Пране със синтетични препарати в домашни перални машини

В домашните перални машини предварително накисване не е необходимо, освен в случаите, когато се налага изпиране на силно замърсено бельо. Въпреки това обаче при замърсявания от брашно, нишесте, кръв или петна от храна предварителното накисване не е излишно. То се прави с хладка вода и с прибавка на малко перилен препарат. В случаите, когато се започва направо със същинското пране, сухите дрехи се поставят в перилния разтвор на пералнята при температура, не по-висока от 40°С (ръ-ката да търпи), и се оставят да киснат около 40-50 мин., след което банята се загрява до 70-80°С. Това накисване може да стане и в друг съд с толкова вода, колкото е необходима за намокряне на дрехите, и с прибавка на цялото необходимо количество перилен препарат, пресметнато за обема разтвор, до който ще се доведе перилната баня в машината.
След като се накиснат, дрехите се прехвърлят в пералната машина и се заливат с гореща вода до необходимия обем. Когато пералната машина може да се загрява самостоятелно, прането се поставя в нея при температура на разтвора 40°С. След около 40-50 мин. банята се загрява до около 80°С и машината се пуска в действие за около 3-4 мин.

След това прането се изважда и изцежда над пералнята, за да не се губи от разтвора на банята. По такъв начин той може да се използва за изпиране на друга партида пране. В случай че се налага, към перилния разтвор може да се прибави допълнително малко количество перилен препарат.
Изпраните дрехи се изплакват в почистената перална машина с топла вода в продължение на около 1 мин., след което водата се източва и изплакването продължава със студена вода при дви-жение на машината около 20-30 секунди.
Когато се налага изпирането на няколко партиди дрехи в една и съща перилна баня, необходимо е предварително сортиране на дрехите в зависимост от тяхното замърсяване. Най-напред се изпират най-малко замърсените дрехи, а след това и останалите. Дали количеството на вложения в перилната баня препарат е достатъчно за изпирането на следващите партиди, може да се съди по количеството на отделящата се пяна. Ано пяната е малко или съвсем липсва, към перилния разтвор трябва да се прибави нова доза перилен препарат.
Пъстроцветното пране се пере най-добре при температура на банята 40-50°С. Препоръчително е близките по вид пъстроцветни или гладко обагрени тъкани да се изпират накрая при температура около 40-45°С.

Може ли да се смесват синтетични перилни препарати със сапун?

Този въпрос вълнува домакините във връзка със стремежа им да подобрят действието на едно или друго перилно средство. Въпреки че синтетичните перилни препарати могат да се смесват едни с други, без да се намали активността им, това не е целе-съобразно, тъй като всеки перилен препарат притежава специ-фичен перилен ефект.
При смесването на сапун със синтетични препарати резултатите също са отрицателни. Ако по някоя причина се налага дрехите да се изперат и със сапун, това може да стане, след като изпраните с перилен препарат дрехи се изплакнат многократно с чиста вода.

Чисти ли са ръцете ви след пране с перилни препарати?

Малко са домакините, които не използват за пране синте тични перилни препарати. А остават ли следи от тях върху ръцете?

Чисти ли са ръцете ви след пране с перилни препарати?
Малко са домакините, които не използват за пране синте тични перилни препарати. А остават ли следи от тях върху ръцете?

Подобни статии

Пране на бельото и облеклото

Пране на бельото и облеклото

Водата като средство за пране Твърдост на водата. Природните води, каквито са кладенчовите, речните, изворните и др., почти винаги съдържат...

Методи за добиване и пастьоризиране на натурални сокове

Методи за добиване и пастьоризиране на натурални сокове

При домашни условия след надробяването се практикуват два начина за добиване на сок: 1. Дифузия чрез пара.2. Пресоване. Добиването на сока...

Накисване на бельото и дрехите

Накисване на бельото и дрехите

С накисването се цели, още преди да се започне същинското пране, да се отстрани известна част от замърсяванията. С това се избягва необходим...

Пране на вълнени текстилни изделия

Пране на вълнени текстилни изделия

Поради чувствителността им към алкални вещества (сапунен разтвор, сода, сапун, съдържащи сода препарати и др.) вълнените материи се перат пр...

Пране на пъстроцветни тъкани и трикотаж

Пране на пъстроцветни тъкани и трикотаж

Поради това, че тези изделия са оцветени с различни по състав и химични отнасяния багрила, при прането те трябва да се сортират, както следв...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2009

Обновено
Обновено

06.03.2009

Прочетено
Прочетено

1390

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия