Международни означения за избелването и гладенето

Обикновено текстилните изделия се придружават от етикет, на който са означени условия, при които могат да се използват. Упътванията са придружени от графично изобразени знаци.

А. Пране

Пране при вренеОзначава: пране при врене

Препоръчва се предварително накисване. Силно замърсените места трябва предварително да се изперат със сапун или перилен препарат за грубо пране и в гореща вода. Обработка в перална машина - 4 мин.

Пране при 60 градусаОзначава: пране при 60°С

Ако се започва с накисване, то трябва да е краткотрайно. Силно замърсените места трябва предварително да се изперат. Прането се извършва със слабо алкални перилни средства, които се разтварят във вода с температура 60°С. Обработка в перална машина - 2 мин.

Фино пранеОзначава: фино пране

Не се допуска предварително накисване. Прането се извършва ръчно с перилни препарати за фино пране при температура на разтвора 30 или съответно 40°С. Дрехите не се трият или мачкат. Изпраните дрехи не трябва да се
оста вят да престояват мокри.

Не се переОзначава: не се пере

Изделията не трябва да се навлажняват или перат. Дават се на химическо чистене, при което петната от пот остават непочистени.

Б. Избелване

Може да се избелваОзначава: може да се избелва

Изпраните дрехи се оставят да престоят 1-2 часа в студен разтвор от белина,след което се изплакват няколко пъти с чиста водадо пълно отстраняване на хлора.

Не може да се избелваОзначава: не може да се избелва

Изпраните дрехи не се избелват с белина или с други хлорсъдържащи препарати

В.Гладене

Mоже да се глади със силна ютияОзначава: може да се глади със силна ютия

Със силна ютия се гладят памучни,полуленени или ленени тъкани.Гладенето се извършва в навлажнено състояние или през кърпа.Опаката страна може да се глади направо.

Гладене със средно загрята ютияОзначава: гладене със средно загрята ютия

Така се гладят предимно вълнени и копринени изделия.Гладенето се извършва през мокра кърпа или с ютия с пара. При ютиите с терморегулиращ диск се настройва на «вълна». Ютията не се натиска силно.

Гладене със слабо загрята ютияОзначава: гладене със слабо загрята ютия

При тези условия се гладят през суха кърпа изкуствена коприна, найлон, капрон, перлон, видлон. По-нежните и чувствителни изделия се гладят само от опаката им страна с леко натискане на ютията и за кратко време.

Не може да се гладиОзначава: не може да се глади

Носещите този знак изделия не трябва да се гладят поради неиздръжливостта им на топлинно въздействие.

Г. Химическо чистене

не може да се подлага на химическо чистенеОзначава: не може да се подлага на химическо чистене

не е нужна предпазливостОзначава: не е нужна предпазливост

loading...

Коментари за Международни означения за избелването и гладенето

  1. 1.

    Ne kupuvaite rozov veni6-absoliuten fal6iment.a struva 5 leva.Ne e kapsulovan,koeto si e dokazatelstvo,4e sadarjanieto e pod samnenie.Dali 6te perete s vero ili veni6-efektat e edin i sa6t. Az go kupih za po4istvane na petna po beli drehi,kakvoto e i prednazna4enieto mu,no kakto kazah-NI6TO.Ne si davaite parite i ne viarvaite na naglite reklami.Opitaite s ne6to drugo.

Подобни статии

Практически съвети за плетени дрехи и издения

Практически съвети за плетени дрехи и издения

Пране на плетива Често пъти плетените вълнени дрехи при прането се свиват извънредно много. В по-вечето случаи това се дължи на недостатъчн...

Разпознаване на различните видове текстилни влакна

Разпознаване на различните видове текстилни влакна

Голямото разнообразие и изобилие от текстилни тъкани с право ще затрудни неспециалиста да се ориентира относно произхода и качеството им при...

Пране с природни перилни средства

Пране с природни перилни средства

За фино бельо или трикотаж от вълнена или копринена материя могат да се използват и някои природни перилни средства, които съдържат сапонини...

Избелване на изделия от растителни влакна и техни смеси

Избелване на изделия от растителни влакна и техни смеси

Както преждите, така и суровите тъкани съдържат различни примеси, които се прибавят за улесняване на преденето или тъ-кането им. Тези примес...

Избелване на изделия от памук, целволе и изкуствени коприни

Избелване на изделия от памук, целволе и изкуствени коприни

Избелване с белина (натриев хипохлорит) За памучни тъкани избелващият разтвор се приготвя, като се разтворят 120 г пресен концентриран разт...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2009

Обновено
Обновено

06.03.2009

Прочетено
Прочетено

2956

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия