Усложнения на диабета: „диабетно стъпало”

Статията е посветена на едно от усложненията на диабета - т.нар. "диабетно стъпало". Читателите се запознават с основните правила за грижа на долните крайници при хора с диабет.

Усложнения на диабета: „диабетно стъпало”

Диабетът е опасен защото предизвиква многочислени усложнения, особено в съдовата система. Едно от слабите места на хората с диабет са съдовете на краката. При диабет настъпват промени в съдовете на краката, и в резултат на това дори малки рани не могат самостоятелно да заздравеят и може да се стигне до развитие на язва. При поражения на по-крупни съдове може да се развие гангрена. Изключително опасен е факта, че при диабет се понижава чувствителността на човек, и той може да не чувства болка дори при наличието на язва. Рискът от ампутация на долните крайници при диабетици е голям. Затова грижата за краката е от особена важност, тъй като може да се развие синдрома на „диабетното стъпало".

 С цел профилактика на язвите, от изключителна важност е правилната грижа за краката!

 Затова е необходимо да се спазват няколко основни правила, в том число и такива:

1. Ежедневно оглеждайте краката, особено пръстите. Обърнете внимание на междупръстовото пространство, върха на пръстите и петите.

2. Своевременно предотвратявайте травмите на кожата на краката.

3. Правилно измивайте краката и отрязвайте ноктите.

4. Задължително носете само удобни и качествени обувки. Те трябва да бъдат широки и свободни. Купувайте нови обувки следобед, когато крайниците вече са малко отекли. Премервайте и двете обувки и се разходете с тях.

5. Използвайте памучни чорапи, без стягащи ластици и груби шевове. Не се препоръчват да се носят чорапи, които са до коленете.

6. Не пушете, защото пушенето значително влошава кръвообращението в краката.

7. Поддържайте строга компенсация на диабета. За тази цел извършвайте редовни измервания на кръвната захар с помощта на глюкомер и тест-ленти за глюкомер.

8. 1-2 пъти в годината показвайте краката на ендокринолог или на подиатрист  (лекар, който е специалист по „диабетно стъпало").

 Коварността на диабета може да бъде избегната при спазване на горепосочените правила и редовно следене на глюкозата в кръвта!

 Ежедневният самоконтрол е най-важната превенция на диабета и човек може да води пълноценен живот.

Подобни статии

Захарна болест (Захарен диабет)

Захарна болест (Захарен диабет)

Захарната болест е била позната още в древността и оттогава носи своето име. В последно време честотата на захарната болест нараства — до 1—...

Захарен диабет в детска възраст

Захарен диабет в детска възраст

Захарният диабет (захарна болест) е хронично, дълготрайно заболяване, което се характеризира с нарушения във въглехидратната обмяна, както и...

Гимнастика по време на бременността

Гимнастика по време на бременността

Природата е създала жената, за да дава живот, да бъде майка. Да, това е с нищо несравнимо чудо - да родиш човек! Но често се случва и така:...

Кои са най-честите симптоми при диабет и как да контролирате състоянието?

Кои са най-честите симптоми при диабет и как да контролирате състоянието?

  Диабета е заболяване, което е предизвикано от нарушената функция на панкреаса. В резултат на това намалява производството на инсулин, к...

Симптоми при поява на хипергликемия

Симптоми при поява на хипергликемия

Диабетът е заболяване, което се предизвиква от повишени нива на кръвна захар в организма. Това е в резултат от неспособността глюкозат...

Ivan Ivanov

Ivan Ivanov

2 публикации

Публикувано
Публикувано

07.08.2013

Обновено
Обновено

07.08.2013

Прочетено
Прочетено

1704

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия