Накисване на бельото и дрехите

С накисването се цели, още преди да се започне същинското пране, да се отстрани известна част от замърсяванията. С това се избягва необходимостта от продължително търкане на дрехите, което се отразява вредно върху здравината им.
За накисване се употребява толкова вода, че потопените в нея дрехи да плуват свободно. Ако количеството на водата е недостатъчно, замърсяванията се натрупват на отделни места по дрехите и трудно се отстраняват. Водата за накисване не трябва да бъде много гореща - температурата й да не е по-висока от 40°С (ръката да трае).Това е особено важно, когато замърсяванията са от вещества, съдържащи белтъци (кръв, яйца, кремове и др.). При по-висока температура тези вещества се пресичат и образуват върху тъканите трудно отстраними петна. А заедно с тези петна се задържат и впластените в тъканите праховидни, различно оцветени частици, с които се образуват още по-устойчиви на изпиране петна. При накисване намокрянето на тъканите, подпомогнато от известна добавка на сода за пране (3-4 г в 1 л вода) или перилен препарат (0,1-0,3г в 1 л вода), допринася за размекване на замърсяванията. Вместо сода или перилен препарат към водата за накисване може да се прибави малко амонячен разтвор.
При употреба на синтетични перилни препарати е възможно по-голямата част от замърсяванията да се отстрани още при накисването им. В някои случаи преди накисването замърсените дрехи може да се изплакнат обилно с чиста студена вода. Това изплакване е целесъобразно, когато по тъканите преобладават водно-разтворими или слабо закрепени замърсявания (например прах по завеси от синтетични материали). Тези предварителни операции се прилагат широко при прането със сапун и не бива да отпадат при употребата на перилно-активни препарати.
Понякога вместо накисване на дрехите се практикува т.нар. предварително пране в пералните машини. Най-напред във водата се поставя половината от необходимото количество перилен препарат и се загрява до 60°С (ръката трудно понася тази температура). След това прането се оставя в нея да престои 30 до 60 мин. Накрая се прибавя и останалото количество от препарата и банята се загрява до завиране. С предварителното пране основната фаза на изпирането се улеснява много, тъй като синтетичните препарати проявяват активността си и при по-ниска температура.
Доотстраняването на замърсяванията, останали след подготвителния процес, се постига при основния етап на прането. Това става, като дрехите се извадят от банята за накисване и се поставят в друга баня, с разтворен в нея подходящ препарат. Когато е проведено предварително пране, в същата баня се прибавя останалата част от перилния препарат. След това както в единия, така и във втория случай перилната баня с поставеното в нея бельо се загрява до 85 - 90°С, а ако се наложи - и до врене и този режим се поддържа 5 - 10 мин. След това без механична обработка (търкане, мачкане и др.) се пристъпва към изплакване на прането с гореща, а след това и със студена вода.

Ето какво още трябва да знае домакинята за накисването:

  1. Памучното и финото бельо се киснат поотделно. Бялото пране, което ще се изварява, трябва да се накисва поне 12 часа (най - добре през нощта), и то в случаите, когато за прането няма да се употребяват синтетични перилни препарати, а сапун.
  2. Пъстрото цветно бельо е достатъчно да кисне 1 час.
  3. Вълненият текстил и цветните трикотажни изделия се накисват само в чиста хладка вода.
  4. Силно замърсени неща, като кърпи за ръце, кухненски кърпи и др., се накисват отделно във вода, към която се прибавя малко сода за пране или перилен препарат в количество, указано върху опаковката му. За целта може да се използва също и амонячен разтвор.

Продължителното киснене на дрехите е ненужно и даже вредно за вълнените, копринените и пъстроцветните тъкани. Не бива да се накисват в една и съща вода различно оцветени текстилни материи или бели и цветни тъкани.
След накисването изделията се изваждат от водата и внимателно се изцеждат най-добре в пералната машина. Колкото по-малко замърсена вода остане в прането, толкова по-лесно и по-бързо ще се извърши същинското пране.
Ново бельо, което се пере за първи път, не трябва да се изварява. То се накисва в продължение на 1-2 дни в повече вода, за да омекне. След това се извива и изплаква отново с вода, при което става меко и гъвкаво.

Подобни статии

Пране на памучни и ленени тъкани

Пране на памучни и ленени тъкани

Въпреки че домакинята разполага с голям избор синтетични перилни средства, употребата на сапуна както у нас, така и в някои други страни не ...

Избелване на изделия от памук, целволе и изкуствени коприни

Избелване на изделия от памук, целволе и изкуствени коприни

Избелване с белина (натриев хипохлорит) За памучни тъкани избелващият разтвор се приготвя, като се разтворят 120 г пресен концентриран разт...

Гладене на бельото и дрехите

Гладене на бельото и дрехите

Гладенето на памучните и вълнените материи и на материите от естествена коприна е познато на всички домакини. При гладенето обаче на материи...

Въшливост при детето

Въшливост при детето

Различават се три вида въшки: главови, дрешни и въшки, обитаващи окосмената част на половите органи. Въшките могат да станат преносители на ...

Дезинфекция около болното дете

Дезинфекция около болното дете

При обслужване на заразно болно или съмнително за заразно заболяване дете се налага дезинфекция на ръцете на обслужващия, на бельото на болн...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

05.03.2009

Обновено
Обновено

05.03.2009

Прочетено
Прочетено

1896

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия