Как да правим икономии

Икономията е важен фактор за всяко домакинство. Тя трябва да обхваща всички негови дейности - от областта на храненето и свързаното с него приготвяне на храната до всекидневното почистване на жилището.

Икономията се заключава в добре обмислени и планирани разходи, целесъобразно използване на хранителните продукти и грижливо отнасяне към облеклото, бельото, обувките и другите домашни вещи и по-голям инвентар.

Своевременното почистване на облеклото и правилното използване на домакинските уреди, сечива и др. удължават трайността им и по-продължителната им употреба.

В помещенията, където в даден момент няма никого, електрическите лампи трябва да се загасят, за да не се изразходва без нужда електроенергия. Ако във вътрешен коридор, в стая, където спят деца или болни, обезателно трябва да има светлина, трябва да се използват електрически лампи от 25 или 15 вата.

Кухненската печка трябва да се пали или да се нагрява с електрически ток тогава, когато всички продукти са готови за кулинарна обработка (варене, печене, задушаване и др.). При използване на печки с твърдо гориво дребните въглища могат да се смесят с кори от картофи - завиват се във вестник и във вид на неголям пакет се изгарят.
Ако не се отглеждат домашни животни, кухненските отпадъци могат да се заравят в градината. След известно време те се превръщат в пълноценен тор.

Зеленчуците и плодовете трябва да се белят тънко със специалните за целта прибори, тъй като непосредствено под кората се съдържат ценни хранителни вещества. Изключение от това правило трябва да се прави през пролетта и лятото с прорасналите картофи. Те трябва да се белят по-дебело и прорастъците да се изрязват по -дълбоко, тъй като в тези места се съдържа вредният за здравето глюкозид соланин.

В дома всякога трябва да има известен запас от сапун за пране и тоалетен сапун. Пресният неотлежал суров сапун се изразходва много по-бързо, отколкото изсушеният.

Предназначеният за употреба сапун трябва да се държи върху надупчени дървени или метални рафтчета или специални сапунерки с надупчена основа, за да се оттича лесно водата. Постоянно потопеният във вода сапун се размеква и бързо се изразходва.

Дребните късчета сапун, които трудно могат да се използват за миене или за пране, трябва да се събират, а след това да се разтворят във вода и наново да се използват.

Подобни статии

Какво да правим при безсъние

Какво да правим при безсъние

Сънят е от жизнено значение за всекиго, но той е изцяло индивидуално състояние и за него не могат да се предложат никакви правила. Наполеон ...

Какво да правим при подагра и артрити

Какво да правим при подагра и артрити

Подагра Деветдесет и пет процента от хората, страдащи от подагра, са мъже. Подаграта често пъти се проявява като болезнено подуване на пале...

Какво да правим когато майчиното мляко е недостатъчно

Какво да правим когато майчиното мляко е недостатъчно

Опити за увеличаването му след завръщането в къщи (за майките, които нямат постоянна връзка с лекар). Да предположим, че в родилния дом сте ...

Предварително планиране на разходите

Предварително планиране на разходите

Всяко домакинство се нуждае от определен ред, изискващ правилно разпределяне на средствата, с които разполага. Тук ще бъдат дадени съвсем н...

Правила при използването на електрическите уреди

Правила при използването на електрическите уреди

Работата с електрическите домакински уреди е лека при усло-вие, че се спазват известни правила при използването им. Те трябва да се съхраняв...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

28.02.2009

Обновено
Обновено

15.03.2009

Прочетено
Прочетено

3637

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия