За какво служи ролетката?

За какво служи ролетката?
Ролетка – предназначение и използване Едва ли има някои, на който да не му се е налагало да използва измервателна ролетка. В днешно време е съвсем нормално всеки да има най-малко една ролетка в кутия

Ролетка – предназначение и използване

Едва ли има някои, на който да не му се е налагало да използва измервателна ролетка. В днешно време е съвсем нормално всеки да има най-малко една ролетка в кутията с инструменти у дома. Ролетката е евтин и удобен уред, който има много приложения при строителство, поддържане и ремонт на жилища, обзавеждане, поддържане и аранжиране на дворно пространство, поддържане и ремонт на автомобила и др.

За какво се използва ролетката?

Ролетката е портативно устройство за измерване на дължини и разстояния. Използва за определяне на размера на даден обект или разстоянието между обектите. С ролетка може да измервате както външни така и вътрешни линейни размери на обекти. Може да изграждате размерни вериги да оразмерявате предмети дори да измервате обиколки на по-големи цилиндрични предмети.

Какво представлява ролетката?

Ролетка е лентата, маркирана по дължината и в милиметри, сантиметри и метри или инчове (според стандарта в съответната държава). Лентата е навита на механизъм, състоящ се от макара и пружина. Този механизъм на ролетката осигурява обратното навиване в тялото (корпуса на ролетката).

Най-разпространените ролетки са 2, 3 и 5 метровите, като 3-метровите и 5 - метровите ролетки са най-често използвани от в домакинството и в строителството. Такава типична ролетка е например: Джобна ролетка STABILA Type BM 20 - 3 м.

Разграфяването на скалата на ролетката обикновено е ясна и видима, като означенията на всеки метър например са в червено, което подобрява видимостта дори и от разстояние. Цветът на лентата е обикновено жълт или бял.

Повечето мало-форматни ролетки (джобни ролетки) са снабдени с щипка за колан и блокиращ бутон, който осигурява застопоряването и фиксирането на лентата.

Накрая на лентата джобните ролетки са осигурени с куки за закачване. Куките са подвижни, така че да могат да се измерват както външни размери, чрез закачане, така и вътрешни размери, чрез притискане на куката. Подвижността на куката гарантира, че измерването както с опъване така и с натискане е точно.

Ролетките с по-голяма дължина са по-подходящи за външни измервания, като например определяне границите и размерите на парцели, дворни места, вземане на размери за огради, основи на сгради, оразмеряване на трасета и др. Ролетките с голяма дължина или измервателните ленти са навити на специален барабан, поместен във вилка, обикновено Y образна рамка от метална сплав или устойчива пластмаса. Също така някои от измервателните ленти са поместени в кутии от устойчива пластмаса. Тези ролетки нямат пружинен механизъм за обратно навиване, поради голямата си дължина. В началото на лентата имат халка за опъване. Навиването на ролетката се извършва чрез ръчка (манивела), която е свързана с макарата на ролетката. Измерването на разстоянията става чрез опъване на лентата между двете измервани точки, като затова са необходими двама човека или началото на лентата се закача на пирон, болт или друг подходящ предмет. Материалът на измервателните ленти може да бъде освен метал също така  и фибростъкло или устойчива пластмаса. Гъвкавостта на лентите от фибростъкло дава предимство при измерване на дължини по неравни повърхности, при копиране на контура на релефа.

Както и с много други уреди, до такава степен сме свикнали с използването на ролетките, че дори не се замисляме за неща, като: устройство, предназначение, качество, безопасност и предимства на различните модели. Което всъщност е съвсем нормално, но за по любознателните от вас препоръчваме интересна информация и факти на https://www.e-shop-bg.eu. Тук ще намерите широка гама ролетки, който се различават не само по дължина, но и според предназначението им, спецификата на работите, за които са предназначени,  устойчивостта им и допълнителните функции, който притежават някои от тях.

Типична компактна ролетка – джобен формат е:

Джобна ролетка тип BM 20 - 5 м

Типична корпусна ролетка е Корпусна ролетка тип BM 50 P, 30 м / 13 мм

Рамкова ролетка за измерване на големи дължини е Рамкова ролетка 42 W 100 m 13 mm с BIM

Ролетка за работа при утежнени условия е Джобна ролетка тип  BM 40 - 8 м (25 мм)

Автор:E-shop-bg

Подобни статии

Рахит

Рахит

Рахитът е заболяване на растящия детски организъм, при което в костите не се отлагат достатъчно калциево-фосфорни соли. Нещо повече - даже с...

Поддържане на водопроводната инсталация

Поддържане на водопроводната инсталация

Големите ремонти и по-сложните поправки на водопроводната инсталация се извършват от специалисти-водопроводчнци. По-малките поправки обаче, ...

Кратки сведения за устройството и развитието на лозовото растение

Кратки сведения за устройството и развитието на лозовото растение

Какво растение е лозата Лозата е многогодишно растение и в зависимост от грижите, които се полагат за нея, може да живее 40-60 и повече год...

Какво трябва да знае любителят  овощар за размножаването на овощните растения

Какво трябва да знае любителят овощар за размножаването на овощните растения

От какви части се състои присаденото дърво? Присаденото дърво се състои от две части: подложка й присадник (фиг. 1). Под ложката е растение...

Детето си служи предимно с лявата ръка

Детето си служи предимно с лявата ръка

Още в първите посягания към показана им играчка някои деца предпочитат да я хванат с лявата, а не с дясната ръка. С израстването това предпо...

E-shop-bg

E-shop-bg

11 публикации

Публикувано
Публикувано

17.03.2015

Обновено
Обновено

16.03.2015

Прочетено
Прочетено

1286

Нередност Докладвай за нередност
7 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия