Зоопортал разказва повече за очарователните Чихуахуа

Зоопортал разказва повече за очарователните Чихуахуа
Ако и вие сте пленени от малкото създание, можете да потърсите информация за него е известен зоопортал.

Чихуахуа е най- малката порода куче в света. Кръстено е на щата Чихуахуа в Мексико, където е било открито през 1850г. Някои учени смятат, че красивото кученце произхожда от китайски неокосмени кучета, които може да са преминали от Азия в Аляска. Поради липсата на археологически доказателства в подкрепа на тази теория, се смята, че Чихуахуаса били доведени до Мексико от преселници от Испания. American Kennel Club регистрира първото си кученце от красивата порода през 1905г. Ако и вие сте пленени от малкото създание, можете да потърсите информация за него е известен зоопортал.

Има два вида Чихуахуа. Кученцата от единия тип имат гладка, мека и лъскава козинка, която покрива цялото тяло с изключение на главата и ушите. Представителите на другия вид от породата са с дълга козина и с подкосмие. Тя може да бъде чуплива. Представителите на породата Чихуахуа се срещат в различни цветове, напомнят от популярния зоо портал- от обикновено бяло, черно или пъстро, до сребристо, синьо или сиво, шоколадово, светлобежово, трицветно и други. Нослето обикновено е малко и леко заострено. Ако цвета на козината е по- светъл, то носа на малкия чаровник е розов. Опашката е бодро вирната нагоре, а понякога дори леко докосва гърба.

Кученцата от породата Чихуахуа са високо ценени заради своята преданост, свирепост и индивидуалност. Чудноватата им природа и малкият им размер ги правят лесно приспособими към различни среди, включително за живот в града или в по- малки апартаменти.
Представителите на малката порода обикновено са интелигентни и независими. Някои от тези кученца лесно се поддават на команди, докато други са по- упорити и твърдоглави. Част от представителите на Чихуахуа са приятелски настроени към непознати и готови за игра, но други се оттеглят настрана и не са много общителни.
Какъвто и нрав да проявява малкият Чихуахуа, отношението ви към него, грижите и любовта ви могат да го променят, така че да стане най-доброто куче, което сте виждали. Като цяло тези малки кученца са възхитителни, игриви, жизнерадостни, забавни и много, много лоялни към стопанина си. Специалистите в известен портал за животни напомнят, че малкото бижу копнее да го гушкате, да му показвате непрестанно своята любов и внимание. Смята се, че тези кученца не са много подходящи за отглеждане като домашни любимци за малки деца, поради малкия си размер. Когато са уплашени, те са склонни да лаят и хапят, което най- малкото ще изплаши децата. Важно е да знаете, че много от кученцата Чихуахуа съсредоточават своята преданост към един човек и могат да станат много ревниви към него. Това може да бъде поправено в ранните години на кученцето като се погрижите за неговата добра социализация. Малките кученца от красивата порода са също толкова склонни да имат труден характер, както и хората и често влизат в съперничество с други подобни на размера им кучета. Статии в популярен сайт за животни отбелязват, че малките Чихуахуа са толкова безстрашни да се изправят срещу по- големите животни, въпреки нищожния си размер. Това понякога може да доведе до нараняване на малкия смелчага.
Специалистите от зоо портал Baubau напомнят, че стопаните много се привързват към сладките Чихуахуа и ги глезят прекалено много. Това от своя страна изнежва кученцата и така те стават податливи на различни заболявания. Най- често те се разболяват от паразити, вируси, бактерии, протози и гъбички. В някои случаи тези болести и паразитози са фатални, освен ако не се хванат рано и не се лекуват. Понякога водят до смърт или омаломощаване с години, като причиняват хронични заболявания или сериозно увреждат органите на животното. За щастие, медицинските специалисти по заболявания при кучетата са разработили лекарства, които се прилагат успешно и намаляват негативните ефекти на много болести и действието на различни паразити. Някои обаче не ликвидират болестите, а само поддържат състоянието да не се влошава.

Ваксинирането на малките Чихуахуа е едно от най- важните неща, които трябва да направи всеки собственик. Специалистите във всяка ветеринарна клиника прилагат процедурата бързо и безболезнено. Основните вирусни заболявания са бяс, темпера, парвовирус, хепатит, корона и др. Основните бактериални са лаймска болест, лептоспироза и др. Последните могат да заразят и хората.
Известен зоопортал напомня, че малкото Чихуахуа може да се разболее от ревматизъм, да има сърдечни и очни проблеми. Красивото кученце е податливо на хипоглекемия и диабет. Преди да се назначи лечение, трябва да се установи точната диагноза , което обикновено се прави чрез физически преглед и изследване чрез рентген. Лечението и профилактиката са личен избор, но включват необходимите грижи за вашия домашен любимец.

Правилните грижи за Чихуахуа включват чистене и оформяне на козината. Често можете да забележите, че много от представителите на породата се разхождат мръсни, с дълги нокти, зацапана козина и пълни с гурли очички. Очевидно е, че тези кученца не са добре поддържани. Не забравяйте, че Чихуахуа не само трябва да изглеждат добре, но и да се чувстват добре. Правилната грижа за тях, осигурява по- добър, дълъг и спокоен живот на малките ви приятели, напомнят в зоопортал Baubau. Така кученцата ще бъдат по- жизнени и щастливи.

Във всеки сайт за животни ще прочетете, че кучетата се нуждаят от повече движение, за да живеят по- здравословно. Това с пълна сила важи и за Чихуахуа. Както бебетата от породата, така и възрастните представители се нуждаят от редовни ежедневни разходки, за да се радват на добро здраве по- дълго време. Физическата натовареност, на която ще подложите четириногия си приятел зависи най- вече от възрастта му. Малките Чихуахуа са приспособими и щастливи да играят например фризби в парка или да правят дълги разходки в квартала. Ежедневното движение силно се препоръчва, освен, ако времето не позволява или медицински проблем ограничава подвижността на кученцата. Имайте предвид, че ако не осигурявате необходимото движение на животното, след години то може да страда от затлъстяване, да получи сърдечни или белодробни заболявания.
Всеки стопанин познава кучето си и почти веднага може да забележи ранните предупредителни признаци на заболявания. Ако наблюдавате внимателно своето Чихуахуа за най- честите симптоми или други знаци, които биха били притеснителни, обадете се веднага на ветеринар, съветват от известен сайт за животни. Това е най- безопасният подход, за да може да се реагира навреме и да се предотврати задълбочаване на болестта. При различните породи кучета продължителността на живота е различна. Тази на Чихуахуа е между 8 и 18- годишна възраст.
Като собственик на кученце от красивата порода Чихуахуа, трябва да знаете, че ще е необходимо да полагате много и непрекъснати грижи за малкото си бижу, напомнят от известен зоопортал. Затова пък, очарователното кученце ще ви бъде верен спътник в живота и ще ви радва с голямата си любов. Не забравяйте, че вие може да имате много приятели, но малкият Чихуахуа има само вас. Затова се грижете за него подобаващо!

По данни от: https://zoovidove.baubau.bg/%D1%87%D0%B8%D1%85%D1%83%D0%B0%D1%85%D1%83%D0%B0

Категории

Разни

Подобни статии

Зоопортал разказва повече за Канадския сфинкс

Зоопортал разказва повече за Канадския сфинкс

 Природата е велик творец- необятна, изключителна и съвършена. Често ни смайва с творенията си. Най-големият български зоопортал впечатлява ...

Зоопортал Baubau - информация за най-малките породи кучета

Зоопортал Baubau - информация за най-малките породи кучета

 Съществува голям избор на кучета от дребни породи, но е важно добре да обмислите положителните и отрицателните качества на отделните видове...

Сайт за животни разказва повече за мощния ротвайлер

Сайт за животни разказва повече за мощния ротвайлер

Ако искате да си вземете куче за домашен любимец, ротвайлерът ще бъде един прекрасен избор. Още като видите бебетата, те ще ви очароват на...

Алкохолна болест

Алкохолна болест

Алкохолната болест заслужава много по-голямо внимание. Острата алкохолна интоксикация се познава от всички и по-голяма част от хората имат п...

Опасността от наркотици през пубертетната възраст

Опасността от наркотици през пубертетната възраст

Различните форми на наркомания проникват все по-широко в ежедневието на хората в страните на капиталистическия свят. Това проникване взема о...

anainsert

anainsert

33 публикации

Публикувано
Публикувано

28.09.2012

Обновено
Обновено

12.10.2012

Прочетено
Прочетено

10430

Нередност Докладвай за нередност
23 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия