За вратите в жилището

Както прозорците, така и вратите трябва да се затварят плътно, ако искаме да изпълняват своите функции безупречно. Това се постига сравнително лесно, ако са изработени от доброкачествени и сухи дървени материали. Използваните в миналото прагове на вратите, макар и днес да са отпаднали, представляват добра защита срещу течението в жилището и е добре да има праг поне пред входната врата.
Модерните летящи врати са силно остъклени и се използват предимно за разделяне на всекидневно ползвани помещения, но не и на спалня и всекидневна стая. В много случаи вместо летящи врати се поставят гофрирани преградни стени, чрез който отделните помещения могат да се разделят по желание.
За да се запазят стените или разположените до вратите мебели от повреда при отварянето на вратите, на пода трябва да се постави гумен предпазител.

Какво трябва да се направи, когато...

Вратата скърца. Тя се повдига малко нагоре с дръжката на теслата, брадвата или с железен лост и пантите й се намазват с машинно масло или свинска мас. След това вратата се задвижва няколко пъти наляво и надясно, докато смазката се разпредели по колчетата на пантите. Накрая вратата се спуща до нормалното й положение.
Вратата заяжда или се влачи по пода. В този случай преди всичко трябва да се провери дали тя се затваря добре, т. е. дали лежи в касата добре. Ако вратата само се влачи, достатъчно е да се повдигне с 1 - 2 мм, като в колчетата на пантите се надянат по една-две метални шайбички. Ако не разполагате с такива, може да ги замените с кръгчета от по-твърд тел, които сами ще си направите. Телът се увива около метална пръчка с диаметър колкото на колчето, очуква се и се отрязва с клещи. Вратата се изважда от пантите и след поставянето на шайбичките или теловете се поставя отново на мястото й, като преди това се смазва.
Пантите са поставени неправилно. Ако между вратата и пантите има много място и тя заяжда в горната си част при затваряне, пантата трябва да се забие още малко в касата, ако, разбира се, не са разхлабени винтовете. Завиването на винтовете трябва да става много внимателно по една стъпка с последващо изпробване.
Вратата дращи по пода. В този случай върху тънка дъсчица се прилепя плътно по-едра шкурка и се мушва под вратата, като с няколко противопосочни движения се прави опит да се изглади долният й ръб. Ако това не помогне, вратата се откачва и мястото, което опира до пода, се рендосва.
Вратата се е издула. Това се случва обикновено във влажни помещения. Може да се помогне само чрез леко рендосване на вратата, като може да се рендоса съвсем слабо и подът. Това обаче трябва да става много предпазливо, защото след изсъхване могат да се получат по-големи пролуки и вратата да започне да зее.
Става течение. То се появява, когато вратата не приляга плътно. Тогава по дължина трябва да се закове една много тънка летвичка, която се изглажда с шкурка и се боядисва в цвета на вратата. Ако течението става отдолу през прага, в долната част на вратата също може да се закове или подложи тънка летвичка - ако има достатъчно място.
Гумените и филцовите ленти, които се прилагат за уплътняване, бързо се износват, а при това не могат да се боядисват.
Секретната брава е разклатена. Дължи се на това, че дупките, в които е завинтена, са се разширили. Поддържащите винтове се изваждат, дупките се запълват с дървени клечици или кибритени клечки и след това винтовете се завиват наново.
Бравата скърца. Поставят се няколко капки масло върху езичето и резето. Езичето и ключът се движат заедно, при което маслото се разпределя равномерно. Ключът също трябва да се намаже.
Ключът е ръждясал. Такъв ключ се оставя да престои няколко часа в гас или терпентин, след което се изтрива със сух вълнен парцал.

Подобни статии

Съвети за чувствителните към шума хора

Съвети за чувствителните към шума хора

Борбата срещу шума е още в началото си и успехът й зависи повече от съзнанието на хората, отколкото от техническите ме-роприятия против него...

За прозорците в жилището

За прозорците в жилището

Прозорците в жилището имат двояко предназначение. От една страна, те осигуряват достъп на светлина и въздух в помещенията, а от друга, ги пр...

Поставяне на тапети

Поставяне на тапети

Тапетите придават на жилището уют и топлина, изолират студа и шума. Повредите по тях се поправят лесно. Облепените с тапети по-малки помещен...

10 неща, които никой няма да ви каже при декорирането на малко жилище

10 неща, които никой няма да ви каже при декорирането на малко жилище

  10 съвета при декорирането на малко жилище Когато става въпрос за декорацията, обаче, хората често стават жертва на схващането, ...

Как да защитим дома си - съвети от ключар в София

Как да защитим дома си - съвети от ключар в София

Качествените ключарски услуги могат да ви помогнатНай-уязвимото място - това са алуминиевите и пвц врати. Една по-голяма отверка е напълно д...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

4580

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия