Как да правим икономии

Икономията е важен фактор за всяко домакинство. Тя трябва да обхваща всички негови дейности - от областта на храненето и свързаното с него приготвяне на храната до всекидневното почистване на жилището.

Икономията се заключава в добре обмислени и планирани разходи, целесъобразно използване на хранителните продукти и грижливо отнасяне към облеклото, бельото, обувките и другите домашни вещи и по-голям инвентар.

Своевременното почистване на облеклото и правилното използване на домакинските уреди, сечива и др. удължават трайността им и по-продължителната им употреба.

В помещенията, където в даден момент няма никого, електрическите лампи трябва да се загасят, за да не се изразходва без нужда електроенергия. Ако във вътрешен коридор, в стая, където спят деца или болни, обезателно трябва да има светлина, трябва да се използват електрически лампи от 25 или 15 вата.

Кухненската печка трябва да се пали или да се нагрява с електрически ток тогава, когато всички продукти са готови за кулинарна обработка (варене, печене, задушаване и др.). При използване на печки с твърдо гориво дребните въглища могат да се смесят с кори от картофи - завиват се във вестник и във вид на неголям пакет се изгарят.
Ако не се отглеждат домашни животни, кухненските отпадъци могат да се заравят в градината. След известно време те се превръщат в пълноценен тор.

Зеленчуците и плодовете трябва да се белят тънко със специалните за целта прибори, тъй като непосредствено под кората се съдържат ценни хранителни вещества. Изключение от това правило трябва да се прави през пролетта и лятото с прорасналите картофи. Те трябва да се белят по-дебело и прорастъците да се изрязват по -дълбоко, тъй като в тези места се съдържа вредният за здравето глюкозид соланин.

В дома всякога трябва да има известен запас от сапун за пране и тоалетен сапун. Пресният неотлежал суров сапун се изразходва много по-бързо, отколкото изсушеният.

Предназначеният за употреба сапун трябва да се държи върху надупчени дървени или метални рафтчета или специални сапунерки с надупчена основа, за да се оттича лесно водата. Постоянно потопеният във вода сапун се размеква и бързо се изразходва.

Дребните късчета сапун, които трудно могат да се използват за миене или за пране, трябва да се събират, а след това да се разтворят във вода и наново да се използват.

Подобни статии

Как да преодоляваме напрежението и стреса

Как да преодоляваме напрежението и стреса

Психиката има значение за появата и развитието на редица болести (напр. астма, колит, язва на стомаха и дванадесето-пръстника, мигрена и др....

Как да разпознаем дребна шарка?

Как да разпознаем дребна шарка?

Морбили е заразно заболяване, което засяга предимно децата и затова е изключително важно за всеки родител да е наясно с причините, симптомит...

Как да облекчим домакинския труд

Как да облекчим домакинския труд

Човек трудно може да си даде сметка колко сили и енергия са необходими за една домакиня, за да върши ежедневната си работа. Изследванията са...

Как да се справим с вредните насекоми и гризачите

Как да се справим с вредните насекоми и гризачите

Борбата с мухите, бълхите, дървениците, хлебарките, въшките, мишките и плъховете трябва да се съчетае с поддържането на жилищните и сервизни...

Как трябва да се използува площта в овощните градини

Как трябва да се използува площта в овощните градини

Защо е необходимо поддържането на почвената повърхност в овощните градини? Поддържането на почвената повърхност в овощните градини съобразн...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

28.02.2009

Обновено
Обновено

15.03.2009

Прочетено
Прочетено

1338

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия
Рекламирай в INSERT.BG