрален сапун или слабо алкално действащи перилни препарати. След прането веднага се изплакват. Ако са вълнени, към водата се прибавя малко оцет. Тъканите се подсушават, като се завият в чисти сухи кърпи и още полумокри се гладят.
Дрехите, за които не сте сигурни в трайността на багрилата, най-добре е да се дават на химическо чистене.

Как се изпитват багрилата за трайност на пране?

От някоя вътрешна част на дрехата (колан, подгъв, маншети и др.) се изваждат различно оцветени нишки и се потапят поотделно в хладък (до 40° С) умерено силен разтвор от сапун или перилен препарат. След това потопените нишки се притискат между две чисти парчета бяло платно. Ако по платното остават цветни следи, тогава материята пуска и дрехата трябва да се пере отделно.

 

Подобни статии

Пране на цветни и бели завеси и пердета

Пране на цветни и бели завеси и пердета

Когато не сте сигурни в трайността на багрилата, с които са обагрени завесите и пердетата, трябва да направите проба с отделни нишки от тях ...

Пране на памучни и ленени тъкани

Пране на памучни и ленени тъкани

Въпреки че домакинята разполага с голям избор синтетични перилни средства, употребата на сапуна както у нас, така и в някои други страни не ...

Тъкани от изкуствени влакна

Тъкани от изкуствени влакна

Вискозна коприна (свилоза) Вискозната коприна представлява лъскава или матова мека тъкан. Тя има по-силен блясък, но е с по-малка механична...

Пране с природни перилни средства

Пране с природни перилни средства

За фино бельо или трикотаж от вълнена или копринена материя могат да се използват и някои природни перилни средства, които съдържат сапонини...

Пране със синтетични препарати в домашни перални машини

Пране със синтетични препарати в домашни перални машини

В домашните перални машини предварително накисване не е необходимо, освен в случаите, когато се налага изпиране на силно замърсено бельо. Въ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2009

Обновено
Обновено

06.03.2009

Прочетено
Прочетено

1627

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия