Тъкани от изкуствени влакна

Вискозна коприна (свилоза)

Вискозната коприна представлява лъскава или матова мека тъкан. Тя има по-силен блясък, но е с по-малка механична здравина от естествената коприна, особено когато е мокра. Употребява се главно за подплати и по-малко за горно облекло (особено лъскавата).

Медно-амонячна коприна

Медно-амонячната коприна се отличава с приятния си допир, еластичност и стабилност на плетката. По здравина е близка до вискозата. Не се атакува от молци и други насекоми, но се поврежда от различни плесени, гъбички и гнилостни бактерии. Използва се в производството на трикотаж за долно и горно облекло, за тъкани за бельо и др. По-грубите влакна на медно-амонячната коприна се употребяват за изработване на килими.
От действието на водата вискозната и медно-амонячната коприна набъбват повече в сравнение с памука и лена. Наред с това в мокро състояние механичната им здравина намалява значително.
Върху изкуствените коприни влияят дори и слабите разтвори на содата за пране. Поради това при мократа им обработка е най-целесъобразво да се употребява амонячен разтвор, воден разтвор на боракс, амонячна сода (амониев бикарбонат) или неутрален сапун, и то при температура, не по-висока от 30-35°С.
След обработката им с алкални разтвори тъканите от изкуствена коприна трябва да се изплакват с вода, подкиселена с оцетна киселина или оцет.
Вискозната и медно-амонячната коприна от действието на сярната, солната и азотната киселина се разрушават. Мравчената и оцетната киселина в разредено състояние ( 3 до 5%-ен разтвор) и при температура до 20°С не им оказват забележимо въздействие.
Спрямо действието на избелителите изкуствените коприни се отнасят както ленените и памучните тъкани.
Органичните разтворители не оказват съществено въздействие върху вискозната и медно-амонячната коприна.
В сравнение с памучните тъкани вискозната и медно-амонячната коприна са по -малко устойчиви на действието на слънчевата светлина.

Целволе

Щапелно влакно (или тъкани от него), което се получава от вискоза. Използва се като непълноценен заместител на естествената вълна.

Подобни статии

Пране на памучни и ленени тъкани

Пране на памучни и ленени тъкани

Въпреки че домакинята разполага с голям избор синтетични перилни средства, употребата на сапуна както у нас, така и в някои други страни не ...

Гладене на бельото и дрехите

Гладене на бельото и дрехите

Гладенето на памучните и вълнените материи и на материите от естествена коприна е познато на всички домакини. При гладенето обаче на материи...

Кратки сведения за текстилните влакна

Кратки сведения за текстилните влакна

Според произхода им текстилните влакна се подразделят на две основни групи: естествени и химични.Естествените влакна от своя страна се подра...

Разпознаване на различните видове текстилни влакна

Разпознаване на различните видове текстилни влакна

Голямото разнообразие и изобилие от текстилни тъкани с право ще затрудни неспециалиста да се ориентира относно произхода и качеството им при...

Спално бельо – видове материи. Коя е най-подходящата за теб?

Спално бельо – видове материи. Коя е най-подходящата за теб?

Египетски памукЕгипетският памук е използван за най-висококачествените, най-луксозни и най-скъпи видове спално бельо. Египетският памук е из...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

05.03.2009

Обновено
Обновено

05.03.2009

Прочетено
Прочетено

6125

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия