Как да правим икономии

Икономията е важен фактор за всяко домакинство. Тя трябва да обхваща всички негови дейности - от областта на храненето и свързаното с него приготвяне на храната до всекидневното почистване на жилището.

Икономията се заключава в добре обмислени и планирани разходи, целесъобразно използване на хранителните продукти и грижливо отнасяне към облеклото, бельото, обувките и другите домашни вещи и по-голям инвентар.

Своевременното почистване на облеклото и правилното използване на домакинските уреди, сечива и др. удължават трайността им и по-продължителната им употреба.

В помещенията, където в даден момент няма никого, електрическите лампи трябва да се загасят, за да не се изразходва без нужда електроенергия. Ако във вътрешен коридор, в стая, където спят деца или болни, обезателно трябва да има светлина, трябва да се използват електрически лампи от 25 или 15 вата.

Кухненската печка трябва да се пали или да се нагрява с електрически ток тогава, когато всички продукти са готови за кулинарна обработка (варене, печене, задушаване и др.). При използване на печки с твърдо гориво дребните въглища могат да се смесят с кори от картофи - завиват се във вестник и във вид на неголям пакет се изгарят.
Ако не се отглеждат домашни животни, кухненските отпадъци могат да се заравят в градината. След известно време те се превръщат в пълноценен тор.

Зеленчуците и плодовете трябва да се белят тънко със специалните за целта прибори, тъй като непосредствено под кората се съдържат ценни хранителни вещества. Изключение от това правило трябва да се прави през пролетта и лятото с прорасналите картофи. Те трябва да се белят по-дебело и прорастъците да се изрязват по -дълбоко, тъй като в тези места се съдържа вредният за здравето глюкозид соланин.

В дома всякога трябва да има известен запас от сапун за пране и тоалетен сапун. Пресният неотлежал суров сапун се изразходва много по-бързо, отколкото изсушеният.

Предназначеният за употреба сапун трябва да се държи върху надупчени дървени или метални рафтчета или специални сапунерки с надупчена основа, за да се оттича лесно водата. Постоянно потопеният във вода сапун се размеква и бързо се изразходва.

Дребните късчета сапун, които трудно могат да се използват за миене или за пране, трябва да се събират, а след това да се разтворят във вода и наново да се използват.

Подобни статии

Предварително планиране на разходите

Предварително планиране на разходите

Всяко домакинство се нуждае от определен ред, изискващ правилно разпределяне на средствата, с които разполага. Тук ще бъдат дадени съвсем н...

Правила при използването на електрическите уреди

Правила при използването на електрическите уреди

Работата с електрическите домакински уреди е лека при усло-вие, че се спазват известни правила при използването им. Те трябва да се съхраняв...

Отоплителни съоръжения

Отоплителни съоръжения

Най-често употребяваните отоплителни съоръжения за жи-лищни помещения са печките за дърва и въглища, отоплителните нафтови печки, кахлените ...

Подпиране и привързване на лозата

Подпиране и привързване на лозата

Лозата е лиановидно растение, което без подпирано и особено без привързване не може да се развива нормално, леторастите полягат по земята, в...

Физическо развитие през пубертетната възраст

Физическо развитие през пубертетната възраст

Растежът е биологично свойство на живия организъм. Той представлява увеличение на масата и повърхността, причинено от развитието на тъканите...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

28.02.2009

Обновено
Обновено

15.03.2009

Прочетено
Прочетено

1885

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия