Видове газови уредби

Видове газови уредби
Разглеждайки автомобилните уредби според вида гориво, което използват, те се разделят на два основни типа: метанови системи и такива, които използват сгъстен пропан-бутан.

В последните години популярността на газовите уредби сред собствениците на автомобили расте постоянно. Главната причина за това са значително по-ниските цени на газовите горива, от които шофьорите искат да се възползват, като монтират газова уредба на автомобилите си.
Изборът на конкретен тип уредба обаче затруднява много водачи и те не са сигурни кой вид е най-подходящ за техния автомобил. Газовите уредби се разделят на различни видове според своето устройство и според типа гориво, който използват.
Видове уредби според типа гориво
Разглеждайки автомобилните уредби според вида гориво, което използват, те се разделят на два основни типа: метанови системи и такива, които използват сгъстен пропан-бутан.
В последно време метановите уредби стават все по-предпочитани от собствениците на автомобили, защото цената на метана не се влияе от промените в цените на петрола. Причина за това е, че метанът не е производно на петрола и затова повишените цени на петрола не се отразяват на цената му.
Метановите уредби са малко по-скъпи в сравнение със системите, използващи пропан-бутан, но инвестицията се изплаща сравнително бързо.
Видове уредби според устройството им
Според своето устройство, газовите уредби се разделят на два основни вида: стандартни и газови инжекциони.
Стандартните уредби са по-евтиния тип, което ги прави по-предпочитани и често срещани. Монтират се основно при по-стари модели автомобили или такива с карбуратор и моноинжекцион. При този тип газови уредби подаването на горивото се осъществява с помощта на смесител. Настройките на уредбата се правят ръчно, като е задължително с това да се заеме специалист. Възможно е значително да се намали разхода на гориво, но това ще се отрази на динамиката на превозното средство, която значително ще спадне. Цените на конвенционалните уредби варират между 400 и 600 лв.
Газовият инжекцион е значително по-усъвършенстван и прецизен от стандартните системи. При него подаването на горивото се осъществява чрез дюзи, като количеството му непрекъснато се контролира от компютър. Това позволява запазване на динамиката и максимално намален разход. Този тип системи са подходящи за по-нови и мощни автомобили. Цената им е по-висока и варира между 800 и 1000 лв., като при автомобили с повече цилиндри инвестицията е още по-голяма.Някой по-нови автомобили имат двигатели с директно впръскване и цената на газовия инжекцион е по-висока. Един такъв пример е монтажа на газов инжекцион на Golf 5. Както при всички стоки и услуги, газовите уредби също имат различно качество. Препоръчително при избор да не се спирате на възможно най-евтиния вариант, защото в този случай качеството вероятно няма да е особено добро. Уменията на специалиста, който ще монтира уредбата, също са от голямо значение, затова най-добре да изберете експерт, препоръчан ви от познати и приятели, които са останали доволни от неговите услуги.

Категории

Разни

Подобни статии

Отравяне

Отравяне

В зависимост от това, по какъв път е постъпила отровата в организма, отравянията биват хранителни и нехранителни. При хранителните отравяни...

Кои съдове са за предпочитане

Кои съдове са за предпочитане

За всяка домакиня е необходимо да познава действието на различните видове храни върху домакинските съдове. В някои случаи това действие е зн...

Отоплителни съоръжения

Отоплителни съоръжения

Най-често употребяваните отоплителни съоръжения за жи-лищни помещения са печките за дърва и въглища, отоплителните нафтови печки, кахлените ...

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през февруари

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през февруари

Средната месечна температура за Северна България и високите полета е между 1 и 0 °С, а за Южна и Черноморието - между 1 и 3 °С. Февруари е м...

Нека да сме екосъобразни с използването на енергоспестяващи крушки

Нека да сме екосъобразни с използването на енергоспестяващи крушки

В някои части на света съществува традиционният мит, че светлината е талисман за хората. В различни части на света се използват разнообразни...

proaudio

proaudio

10 публикации

Публикувано
Публикувано

05.02.2015

Обновено
Обновено

04.02.2015

Прочетено
Прочетено

2147

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия